banner78
banner25

Komşunun altın gölü para basıyor!

Türkiye’nin Avrupa’ya açılan en büyük kara sınır kapısında parsayı Bulgaristan topluyor.Bir yılda ortalama rakamlarla 600 bin kadar otomobilin çıkış yaptığı gümrük kapısında Bulgaristan tarafı dezenfekte ücreti adı altında topladığı para ile ülke ekonomisine adeta büyük katkı sağlıyor.

“Altın göl” adı verilen ve olası bulaşıcı hastalıkların ülkelerine girmesini engellemek için kurulan dezenfekte istasyonundan her geçen araç görevliye 6 leva veya 3 auro yada 18 TL ücret ödüyor.Araç başı alınan ücret hesaplandığında ise ortaya korkunç bir rakam çıkıyor.Bir zamanlar benzer bir uygulama ile Türk tarafında da kurulan dezenfekte istasyonu sayesinde Edirne Valiliği’ne oldukça önemli rakamların aktarımı sağlanmış ve bu sayede gerek spor kulüplerine gerekse diğer harcamaların büyük bir bölümü buradan karşılanmıştı.Mütekabiliyet esasları çerçevesinde yapılan uygulamada Türk tarafı vazgeçmiş ancak geçtiğimiz yıl atılan bir adımla sınır kapılarına dezenfekte istasyonları yeniden kurulmuş ancak aktif hale getirilmemişti.

1 Eylül 2017 tarihi ile 3 Eylül 2018 tarihleri arasında Türkiye’den Kapıkule ve Hamzebeyli sınır kapılarını kullanarak 770 bin 443 araç çıkış yaparken araç başı 3 auro’dan 2 milyon 311 bin 329 auro yani 18 milyon TL gibi bir rakamın Bulgaristan kakasına girdiği açıkça görülüyor.

Öte yandan son 1 aylık verilere göre gurbetçi vatandaşların yoğun çıkışıda hesaplanarak  ( 1 Ağustos 2018-3 Eylül 2018) tarihlerini arasında ise yine bu sınır kapılarını kullanarak Bulgaristan’ın Lesovo ve KapitanAndreovo sınır kapılarından dezenfekte ücreti adı altında 163 bin 875 aracın çıkış yaptığı, bunlardan 126 bin 314’ünün Kapıkule 37 bin 561’inin ise Hamzebeyli sınır kapısını kullanarak 3 auro veya 6 leva yada 18 TL ödeyerek çıkış yaptığı ve bu yolla ülkeye 491 bin 625 auro yani 3 milyon 834 bin 675 TL bıraktığı istatistik bilgilerine göre görülüyor.

Geçen yıllara göre araç çıkış sayısında artış gözlemlendiği ve bu artışın yüzde 17 seviyesinde olduğu görülüyor.

“Altın göl” adı verilen uygulama bir ara kaldırılmış ancak Bulgaristan tarafı iki yıl önce uygulamayı yeniden devreye sokmuştu.Uygulamada araç perona yaklaştığında ilaçlı su ile aracın altı kısımları yıkanıyor,bu sayede ülkeden gelecek bulaşıcı hastalıkların bu ülkeye girişi engellenmiş oluyordu.

Bazı vatandaşlar ise söz konusu dezenfekte adı altında yapılan uygulamanın saf su olduğu ve ilaç gibi bir muhteviyatı içinde barındırmadığını iddia ediyorlar.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30