banner78
banner25

Lavanta hasadı yapıldı!

Edirne Valiliği tarafından her yıl düzenlenen ve bu yıl 4’ncüsü gerçekleşen “Lavanta Tarla Günleri”Tarımsal Araştırma Enstitüsü bahçesinde yapılan hasat ile resmen başlamış oldu.

Her yıl düzenlediği sürede çok sayıda fotoğraf tutkununu uğrak yeri haline gelen ve oluşturulan plato ile çok sayıda ziyaretçiyi kendine çeken Lavanta tarlaları bu yılda Edirne Valisi Ekrem Canalp tarafından yapılan ilk hasatla başlamış oldu.

Edirne Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Tarımsal Araştırma Enstitüsünün katkısı ile yıl boyunca bakımları yapılan tarlalar hasat zamanı yaklaştığında “Lavanta Tarla Günleri” adı altında bir festivale dönüşüyor.

Edirne protokolü tarafından gerçekleşen katılımla hasat edilen bitki parfüm,kozmetik ve ilaç sanayinde kullanılmak üzere üretime sunulurken,eşsiz güzellikteki renklerde fotoğrafçıların objektiflerinde ve hatıra karelerinde en güzel yerini alıyor.

Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü bahçesinde gerçekleşen hasat öncesi konuşan Enstitü Müdürü Doç. Dr. Adnan Tülek 2015 yılında başlayan hasat günlerinin her yıl düzenli olarak yapıldığını ve her geçen yıl rağbet gören bir tarım bitkisi olarak hayatımızda yer aldığını belirterek “en çok Kırklareli bölgesinde bin 200 dekar,900 dekar Tekirdağ, 560 dekar da Edirne bölgesi’nde olmak üzere bölgemizde lavander dediğimiz İngiliz lavantası olarak ta bilinen lavantanın ekim alanları oluşmuş durumda”dedi.

Edirne Valisi Ekrem Canalp ise Edirne’nin sanayi olan bir il olmadığını ve turizm’e dayalı kaynakları olan bir il olduğunu belirterek “biz sanayisiyle gelişmeye çalışan bir il değiliz.Temelinde kültür turizminin olduğu,kültür turizminin de ekonominin temeli olduğu bir iliz”diyerek Lavanta Tarla günlerinin nedenli önemli bir turizm destinasyonu olduğunu ve lavanta bitkisinin çiftçimiz tarafından benimsenen bir ürün olduğunu kaydetti.

Vali Canalp “lavanta tarlaları yoğun üretim yaptığınızda arı ve bal üretimi anlamında son derece kıymetli ve emniyetli bir bitki.Lavantanın balı monoflora bal olarak ifade ediliyor.Kilosu 25 euro’dan başlayıp 150 euro’ya kadar artan bir değer.Bu şekilde lavanta üretimi arttıkça ekonomik olarak lavanta balı üretimi de kendiliğinden artıyor.Ve buda çiftçilerimize ekonomik bir değer olarak katkı sağlamaya devam ediyor”diyerek en son yapılan lavanta etkinliğinde 40 bin kişinin gelip buradaki alanlarda Edirnemizi ziyaret ettiğini ifade etti.

Konuşmaların ardından Edirne Valisi Ekrem Canalp ve eşleri Ayten Canalp,Belediye Başkan Yardımcısı Selçuk Çakır,Ak parti İl Başkanı Belgin İba ve diğer katılımcılar ilk hasadı makaslarla gerçekleştirdiler.

Yapılan hasattan çıkan ve lavanta yağını ise Vali Canalp kazandan kendisi doldurarak tanıtımını yaptı.Lavanta bitkisinin çiftçiye tanıtılmaya çalışıldığını ve ekim alanlarının arttırılması için çalışma yapıldığını belirterek Saros körfezi civarında zeytinlik alanlarının yıllar önce olduğu gibi yeniden oluşturulmaya çalışıldığını ve lavanta bitkisinin zeytin ağacı kökünde yetişen bir bitki olduğunu,ekiminin beraber yapılacağını kaydetti.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30