banner137
banner25

Pekcanlı, esnaf için 17 talep başlıklı öneriyi yineledi!

CHP ülke genelinde eş zamanlı basın açıklaması yaparak Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun esnaf için 17 talep başlıklı önerilerini bir defa daha kamuoyu ile paylaştı. CHP Edirne İl Başkanı Fevzi Pekcanlı eş zamanlı basın açıklamasını parti binasında okudu. Basın açıklamasına Milletvekili Okan Gaytancıoğlu da katıldı. 

CHP Edirne İl Başkanı Fevzi Pekcanlı, esnaf için 17 talep başlı önerinin seslendirildiği eş zamanlı basın açıklamasını parti binasında yaptı. “Cumhuriyet Halk Partisi olarak bütün garibanları, işsizlerin, emekçilerin, esnafın sözcüsü olmaya devam edeceğiz” diyen Pekcanlı’nın okuduğu açıklamada şunlar yer aldı:

“Ülkemiz ağır bir salgın sürecinden geçmektedir. Tüm yurttaşlar bu süreçten olumsuz etkilenirken en ciddi sıkıntıyı yaşayan kesimlerin başında esnafımız gelmektedir.

Salgın döneminde 700 bin esnaf dükkanını kapatırken iktidar sosyal devlet olarak esnafa karşılıksız olarak tek kuruş yardımda bulunmamıştır. Bu süreçte dükkanını kapatan esnafın her türlü vergi, stopaj, sigorta, kira ve faturalarının devlet tarafından karşılanması taleplerimiz borç içinde yüzen esnafın krediye rahat ulaşabilmesi için sicil affı çıkarılması önerimiz iktidar tarafından gündeme alınmamıştır.

Esnafımız her geçen gün kötüleşen ekonomik koşullar altında ezilirken artık dayanacak gücü kalmamıştır. Ülkenin dört bir yanından her gün yüzlerce esnafın kepenk kapattığı siftah yapmadan günü bitirdiği haberlerinin yanı sıra bir de borçlarını ödeyemediği, ailesini geçindiremediği için intihar eden esnaflar ya da tezgahına el konulduğu için kendini yakan güvencesiz seyyar satıcı haberleri gelmektedir.

TÜİK’in verilerine göre 2 milyon 616 bin esnafımız varken bu yıl hem pandeminin hem de yaşanan ekonomik krizin etkisi ile 335 bin esnafımız kepenk kapatmak zorunda kalmıştır. Geçtiğimiz Haziran ayında 7 bin 222 iş yeri kapanırken bu rakam son beş yılın bütün Haziran aylarındaki en yüksek veri olarak kayıtlara geçmiş durumdadır.

Esnafla beraber esnaf sayılan ama dükkanı olmayan pazarcılar 500 bin kağıt toplayıcısı 30 bin simitçi, 10 bin çiçekçi, 6 milyon kişi sokaklardan, 1 milyon gündelikçi ise temizlikten geçimini sağlarken bu emekçilerde hükümet tarafından hep görmezden gelinmiştir.

İktidar bu güne kadar esnafın bir tek derdine çare üretmemiştir. Esnafa sadece faizle kredi verilmiş, verilen kredilerin üzerine faiz eklenerek 3 ay süreyle ertelenmiştir. Tüm bu olumsuz tablo yetmezmiş gibi açlık ve yoksullukla karşı karşıya kalan, gıda paketlerine muhtaç hale gelen esnafa IBAN numarası gönderip para istenmiştir.

Saray hükümeti 8 ayda 510 milyar 418 milyon vergi toplanmıştır.26 milyar 400 milyon lira yurt dışından borç almış, Merkez Bankası’nın 44 milyar 460 milyon liralık karını hazineye transfer etmiş, Merkez Bankasına 66 milyar liralık kağıt para bastırmıştır. Merkez Bankası’nın kasasında ki 73 milyar 878 milyon dolarlık dövizi de satarak onu da kullanmıştır. Saray Hükümeti’nin, 2020 yılı ilk 8 ayında kullandığı para 1 trilyon 576 milyar 748 milyon liradır. Bu paradan esnafa 1 kuruş yardım yapılmamıştır.

İktidar bu 8 aylık süreçte tefecilere 91 milyar 614 milyon lira faiz öderken kendi esnafına karşılıksız yardımda bulunmamış, üstelik esnafın borcuna yeni faizler eklemiştir.

