banner78
banner25

Kıray
Türk Kızılayı Edirne Şube Başkanı Metin Kıray, Balkan Savaşları'nda Mısır Kızılayı'nın Edirne'ye hastane oluşturacak kapasitede personel ve malzeme yardımında bulunduğunu söyledi.
Kıray, Türk Kızılayı'na Balkan Savaşları'nda İslam ülkelerinden büyük destek verildiğinin kaynaklarda yer aldığını, en büyük desteğin de Mısır Kızılayı'ndan geldiğini anlattı.
Türk Kızılayı'nın Balkan Savaşları'nda büyük görevler üstlendiğine dikkati çeken Kıray, ''Türk Kızılayı, Edirne'nin merkezinde olduğu Balkan Savaşları'nda büyük görevler üstlendi. Savaşlarda Balkan devletlerinin öncelikli hedefleri arasında Edirne'yi almak yer alıyordu. Edirne, büyük dirençlerden sonra ele geçirildi. Türk Kızılayı esas görevini Balkan Savaşları'nda yerine getirdi'' diye konuştu.
Balkan Savaşları'nda Edirne'de kurulu bulunan Hilal-i Ahmer Hastanesi'nin yaralıların tedavisinde büyük rol oynadığını hatırlatan Kıray, şöyle devam etti:
''Bu hastanede, hasta ve yaralıların tedavileri devam ederken, farklı İslam ülkelerinden, özellikle Mısır Kızılayı'ndan Türk Kızılayı'na destek gelmiştir. Mısır Kızılayı, Balkan Savaşları'nda Edirne'ye hastane oluşturacak kapasitede personel ve malzeme yardımında bulunmuştur. Mısır'dan 1913 yılında gönderilen doktor, hemşire ve hasta bakıcılara, Sultan 2. Abdülhamid Han döneminde Müşir Arif Paşa tarafından yaptırılan ve savaş öncesi Müstahkem Mevki Karargahı olarak kullanılan Talatpaşa Caddesi'ndeki bina tahsis edilmiştir. Bu bina günümüzde 54. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı binası olarak kullanılmaktadır.''
Balkan Savaşları'nda İslam coğrafyasındaki ülkelerden gelen desteklerin önemini vurgulayan Kıray, yardımlaşmaların büyük bir dayanışma örneği olduğunu kaydetti.

-Kuşatma 5 ay sürdü-

Balkan Savaşları, Karadağ'ın 7 Ekim 1912'de Osmanlı Devleti'ne savaş ilan etmesiyle başladı. Ardından Yunanistan, Sırbistan ve Bulgaristan da Osmanlı Devleti'ne savaş açtı. Savaşlar, Doğu Trakya'nın da dahil olduğu Balkan Yarımadası'nın büyük bölümünde gelişti.
Savaşların önemli bölümü Edirne'de yaşandı ve tarihe de Edirne müdafaası olarak tarihe geçti. Edirne müdafaasının önemli komutanı olan Mehmet Şükrü Paşa, yapılan kuşatmaya, kıtlık, açlık, hastalık ve pek çok olumsuzluğa rağmen kenti 5 ay 5 gün boyunca savunarak, askerlerinin başarısıyla tarihe adını altın harflerle yazdırdı.
banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30