banner78
banner25

Kanal yer altı sularını kuruttu!

Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından 2015 yılında Meriç Nehri'ndeki taşkınların önüne geçilmesi amacıyla başlatılan ve bir türlü tamamlanamayan Kanal Edirne Projesi yaratacağı avantajın yanında yanlış uygulamalar yüzünden Karaağaçlı üretici için dezavantaja dönüştü.

7 bin 800 metre uzunluğunda olan ve Meriç nehrinin Arda nehri ile birleştiği noktadan başlayarak Süvari (Nato) köprüsü altına kadar uzanan bölümde yapımına başlanan 3 metre derinlik 80 metre genişliği bulunan kanalın hafriyat çalışmaları sırasında Karaağaç’ın zemin suyunu yüzeye çıkardığını iddia eden Karaağaçlı üreticiler yer altı kaynak sularının bittiğini ve bunun nedeninin kanal olduğunu ifade ettiler.

Uzun yıllar sebze ve meyve üreticiliği yapılan arazide zengin yer altı sularının olduğunu ifade eden üreticiler 2015 yılından bu yana su sıkıntısının baş gösterdiğini ve su kuyuları başta olmak üzere yeni açılan sondajlarında artık susuz kaldığını ileri sürüdüler.

Karaağaç üreticisinin tek geçim kaynağının sulama kaynaklı üretim olduğunu ifade eden üreticiler,yetkililerin yaşanan bu soruna çözüm üretmesini istediler.

Özelikle kanal projesinin aktif hale getirilmediğini,Meriç nehrinden kanala su tahliyesinin yapılmadığı için zemin suyunun yüzeye çıktığını ve yer altı suyunun bu sayede yok edildiğini savunan üreticiler bir an önce kanal ağzının açılarak Meriç suyunun buraya aktarılmasını ve döküldüğü noktaya bent yapılarak suyun 7 bin 800 metrelik kanalın içinde tutulması gerektiğini belirttiler.

Aksi halde Karaağaç’ta sulu tarım üretimin yok olacağını kaydeden üreticiler ilerleyen süreçte yer altı sularının çekilmesiyle çökmeler oluşacağı ve oluşan obruklardan dolayı tarım arazilerinde kayıplar yaşanabileceğini kaydettiler.

Karaağaçlı Üretici Özer Salman, özellikle bu yıl sulamada büyük sıkıntılar çektiklerini belirterek, "Kuraklık nedeniyle suyumuz tamamen bitti. 300 metre ileride nehrimiz var ve bu nehir boşu boşuna akıyor. Su çekmeye çalışıyoruz ve bunun içinde ekstra maliyet yapıyoruz. Çok zor durumdayız, yetkililerden yardım bekliyoruz. Kanal açıldığından beri yer altı sularını bulamıyoruz ve çok mağduruz. Kanal tüm suyu çekti ve azalttı. Bizim görüşümüze göre kanal şişirilirse bu sudan bizde faydalanabiliriz. Kanal yapılana kadar hiç su sıkıntısı çekmemiştik. Böyle giderse hiçbir sebze ekemeyiz.Yıllar önce yapılan kuyularımız kurudu.Kuyuların içine sondaj yaparak su almaya çalıştık ancak maalesef bunlardan da su çıkmadığını gördük.Şu an için su beklide 100 metre derinde.Biz 3 metrede su alırken 100 metreden su almak yüksek maliyet demek." ifadelerini kullandı.

Bir diğer üretici Ali Gezer ise, "Meriç Nehri 2 yıldır düşük seviyede aktığından dolayı yaz aylarında çok büyük sıkıntılar çekiyoruz. Hepimiz kendi çabamızla bir şeyler yapmaya çalışıyoruz, yardımlaşıyoruz. Böyle giderse Karaağaç'ta 5 yıl içerisinde çiftçilik kalmaz.Yetkililer bu konuya bir çözüm getirsinler" dedi.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30