banner137
banner25

Kadavralar göçmen olsun!
Gökhan Balcı - Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Oğuz Taşkınalp, tıp öğrencilerinin eğitiminde kadavra sıkıntısı çektiklerini belirterek, ''Kimsesiz kaçaklar vefat ettikten sonra bize verilirse, kadavraları öğrencilerin ve tıbbın hizmetine, dolaylı olarak da insanlığın hizmetine sunmuş oluruz'' dedi.
Prof. Dr. Taşkınalp,yaptığı açıklamada, iyi bir doktor olmanın ilk şartının tıp eğitiminde iyi bir anatomi dersi almaktan geçtiğini söyledi.
Anatomi derslerinin en önemli materyalinin kadavra olduğunu ancak tıp fakültelerinde kadavra sıkıntısı yaşandığını anlatan Taşkınalp, şunları kaydetti:
''Son zamanlarda kadavranın zor bulunması bizde olduğu gibi tüm Türkiye'deki tıp fakültelerinde büyük sorun. Bir tıp öğrencisinin kadavrayla haşır neşir olması çok önemli. Kadavranın çok ender bulunması burada bir takım aksaklıkların oluşmasına neden oluyor. Günümüz teknolojisinde kadavranın yerini alabilecek 3 boyutlu anatomi CD'leri, maketler var fakat bunların hiçbiri kadavranın yerini tutmuyor.
Bugün Almanya'da, Fransa'da yılda 30 hatta daha fazla kadavra açan fakülteler var. Biz maalesef 5 yıldır aynı kadavra üzerinde çalışıyoruz. 'Herhalde 5 yıl daha çalışacağız' diye düşünüyoruz. Eğer yurdumuzdaki insanları daha bilinçli hale getirirsek, bu konunun eğitim amacında, daha iyi doktor yetiştirilmesinde önemli olduğunu anlatabilirsek, belki bağış olayını bir nebze de olsa aşmış oluruz.''
Kadavra sıkıntısını aşmak için çeşitli yollar denediklerine dikkati çeken Taşkınalp, 150'ye yakın anatomi maketiyle çalıştıklarını belirtti.

-''Kimsesiz kaçakları kadavra olarak kullanalım''-

Maketlerin ve 3 boyutlu materyallerin kadavranın yerini tutmadığını ifade eden Prof. Dr. Taşkınalp, sınır bölgesinde yer alan Edirne'de çok sayıda kaçağın yakalandığını söyledi.
Yakalanan kaçakların büyük çoğunluğunun kimsesiz olduğunu vurgulayan Taşkınalp, sözlerini şöyle tamamladı:
''Bunlarla ilgili bir takım beklentilerimiz var. Kimsesiz kaçaklar vefat ettikten sonra bize verilirse, kadavraları öğrencilerin ve tıbbın hizmetine, dolaylı olarak da insanlığın hizmetine sunmuş oluruz. Yıllarca 150-200 arasındaki öğrenciye 4 kadavra açtık. 15-20 öğrenciye bir kadavra normaldir ama şu anda 230 öğrencimiz var. Yeteri kadar kadavramız yok.''

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30