banner78
banner25

Kaçakların dramı!
Ege'de kaçakları taşıyan teknenin batması sonucu 61 kaçağın yaşamını yitirmesi yeni bir hayata yelken açmak için yollara düşen kaçakların, hayallerine kavuşmak için denedikleri onlarca tehlikeli yollardan birini daha gözler önüne serdi.
Yaşadıkları ülkelerdeki siyasal, sosyal ya da ekonomik zorluklardan dolayı kaçarak yollara düşen ve Avrupa ülkelerinde yeni bir hayat kurma hayalini taşıyarak, onlarca zorlukları göze alan kaçakların umut yolculuğunun en önemli rotalarından birini Edirne oluşturuyor.
Haritadan Yunanistan'a geçilecek en kısa sınırı belirleyerek yola düşen kaçaklar, bu tür organizasyonlarla yasal olmayan yollardan para kazanmayı tercih eden ''göçmen kaçakçılığı'' yapan gruplarla buluşuyor.
Kişi başına ödedikleri para karşılığı kendilerini sınıra getirmeyi vaat eden, organizatörlerin denediği senaryolarla sınıra ulaştırılmaya çalışılan kaçakların büyük bölümünün bu düşünceleri karşılarında güvenlik güçlerini görmeleriyle sona eriyor.

-Akılları zorlayan senaryolar

''Göçmen kaçakçılarının'' akla hayale gelmeyen yollarda kaçakları sınıra getirmek için yaptıkları planlar zaman zaman akılları zorluyor.
Geçmiş yıllardaki örneklere bakıldığında kaçaklar kimi zaman tarım işçisi, kimi zaman düğün alayları yada personel servisi süsü verilmiş minibüslerle sınıra taşınmaya çalışıldı. Kimi zaman da Karaağaç'a bıraktıkları kaçaklara ''burası Yunanistan'' diyen insan kaçakçıları Şener Şen'in İlyas Salman'la oynadığı ''Banker Bilo'' filminin senaryosuna taş çıkardı.
Geçmiş yıllarla her geçen yıl kaçak yollarla Yunanistan'a geçmek isteyenlerin sayısındaki artış hem Türk, hem de Yunan tarafındaki önlemlerin artmasına neden oldu.
Türkiye, Karaağaç Mahallesi üzerinden sıkça denenen kaçak girişimlere karşı mahalleye giden yolda kontrolleri artırdı, Yunanistan da önce AB'nin sınır güvenlik birliği Fronteks'ten yardım aldı, ardından Türk kara sınırına tel örgü çekmeye başladı.
Çoğunluğunu ekonomik ve siyasal sıkıntıların yaşandığı ülke vatandaşlarının başı çektiği kaçaklar onca kontrole ve denetime rağmen, hayallerine ulaşmak için türlü yolları denemeye devam ediyor.
Kara sınırındaki yoğun güvenliği deniz ve nehir geçişleriyle aşmaya çalışan kaçakların çoğunun girişimi Ege'de yaşanan tekne kazasıyla aynı sonucu taşıyor.
Edirne'de yakalanan göçmen sayılarına bakıldığında en çok yakalanmanın 2011 yılında 22 bin 600 sayısıyla tavan yaptığı görülüyor. 2009 yılında 7 bin 596, 2010 yılında 11 bin 384 olan yakalanmalar son dönemlerde artırılan güvenlik önlemleri nedeniyle artış yaşandığı kaydediliyor.
Yakalanan kaçakların bir çoğunun geldikleri ülkelere dönmemek için, doğru olmayan beyanlarda bulunması sebebiyle sınır dışı işlemleri de gecikiyor. Sınır dışı işlemleri tamamlanana dek Edirne Geri Gönderme Merkezi'nde en iyi şekilde ağırlanan kaçaklar ülkelerinin belirlenmesi sonrası sınır dışı ediliyor.
Ancak bir çoğu bir yolunu bulup, bir süre sonra yeniden aynı hayalin peşine düşerek, yine aynı yolu denemeye çalışıyor.
banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30