banner137
banner25

Meriç nehri temiz!

Bulgaristan topraklarından doğarak ilimiz sınırlarına giren ve Saros’a dökülen Meriç nehrinin tahlil sonuçları temiz çıktı.

Önceki gün Bulgaristan’ın Haskova şehri Dimitovgrad kasabası yakınlarında bulunan gübre üretimi yapan bir fabrikadan sızdığı belirlenen kimyasal suların Meriç nehrini besleyen bir dereye karıştığı ve buradan su içen 28 adet büyük baş hayvanın telef olduğu belirlenmişti.

Haberin yayınlanmasının üzerine olası zehirli atığın Meriç nehri üzerinden gelerek Edirne’de de etkili olabileceği düşüncesiyle bazı üreticiler tarımsal sulamaya ara vermiş,büyük baş hayvanlarının nehirden sulanmasına izin vermemiş,balıkçılar ise balık tutmaya ara vermişti.

Yaşanan sorun üzerine devreye giren Tarım İl Müdürlüğü sudan numune alarak laboratuara göndermiş ve sonuçların açıklanması beklenmeye başlanmıştı.

Numune alınmasının üzerinden 24 saat geçmesine rağmen yetkililer bir açıklama yapmazken Bulgaristan makamları alınan numuneler hakkında açıklama yaptı ve konunun gübre üretimi yapan bir fabrikadan sızan sulardan kaynaklandığını ancak nehrin alt bölgeleri yani Svilengrad kasabasına kadar olan kısımda yaptıklarını inceleme ve alınan numunelerde zararlı bir maddeye rastlanmadığı belirtildi.Fabrika yakınlarında alınan numunelerde sudaki nitrat,nitrit ve amonyum azot gibi maddelerin 350 kat fazla olduğu Bulgaristan Sağlık bakanlığı tarafından açıklanırken büyük baş havyaların içtikleri sudan dolayı telef olduğu belirlendi.

Nehir suyunun şu an temiz olduğu Türkiye tarafına sirayet eden bir durumun söz konusu olmadığı da yapılan açıklamada yer aldı.50 yerleşim alanına nehirden sağlanan suyun tedbir amaçlı kesildiği ifade edilirken yeniden su verme işlemine başlandığı ve tehlikenin geçtiği ifade edildi.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30