banner137
banner25

Meteorolojinin kuraklık haritasında Edirne en kurak il!

Edirne’nin büyük ve köklü çiftçilerinden Ticaret Borsası yönetim kurulu eski başkanı Mustafa Yardımcı kışların yağışsız geçmesinin ilerleyen günlerde sıkıntı doğurabileceğini ve tedbir alınması gerektiğini söyledi.
50 yılı aşkın bir süredir çiftçilik yapan ve tarım konusunda bölgede söz sahibi olan üreticiler arasında yer alan Yardımcı Süt Ürünleri Sahibi Mustafa Yardımcı meteorolojinin açıkladığı iklim haritasından yola çıkarak önemli açıklamalar yaptı.
İklim haritasında Edirne başta olmak üzere Trakya ve Türkiye’nin bir diğer ucu olan Kars ve civarının yeterince kış yağışı alamadığını ve bu yüzden en kurak bölgeler arasında ilk sırada yer aldığını belirten Yardımcı “Meteorolojinin açıkladığı Türkiye’nin iklim haritasında olağanüstü kurak görünen bölgeler içersinde Edirnemiz var. Doğuda Kars civarı var.1-2 bölge daha var ama en kötü Edirne ve Kars.Tabii ki bizi ilgilendiren tarafı Edirne ve Trakya oluşu.Çünkü Edirne ve Trakya hububat,ayçiçeği vesaire de Türkiye çapında bir üretim yapıyor”diyerek eskilerin söylediği ve günümüzde önem arz ettiği sözü söyleyerek “Yaz kurağında korkmayın!Kış kurağından korkun.”diyen Yardımcı “Şu ana kadar hakikaten,aldığımız yağış miktarları çok az,düşük.Bende aşağı yukarı 30-40 senelik aylık,günlük yağış miktarlarını tutarım.Hakikaten bu sene Kasım,Aralık,Ocak ve Şubat çok kurak geçiyor.Yani bizim yıllık 500 kg metrekarede yağış almamız gerekiyor.Bu şu an için tehlikede görünüyor.Kurak bir bölgedeyiz”dedi.
Hasat zamanı beklenen verimin alınmasının şu şartlarda sıkıntılı olduğunu belirten Mustafa Yardımcı kendisi ile sohbete gelen köylüleri uyardığını belirterek “Ben hatta köylülere şunu öneriyorum. “bana bakın.Harcamalarınıza dikkat edin.Sakın bol keseden harcama yapmayın.Önümüz iyi görünmüyor.” Dolayısıyla,bütün ümidimiz Mart ve Nisan ayında alacağımız yağışlara kaldı”dediğini söyledi.
Şu andaki buğdayların geçen yıllara oranla köklerinin kuru olduğunu ve bunu da köklerden anladıklarını belirten Yardımcı “Şu andaki buğdayların görünüşü fena değil ama,buğdayın kökünü çıkartıp çektiğimizde kökü çatır çatır yapıyor kuraklıktan dolayı.Bu zamanda böyle olmaması lazım.Yakında ayçiçeği,mısır ekilecek ve bunlarda sıkıntılı.İyi görünmüyor!şeklinde konuştu.
İklim değişikliği konusuna da değinen Yardımcı; yetkililerin bir an önce bi araya gelerek tedbir almaları gerektiğini aksi halde büyük bir tehlike ile karşı karşıya kalınmasının kaçınılmaz olduğunu ifade ederek ağaçlandırmaya yeteri kadar önem verilmediğini kaydetti.
Üretim yapan köylünün ve çiftçinin kuraklık tehlikesi ile karşı karşıya kalabileceğini ve mahsulünden beklenen verimi alamaması durumunda sıkıntı yaşanacağına dikkat çeken Yardımcı bunun ekonomik boyutunu da şu sözlerle tamamladı. “Bundan geçinen bir sürü insan var.Köylüde olmazsa esnafta da olmaz.Biz çünkü tarım kentiyiz ve bunun çok dikkate alınması lazım.Tehlikeli bir durumla karşı karşıyayız”dedi.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30