Bu kara günde esnafımız çaresiz ve yalnız değildir. Esnafımızın her türlü derdi ve sorunu için Cumhuriyet Halk Partisi vardır.

ESNAF İÇİN 17 TALEP BAŞLIKLI ÖNERİ YİNELENDİ

Genel Başkanımızın 6 Ekim Salı günü grup toplantısında dile getirdiği “ Esnafımız için 17 Talep “ başlıklı önerimizi bir kez daha seslendiriyoruz.

1-Acilen bir Esnaf Bakanlığı kurulmalıdır.

2-Esnafımız için sicil affı çıkarılmalıdır.

3-Esnafımızın kullandığı krediler, faizsiz ve ödeme gücüne göre taksitlendirilmelidir.

4-Kiralarda stopaj kaldırılmalıdır.

5-Zincir mağazalar ve AVM’ler için düzenleme yapılmalıdır. AVM’ler  haftanın  bir günü kapanmalıdır.

6-Esnafın sosyal güvenlik primleri, işyerlerinin kapalı olduğu dönemde Hazine tarafından karşılanmalıdır.

7-Esnafa salgın sürecinde haksız-insafsız cezalar yazılmamalıdır.

8-Devlet esnafa olan borçlarını ödemelidir.

9-Hijyen koşullarının sağlanması şartıyla kahvehanelerde oyunlara izin verilmelidir.

10- Küçük esnafımızın yanında çalışanların kısa çalışma ödeneği ile ilgili yaşadığı sorunlar giderilmelidir.

11-Kamu kurumları, işyerleri kapalı olduğu sürece kiracısı olan esnafımızdan kira almamalıdır.

12- Ertelenen vergi ve sigorta primleri için salgın sonrasında yeniden yapılandırma olanağı getirilmelidir.

13- Esnafımıza yönelik icra işlemleri durdurulmalıdır.

14- Okul kantinlerinden bir yıl süreyle kira alınmamalıdır.

15-Servis işletmecilerinden alınan teminat mektupları iptal edilmelidir.

16-Altı milyon sokak esnafımız kayıt içine alınmalı ve güvenceye kavuşturulmalıdır.

17- Pandemi boyunca zarara uğrayan esnafa kira desteği sağlanmalıdır.

“GARİBAN, İŞSİZ, EMEKÇİ ESNAFIN SÖZCÜSÜYÜZ”

İçinden geçtiğimiz pandemi süreci sosyal devletin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha göstermektedir. Başta esnaflarımız olmak üzere salgının olumsuz etkilediği tüm kesimlere en kısa sürede gerekli destek sunulmalıdır. İktidarın yapması gerekenler çözüm önerilerimizde sıralanmıştır. Bu öneriler dikkate alınarak esnaflarımızın sorunları giderilmelidir.

Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu’nun  da ifade ettiği gibi Cumhuriyet Halk Partisi olarak bütün garibanları, işsizlerin, emekçilerin, esnafın sözcüsü olmaya devam edeceğiz.”

“BELEDİYE CİDDİ GÜZEL ÇALIŞMA YAPIYOR”

Öte yandan Pekcanlı kırsalın doğal pazarıyla ilgili gelen soru üzerine de şöyle konuştu:

“Yeni bir düzenlemeyle Belediye Başkanımız belediyedeki kurum müdürlerimiz kırsal pazarı üzerinde çalışmalar yapıyor. Biraz daha derlenip toparlanıp kırsalın kendi özüne dönmesine Edirne Belediyesi’nin ciddi bir çalışması var. Bilindiği üzere halk pazarları belediyenin izniyle belediyenin kontrolüyle açılıp kapanır. Bu anlamda bu pazar yeri açılacaktır. Süre olarak bir süre veremiyorum. Sadece belediyede bununla ilgili yeni bir çalışma yapılıyor. Belediye Başkanımız gerekli açıklamayı yapacaktır. Geçen günkü grup toplantımızda da konu gündeme geldi. Halkımızdan bu talebi başkanımız da yerinde görüyor ama bir tarafta da esnaflarımız var.  17 maddelik bir paket açıkladık. Esnafımızı da düşünmek zorundayız. Belediye ciddi güzel bir çalışma yapıyor. Başlıkları Belediye Başkanımız bana aktardı. Çalışma bitmediği için en somut açıklamayı da kendisi yapacaktır. Pazarın açılmasıyla alakalı pazar esnafından belediye neler istiyor? Çalışmalar bitince muhtemelen Belediye Başkanımız gerekli açıklamayı yapacaktır.”

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30