banner78
banner25

Olmadı komşu!

Türkiye’nin Batı sınır komşusu Yunanistan’ın Orestiada (Kumçiftliği) Belediye meclisi kent meydanına sözde “Pontus Soykırımı” anıtı dikme hazırlığı içine giriyor.

Geçtiğimiz Salı akşamı toplanan mecliste alınan karar gereği bahse konu anıtın kentin önemli meydanlarından olan ve düzenlemesi yeni tamamlanan “12 Ağustos meydanı” ‘na konulacağı belirtildi.

Meriç (Evros) bölgesi Kumçiftliği şehir meydanına sözde “Pontus Soykırımı” anıtı dikilmesi daha önceden de 2016 yılında Kumçiftliği Belediyesi Yönetimi tarafından gündeme getirilmiş ve meclis toplantısında yapılan oylamada oybirliğiyle kabul edilmişti. Aynı oylamada iki anıtın yapılması kararı alınmış ancak bunlardan birisi Orestiada şehrinin kuruluşu anıtı diğeri ise sözde “Pontus Soykırımı” anıtı olarak belirlenmişti.

Yapılan oylamada, Belediye Meclisi Başkanı Georgios Karayannis, sözde “Pontus Soykırımı” anıtının inşası komitesinin başkanlığına seçilmiş ve konu bir kez daha 23 Ocak 2018 Salı akşamı yapılan meclis toplantısında gündeme getirilmişti. Toplantının büyük bölümünde konuşulan anıtın dikileceği yer konusunda tartışmalar ve anlaşmazlıklar yaşanırken bazı meclis üyelerinin “12 Ağustos Meydanı” olarak zaten meydanın var olduğunu dolayısıyla da buraya dikilmesinin uygun olmadığını, meydanın isminin değişmesine yol açabileceği vurgusunun yapğıldığı ifade edildi.

Yer konusunda fikir ayrılığına düşen meclis üyeleri arasında ilk olarak sözü “Karaağaçlılar-Edirneliler Soyundan Gelenler Derneği” temsilcisi olarak Dimitrios Kiigmas aldı. Konuşmasında anıtın dikileceği yerin planını sundu. Ancak birçok ağızdan çıkan öneriler neticesinde şu an sözde “Pontus Soykırımı” anıtının dikilmesine yer aranmaya başlandı.

Sözde “Pontus Soykırımı” anıtının Kumçiftliği şehir meydanına değil de arka taraflarda bulunan bir parkın içine dikilmesi üzerinde çalışmaların devam edeceği belirtiliyor. Konuşmaların ardından son olarak sözü Belediye başkanı Mavridis aldı ve sözde “Pontus Soykırımı” anıtının, herkesin ortak noktada karar kılacağı yere dikilmesinin en uygun karar olacağını dile getirdi ve uzun süre konuşulan bu gündem maddesi böylece son buldu.

Söz konusu soykırım anıtın dikilmesinin iki ülke arasında yerelde sorunlar teşkil edebileceğini düşünen bazı kişiler ise Türkiye ve Yunanistan’ın dost ve komşu iki ülke olduğunu, böyle konularla dostluğa zarar verilebileceğini hatırlatarak “ekonomik krizle boğuşan Yunanistan’ın nefes almasını ülkemize gelen Türk turistlere borçluyuz.Yunanistan’ın en uçtaki şehri Orestiada ve gelir kaynakları belli.Her akşam restoranlarımızdaki masaları Edirne’den gelen komşularımız dolduruyor.Bu sayede çarkımız dönüyor.Onları küstürürsek ve gelmezlerse bizi o sözde anıt kurtarmaz”şeklinde konuştular.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30