banner78
banner25

İthal samanlar geldi!

Tarım’da kendi kendine yeten ülkeler arasında yerini almamıza rağmen yurt dışından saman ithal ediyor olmamız şaşkınlık yarattı.

Türkiye’nin saman üretiminde kendine yeter durumda olduğu açıklanan belgelerle somut olarak karşımıza sunulurken bugün Bulgaristan’dan demiryoluyla ithal edilen tonlarca saman yüklü vagonların Edirne’nin Ayşekadın Tren İstasyonu’na yanaşması ve indirilmeye başlaması çeşitli eleştirilere neden oldu.

Edirneli bir iş adamı tarafında yurt dışından ithal edilen sanmaların iç piyasaya sunulmak üzere satışının yapılacağı öğrenildi.

Hayvancılığın bitme noktasına geldiği ülkemizde saman ithalatının başka sektörlerde kullanılmak üzere getirtilmiş olabileceğini belirten ilgililer, “şu anda samanın 25 kg’lık balya fiyatı 16-17 TL civarında.Ancak bu rakamlar Ege bölgesi ve Anadolu dolaylarında 25-26 TL’lere kadar çıkıyor.Çok sayıda saman tedarikçisi ithalata başvuruyor”denilirken, yaz aylarında balyası 7 TL olan samanın şu sıralar 16-17 TL rakamlarına ulaşması nedeniyle ithalata izin verildiği,fiyatın bu sayede yükselişinin önüne geçilebileceğinin mümkün olduğu iddia ediliyor

Vagonlarla gelen samanların tedarikçi tarafından binlerce tonla ifade edildiği bilinirken bunların sevkinin nereye sağlanacağı ise şimdilik merak konusu.Ayşekadın tren garına getirilerek istiflenmeye başlayan samanların Bulgaristan’dan geldiği ve fiyatının Türkiye fiyatından daha düşük olduğu ifade ediliyor.

Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı ise Edirne için saman ihtiyacının olmadığını belirterek yapılan ithalatı yeni öğrendiğini ve kendisinin elinde de bol miktarda saman olduğunu belirtti.

Tarım ve Orman Bakanlığı, geçen yıl Ekim ayında tarım ve hayvancılıkla ilgili gündeme gelen iddialara yanıt vermek amacıyla hazırladığı “Kamuoyunda Gündeme Gelen Asılsız İddialar ve Gerçekler” kitapçığına göre, Türkiye, saman üretiminde kendisine yeter durumda bulunuyor. Türkiye'nin yıllık saman üretimi ortalama 25 milyon ton, hayvancılıkta 15 milyon ton saman tüketiliyor. Geri kalan miktar, kağıt endüstrisi, mantar yetiştiriciliği ve hayvan altlığı olarak kullanılıyor. Bu sırada 2019 yılı itibarıyla ithal edilen saman ise sadece 150 kilogram olarak belirtiliyor.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
mikaill farsak 4 yıl önce

Balya ihtiyacım var dardayız

banner30