banner78
banner25

Ramazan ayına özel beslenme önerileri
Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi diyetisyeni Halime Çelik, iftar ve sahurda ağır ve yağlı yiyeceklerden kaçınılması uyarısında bulundu.
Diyetisyen Çelik, yaptığı açıklamada, insanın fiziksel ve fizyolojik yapısı gereği uzun süre aç kalmaması gerektiğini ifade etti. Ramazan ayı boyunca iki öğün beslenileceğini ve bu yıl sıcaklar nedeniyle sağlığa daha da dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizen Çelik, şunları kaydetti:
''İftar ve sahurda ağır ve yağlı yiyecekler tüketilmemelidir. Bu iki zaman dilimi arasında vücudun günlük gereksinimi olan 2,5 litrelik su ihtiyacı karşılanmalı ve ara öğün olarak meyve tüketilmelidir. İftar, sahur ve bu zaman dilimlerinin arasında belirleyeceğimiz iki ara öğünde kızartma, yağlı hamur işi ve kırmızı etten uzak durulması gerekir.
Ramazan ayı boyunca vücudun et ihtiyacı yeterli miktarlarda balık ve tavuk alınarak karşılanmalıdır. Ayrıca, iftara çorba ile başlanmalı, sahurlarda ise kahvaltılık türü yiyecekler tüketilmelidir. Yaz ayları nedeniyle vücudun su ihtiyacı normalin üzerine çıkacaktır. İftar ve sahur arasında geçen zaman diliminde bolca su içilmelidir.''
Çelik, oruç nedeniyle gün boyunca aç kalan vücudun kan şekerinde düşme ve buna bağlı olarak üşüme, halsizlik, baş ağrısı ve dikkat eksikliği yaşayabileceğini söyledi. Vücudun olumsuz belirtilerini önlemek için sahursuz oruç tutulmaması gerektiğini kaydeden Çelik, ''Sahurda ağır yiyecekler tüketilmesi hazımsızlık, midede yanma ve ekşimeye neden olur. Ayrıca, ramazan ayında kilo artışları olabileceği gibi yeterli besin alınmadığında hızlı kilo kayıpları da gözlenebilmektedir. Bu durumu önlemek için kişilerin yeterli ve dengeli beslenmesi önemlidir. Beslenme açısından risk altında olan büyüme ve gelişme çağındaki çocuklar, yaşlılar, hamileler, emziren anneler, ağır işte çalışan işçiler ve profesyonel sporcuların oruç tutmamasını öneriyoruz. Bu arada, ilaç saatleri ayarlı olan şeker, kalp, hipertansiyon ve mide hastalarının oruç tutmaları sağlıkları açısından uygun değildir'' diye konuştu.
banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30