banner137
banner25

Kanola üreticisi endişeli!

Edirne tarım toprakları üzerinde ekili olan 12 bin dekar kanola bitkisi lahana güvesi adı verilen bir böceğin tehdidi altında.

İçinde bulunduğumuz ve tüm dünyanın yoğun bir mücadele verdiği Kovid-19 salgını bir çok alanda üretimi durma noktasına getirirken,tarımda üretici var gücü ile üretim yapmaya devam ediyor.Edirne’de ayçiçeği,buğday gibi önemli ürünlerin ekimi yapılırken son yıllarda üretici kanola adı verilen ve yağından istifade edilen yağlık bitkinin ekimi içinde önemli ölçüde ekim yapmış durumda.

Edirne’de yaklaşık 12 bin dekar kanola ekiminin yapıldığını belirten yetkililer üreticin bazılarında lahana güvesi adı verilen bir kurt türünün görülmeye başlandığını ve üreticiyi endişelendirdiğini kaydettiler.

Hasat zamanına 1 ay gibi bir zaman kaldığını ancak bazı bölgelerde söz konusu kurt türünün kanola bitkisine zarar vermeye başladığını ifade eden yetkililer gelen şikayetler üzerine sahada inceleme yaptılar.Edirne Ziraat Odası görevlileri ile yönetim kurulu üyesi Şerafettin Biçer kanola ekili alanlarda yaptıkları incelemelerde bitkinin bazılarında zararlıyı tespit ettiklerini ve mücadele konusunda üreticiyi bilgilendirdiklerini kaydettiler.

Söz konusu zararlının 12-13 mm boyunda olduğuna dikkat çeken Şerafettin Biçer İlkbaharda havaların ısınmasıyla beraber kelebek çıkışlarının başladığına dikkat çekerek “Erginler gece aktiftir. Dişiler yumurtaları genellikle yaprakların alt yüzüne damarlar boyunca küçük gruplar halinde olmak üzere bırakırlar. Yumurtadan çıkan larva epidermisi delerek gözenekli kalın dokuları yemek suretiyle galeriler açmaya başlar. Yılda 2-6 döl verirler.Çıplak gözle nadiren görülen bu canlı ekili alanın içinde traktör veya yaya olarak gezilmeyle ortaya çıkarak tespit edilebiliyor.Bitkinin yaprak kısmına yemeye başlayarak zarar veren bir çeşit.Ancak ilaçlama ve zararlının erken tespiti ile bunu önlemek mümkün.Şu ana kadar bölgemizde şikayetler tarafımıza iletildi.Bizlerde yerinde tespitler yaptık.Lalapaşa bölgemizde sıklıkla görülüyor.Tekirdağ’da büyük zarar neden olduğunu öğrendik”dedi.

Lahana ve karnabahar olmak üzere turp, hardal, şalgam gibi bütün Lahanagiller bitkileriyle beslenen bu kurtçuk kanola bitkisinde de görülmeye başlandı.

Yetkililer tarlanın sıkı takip edilmesi durumunda gerekli tedbirlerin alınmasıyla sorunun çözülebileceğini ifade etti.

Kanola bitkisinin ortalama 300-350 kg verdiği zaman zaman bu rakamın 450 kg’lere kadar çıktığı biliniyor.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30