banner78
banner25

Komşu SOS verdi! Bakın neden?

Komşu ülke Bulgaristan bu defa SOS’i kuraklık için verdi.

Her yıl yaşanan yoğun yağışlar sonrasında baraj su seviyelerinin arttığını ve tedbir alınması gerektiğini Türk makamlara bilgi verirken bu defa kendi ülkesinde su yokluğundan dolayı SOS verdi.Bulgar makamları yaptıkları uyarılarla bazı bölgelerde su kesintilerine gidilebileceği uyarısı yaparak su sıkıntısının baş gösterebileceği bilgisini verdi.

Kış aylarında yoğun yağış alan ve nehirleri üzerinde bulunan barajlarında su tutan Bulgaristan bu defa su sıkıntısı ile karşı karşıya geldi.Yağış alamadıkları gerekçesi ile taşkınlara neden olan ülkedeki barajlarda su seviyesinin kritik seviyeye düştüğünü ve dolaylı yönden bu seviye düşüklüğünün Tunca,Arda ve Meriç nehirlerine yansıyacağını kaydetti.

Önümüzdeki günlerde hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyredeceğini ve bununda kar beklentisini düşürdüğünü belirten Bulgaristan makamları “bölgemiz en kurak şış dönemini yaşıyor ve kışın kurak geçmesi su sıkıntısının yaşanabileceğini gösteriyor.Son yıllarda yağış miktarları ve kar yağışı oranlarında ciddi düşüş var.Buda ister istemez baraj su seviyelerine yansıyor.Bu şekilde devam ederse nehirlere bırakılan su miktarını Uluslar arası anlaşma seviyelerinin altına düşecek.Savaklardan su salınımı bazı barjlarmızda durdu.Bununda başta ülke tarımını ve komşu ülke tarımını olumsuz etkileyebileceğini düşünüyoruz”açıklamasında bulundular.

Bilindiği gibi Tunca,Arda ve Meriç nehirleri Bulgaristan topraklarından doğarak ülkemize geliyor ve bu nehirler üzerinde toplam 24 adet baraj bulunuyor.Barajlardaki su seviyesinin kritik noktaya düşmesi sonrasında su salınımının azalması demek nehir yataklarının çekilmesi ve sulu tarımda sıkıntı yaşanabileceğini gösteriyor.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30