banner137
banner25

Nefes alamıyorlar!

60 dönümlük arazi üzerine kurulu olan ve yaklaşık 60 yıldır Edirne’nin katı atık (vahşi çöp depone alanı) olarak bilinen “Edirne Çöplüğü” adeta ihmalin bedelini ödetiyor.

Kullanıldığı günden buyana 10 milyon ton katı atığı bünyesinde barındıran ve geçmiş dönem belediye başkanları tarafından çözümü için öncelikli sıraya alınmayan katı atık depone alanı Yeniimaret ve Yıldırım halkı başta olmak üzere Yunanistan’ın sınır köylerinde bulunan vatandaşlara nefes dahi aldırmıyor.

Sıcaktan bunalan ve serinlemek için cam kapı açmak zorunda kalan Yeniimaret ve Yıldırım semi sakinleri yoğun duman nedeniyle cam kapı açamadıkları için adeta sıcaktan bunalıyorlar.

Havalandırmak için camlarını açmak isteyen ancak yoğun dumanın yarattığı etkiden dolayı nefes almakta dahi güçlük çeken semt sakinleri son 20 yıla damgasını vuran Edirne çöplüğünün artık çözüme kavuşturulmasını istiyorlar.

Bir önceki dönem belediye Başkanı Hamdi Sedefçi’nin “cek caklarıyla” umutla beklediklerini belirten vatandaşlar umut olarak gördükleri Belediye Başkanı Recep Gürkan’dan adeta yardım bekliyorlar. Sedefçi döneminde basından takip ettikleri kadarı ile “burada enerji üretilecek denildi boş çıktı.Çöplüğün üstü toprakla kaptılacak,fidanlar ekilecek denildi,ekilen fidanların hali ortada hepsi kurudu”diyerek geçmişte kandırıldıklarını ve dumanı solumaya devam ettiklerini ifade ettiler.

Yani çöp depone alanının tamamlandığını,çöp depolama işleminin bundan böyle yeni alanda oluşturulacağını ifade eden Başkan Gürkan sorunun çözümü için tesviye çalışmalarının yapıldığını,sıcak havanın etkisi ile alanda yanma başladığını ve bundan mütevellit yoğun duman çıkışına engel olamadıklarını kaydetti.

Yunanistan’ın Marasia ve Kastanies köylerini de etkisi altına alan yoğun dumanın yaz aylarında dahada yoğunlaştığı gelen bilgiler arasında yer alıyor.Öte yandan Avrupa’dan ülkemize gelen ve TEM otoyolunu kullanan gurbetçilerde yoğun dumandan sürüş emniyeti olmadığını ve çöplük yakınındaki alandan geçerken sis bulutunun içine giriyormuş gibi olduklarını kaydetti.

Edirne Belediyesi tarafından yapılan açıklamaya göre ise “Edirne Belediyesi’ne ait vahşi depolama alanında çıkan yangının söndürülmesi amacıyla başlatılan çalışmalar son aşamaya geldi. Belediye Temizlik İşleri Müdürlüğü, Park ve Bahçeler Müdürlüğü ve Fen İşleri Müdürlüğü ekipleri, alandaki cam parçalarının kağıt ve plastikleri aşırı sıcak nedeniyle tutuşturması, bunun da metan gazıyla birleşmesinden dolayı genişleyen yangının olduğu alanın yüzde 80’lik bölümün toprak tabakasıyla kapatıldı”denildi.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30