banner78
banner25

Özgen "şeker fabrikası satılmasın"

Ramis Özgen; “Atatürk’ün kurmuş olduğu ve ilk şekeri ürettiği Fabrikamız Satılmasın”  

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB), aralarında Alpullu Şeker Fabrikasının da bulunduğu 14 şeker fabrikasının özelleştirilmesi için ihale sürecinin başladığını açıklamış ve Türkiye genelinde başta üreticiler olmak üzere STK Temsilcileri, Sendikalar, Oda ve siyasi parti temsilcileri Şeker Fabrikalarının özelleşmesini protesto etmişti.  Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün kurmuş olduğu ve ilk şekeri ürettiği Alpullu Şeker Fabrikasının satılmaması gerektiğine vurgu yapan Sınırlı Sorumlu Alpullu Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Ramis Özgen, “Bu fabrika bize dedelerimizden, babalarımızdan mirastır. Bu mirası nasıl satarlar. Bu millete, bu üreticiye, bu halka Yazıktır, Günahtır. Tarih bunu asla affetmeyecektir.” dedi. 

Özgen yaptığı açıklamada “Biliyorsunuz Hükümetimiz Türkiye’de Şeker fabrikalarını özelleştirme kararı aldı. Türkiye’de ki 25 fabrikanın 14’ünü satma kararı aldı ve özelleştirme sürecinde de yapılacak olan ihale süreleri de belirlendi. Bizim Alpullu Şeker Fabrikamızın ihalesi 18 Nisan’da yapılacak. Böyle karar aldılar. Atatürk’ün kurmuş olduğu ve ilk şekeri ürettiği Fabrika burasıdır. Bu şeker fabrikaları satılmaması lazım. Çünkü üretici, çiftçi, nakliyeci, esnafı, hayvancısı herkes, yani bakın arkadaşlar bu fabrikalardan 6 milyon insan faydalanıyor. Türkiye genelinde 10 Milyon insan iş, aş ekmek kazanıyor. Bu satış yapıldığı zaman bu insanlar çok zor duruma düşecek. Zaten Türkiye’de işsizlik artmış durumda. Bide bunu ilave ettiğimiz zaman büyük bir sıkıntı olacak. Bu sıkıntı Fabrikanın bulunduğu civarı, köyleri, yerleşim yerlerini de büyük oranda olumsuz bir şekilde etkileyecek. 

“Nişasta bazlı şeker  % 5’e düşse de kontrol eden yok.”  

Dolayısıyla ülkemizde nişasta bazlı şekerlere meydan açılacak. Her ne kadar % 5’e düşse de kontrol yok.   Denetim yapılması lazım ama maalesef denetimler yeterli olmadığı için bunlar isteği gibi artarak gidiyor. Onun için biz bu fabrikaların satışına karşıyız. Satılmaması çiftçiye ve üreticiye destek olması bakımında büyük önem taşımaktadır. Bu fabrikalar ayakta kalması lazım. Ben iddia ediyorum, 14 Fabrikanın 10 tanesi kapatılır. 4 tane fabrika kalır. Kotaları da bu 4 tane fabrikaya aktarılır. Onun için mücadele veriyoruz. Biz diyoruz ki bunun Amerika’da, Fransa’da, İngiltere’de, Polonya’da modeli var.İnceleyin ona göre karar verin.” Dedi. 

“Doğrudan doğruya üreticilere, çiftçiye işletmeye talibiz”

Doğrudan doğruya üreticilere, çiftçiye işletmeye talip olduklarına vurgu yapan Özgen; “Fabrikanın arsası hatta fabrikası da devletin olsun. Bu fabrikalar Yılda 3 milyar dolar KDV kazandıran, katma değer kazandıran bir şirkettir. Bu şeker fabrikalarının satılmaması lazım. Çiftçinin ve üreticinin ayakta kalması için, devlete de 3 Milyar Dolar KDV kazandıran bizim fabrikalarımız satılmamalıdır.” Dedi. 

Şeker Fabrikalarının kendilerine babaları ve dedelerinden miras olarak kaldığını ifade eden Ramis Özgen;  “Bu fabrikanın biz de üzerine koymamız lazım. Bakın zarar ediyor diyorlar. Evet zarar edebilir ama, öbür fabrika onun zararını fazlasıyla karşılıyor. Bana göre fabrikalar zarar etmiyor. Mesela diyelim ki senede 100 Milyar zarar etse, 3 milyar KDV olarak devlete değer kazandırıyor. Bunu da düşünmeleri lazım. 

“Satılacaksa Pancar kooperatifleri gibi ehli kişilere devredilsin”

Onun için biz diyoruz ki satılacaksa bile Biz Pancar kooperatifleri, Panko Birlik gibi ehli kişilere devredilsin. Bize işletmeyi devretsinler. Biz buna talibiz. Fabrikamızı işletmeye talibiz. Ama devlet olarak devletin olursa o daha iyi olur. Bugün Nişasta bazlı şeker Amerika’da sıfır. Kargil gitse ya Amerika’da o fabrikayı kursun. Türkiye’de kurmasının nedeni de Amerika’da  Nişasta bazlı şeker satılmıyor. Bakın burnumuzun dibinde ki Yunanistan’da bile Nişasta bazlı şer tüketimi yok. Çünkü İnsan sağlığına çok zararlı. Biz de buradan sesimizi tekrar duyurmak istiyoruz. Hükümet olarak, devletimizin bu kararı tekrar gözden geçirmesini ve satışın durdurulmasını talep ediyoruz.” Dedi. 

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30