banner137
banner25

Para AB'den işçilik TR'den!

T.C. Avrupa Birliği Bakanlığı’nın ulusal otorite görevini yürüttüğü Interreg-IPA Bulgaristan – Türkiye Sınır Ötesi İşbirliği Programının birinci teklif çağrısı kapsamında yürütülmekte olan CB005.1.21.099 sayılı “Yambol ve Edirne- Tunca’nın İki Şehri” isimli proje kapsamında restore edilen bir dönem Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü’nün hizmet verdiği tarihi binanın açılışı gerçekleştirildi.

Türk Konut Mimarisinin en güzel örneklerinden biri olan II. Grup Tescilli Sivil Mimarlık örneği binanın açılışında konuşan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Edirne’nin tarih ve kültür şehri olduğunu söyledi. Kentin birçok medeniyete ev sahipliği yaptığını ve coğrafi konumu nedeniyle tarihi boyunca göz önünde olan bir şehir olduğunu belirten Gürkan, “Geriye dönüp baktığımızda bu şehirde birçok farklı imparatorluğun, birçok kültürün, birçok inancın izlerine bugün halen rastlıyoruz. Bir taraflarımda biz Müslümanların ibadethanesi muhteşem Selimiye Camii, hemen arkasında Bulgar Ortodoksların Kilisesi Sveti Georgi, biraz aşağıda Yahudilerin Avrupa’daki en büyük üç sinagogundan biri olan Edirne Büyük Sinagogu… Edirne’nin sadece inanç anlamında değil; inançla birlikte o inanca mensup milletleri de, kültürleri de barındıran, yaşatan bir kent olduğunu görüyoruz” diye konuştu.

HEP BERABER BAŞARACAĞIZ

Yerel yönetimin kentine yapacağı en büyük hizmetin kültürel, yerel mirasını gelecek nesillere, gelecek yüzyıllara taşıyabilmesi olduğunu belirten Gürkan, “Eğer bunu yapabiliyorsanız, geleceğe dair en büyük yatırımı da yapmış olursunuz. Bu bağlamda Edirne’de gerek belediye olarak, gerek sivil toplum örgütleri olarak, gerekse de diğer resmi kurumlar olarak gerçekten herkes üzerine düşeni yapmaya çalışıyor. Yeterli mi? Hiçbir zaman yeterli değil. Ne zaman ki Edirne’de mevcut 1400 tescilli eserimizin tümünü aynı bu binada olduğu gibi ayağa kaldırırız, restore ederiz, gelecek kuşakların kullanımına sunarız, o zaman bu misyonumuz, bu görevimiz yerine gelmiş olur. Edirne’nin tüm tarihi dokusunun, tüm tarihsel kimliğini ortaya çıkarana kadar buna devam edeceğiz, bunda kararlıyız. Tabi ki hizmet imkânlarla kaimdir. Ne kadar imkan varsa o kadar hizmet üretebilirsiniz. İmkanlarımızın kısıtlı olması bizi bu hizmet etme aşkından ve yolundan çevirmedi, bundan sonra da çevirmeyecek. 5 yıldır yürüttüğümüz koruma amaçlı imar planları restorasyonlar, röleveler ve çok önem verdiğimiz ama çeşitli nedenlerden dolayı başlangıcını yapamadığımız 14 tarihi dokusunu korumuş sokağımızdaki Sokak Sağlıklaştırma Projeleri önümüzdeki dönem mutlaka başlayacak ve bitirilecek. Bu bizim Edirne’ye borcumuz; bu bizim Edirne’ye vefa borcumuz. Edirne’ye bugün itibariyle yıllık gelen 5,5 milyon olan turist sayısını önümüzdeki 5 yılda 10 milyona çıkartma hedefimiz var. Bu hedefimizi gerçekleştirmenin en önemli araçlarından birisi de tarihi kimliğimizin, tarihi sokaklarımızın öne çıkarılması. Bunu hep birlikte başaracağız” dedi.

Belediye Başkanı Recep Gürkan daha sonra Edirne Belediyesi ve Yambol Belediyesi Proje ekipleri ile restore edilen binanın açılışını gerçekleştirdi.

Binayı gezen Başkan Gürkan, yeni proje kapsamında alınan kiosku, bir gazeteci adına kendisine mesaj göndererek denedi.

Daha sonra T.C. Avrupa Birliği Bakanlığı’nın ulusal otorite görevini yürüttüğü Interreg-IPA Bulgaristan – Türkiye Sınır Ötesi İşbirliği Programının birinci teklif çağrısı kapsamında yürütülmekte olan CB005.1.21.099 sayılı “Yambol ve Edirne- Tunca’nın İki Şehri” isimli projeyi tanıtan sunumlar gerçekleştirildi. Yambol Proje Koordinatörü Niyazi Aşikov, Yambol’un tarihi, kültürü ve turistik değerleri ile ilgili bilgiler vererek, Edirnelileri Yambol’a davet etti.  

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30