banner78
banner25

İstanbul modelini baz aldı!

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, su indiriminde İstanbul Büyük Şehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun uyguladığı modeli örnek alacaklarını, konuyla ilgili Plan Bütçe Komisyonu’nun çalışmalarının sürdüğünü söyledi. Edirne Belediyesi’nin yaklaşık 4 yıldır suya bir zam yapmadığı belirten Gürkan, “İstanbul’da 10 metreküpe kadar olan sulardaki fiyat indirimden sonra 4 lira. Biz de indirim yapılmamış; 4 yıldır zam yapılmamış halde 10 metreküpe kadar olan su fiyatı 3 lira 15 kuruş. Buna rağmen suda indirim benim için de uygundur. Ancak İstanbul’da; Tekirdağ’da ikinci fatura ödenmediği takdirde sular kesiliyor. Biz bu indirimle birlikte bunu da mutlaka gündeme almak durumdayız” dedi.

Edirne Belediye Meclisi Temmuz Ayı Olağan Toplantısı Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan’ın başkanlığında toplandı.

Belediye Meclis Salonu’nda gerçekleştirilen toplantı öncesinde söz alan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, “Bugün günlerden 2 Temmuz. 2 Temmuz 1993’te Sivas’ta Madımak Otel’de 33 vatandaşımız yanarak, yakılarak can vermişti. Bunu lanetliyor ve giden canlarımızı bir kez daha rahmet, minnet ve saygıyla anıyorum. Yine 15 Temmuz 2016 yılında hain darbe kalkışması oldu. Fetocular tarafından devletimizin, ordumuzun içine kadar sızmış hainler tarafından burada da 250 şehidimiz ve 2 binden fazla gazimiz vardı. Türkiye Cumhuriyet’i devleti çok büyük bir devlet; Türk Millet’i çok büyük bir millettir. Tüm milletin el birliğiyle 15 Temmuz darbe girişimi engellendi o gece. Yine 15 Temmuz’da vatan için, millet için, devlet için canlarını veren, canlarını hiçe sayan kahraman şehitlerimizi rahmetle, şükranla yad ediyorum; gazilerimize uzun ve sağlıklı ömürler diliyorum. Yine Temmuz ayında bundan 116 yıl önceye  denk gelen Balkan Savaşı’nda 26 Mart 1913’te Bulgarlar tarafından işgal edilen ve 21 Temmuz 1913’te de kurtarılan, Enver Paşa tarafından kurtarılan Edirne’nin kurtuluş günlerinden biridir. O günlerde Meclisi Mebusanda hükümet olan Damat  Ferit hükümeti Edirne’yi Bulgarlardan kurtarmak için bir orduyla beraber Edirne’ye gelmek isteyen Enver Paşa’yı engellemeye çalışmışlar ve “Edirne’ye Enver gireceğine Bulgar girsin” demişlerdir. Tarihte yer alan önemli bir söz bu. Ama Enver Paşa, bir orduyla bir harekat yaparak 21 Temmuz 1913’te kurtararak Edirne’yi bağımsızlığına kavuşturmuştur. Aslında Türkiye’nin batı sınırı bu tarihlerde çizilmiştir. Temmuz Ayı’ndaki bu 3 önemli olayı bir kez daha hatırlatmak istedim” diyerek meclisi açtı.

Yoklamanın yapılması ve bir önceki tutanağın okunmasıyla başlayan toplantıda 9’u gündem dışı olmak üzere 13 madde görüşüldü.

Edirne’de çok uzun yıllar hekimlik yapan; birçok insanın sağlığına kavuşmasını sağlayan Dr. Sergülen Tamergil isminin bir sokağa verilmesiyle ilgili dilekçeyi değerlendiren Cadde ve Sokak İsimleri Komisyonu’nun aldığı karar mecliste görüşüldü. Dr. Sergülen Tamergil isminin meclis kararıyla Şükrüpaşa Mahallesi’nde 142 nolu sokağa verilmesi oy birliğiyle kabul edildi.

2. FATURAYI ÖDEMEYİN SULARI KESİLECEK

Su ve Kanalizasyon Müdürlüğü Ücret Tarifesi başlığı altında bulunan Genel Hükümlerin bazı maddelerinin değiştirilmesi gerektiğini ifade eden Başkan Gürkan, “Geçen ay arkadaşlarımızın verdiği su fiyatlarında indirimle ilgili önerge için Plan ve Bütçe Komisyonu çalışmalarını sürdürüyor. Prensip olarak komisyon da, şahsım da buna karşı değiliz. Bunun olması gerektiğine inanıyoruz. Sudaki indirim, İstanbul örneğinde olduğu gibi Plan Bütçe Komisyonumuz çalışmasını bitirdikten sonra, muhtemelen Ağustos Ayı’nda olabilir, komisyonumuz yaptığı çalışmayı getirecek ve bu konuyu bir karara bağlayacağız. İstanbul başarılı bir uygulama yaptı. Onun aynısının Edirne’de de olması için bir neden yok. Ancak Edirne Belediyesi’nin en büyük geliri su. Biz su alacakları konusunda ciddi sıkıntıdayız. Alacaklar biriktiği için vatandaşlarda sıkıntıya girmeye başladı. Elbette vatandaşın suda indirim istemesi hakkı. Son 3 yıldır, hatta bu yıl 4. yıl biz meskenlerde kullanılan sulara zam yapmadık, 3 lira 15 kuruş. Dikkatinizi bir hususa çekmek isterim. İstanbul’da 1. Kademedeki, 10 metreküpe kadar olan sulardaki fiyat indirimden sonra 4 lira. Biz de indirim yapılmamış; 4 yıldır zam yapılmamış halde 10 metreküpe kadar 3 lira 15 kuruş; İstanbul’da indirimden sonraki fiyatı 4 lira. Buna dikkatinizi çekmek isterim. Ama buna rağmen indirim benim için de uygundur. Ancak İstanbul’da; Tekirdağ’da ikinci fatura ödenmediği takdirde sular kesiliyor. Biz bu indirimle birlikte bunu da mutlaka gündeme almak durumdayız. Çünkü hem ödeyene haksızlık hem de vatandaşta bu ödemeler arttığında ödeyemez hale geliyor. Ortalama bir meskenin aylık su tüketimi 50 Tl civarında. Bin lira borcu olduğunda bu 20 aydır ödemediğini işaret ediyor. Bin lira belki ciddi bir rakam gibi durmuyor ama 20 aylık bir ödeme olmadığı için bu aslında ciddi bir borç. Bu rakam büyüdükçe de ödebilirlik azalıyor, çünkü gecikme faizleri de yansıyor. Zaten Edirne Belediyesi’nin aboneler ile yaptığı sözleşmede de  2 fatura ödenmediği takdirde suyun kesileceği hükmü var” diye konuştu

Tüm vatandaşlara seslenen Gürkan, “Lütfen su faturalarımızı zamanında ödeyelim. Borçlanan vatandaşlar lütfen Su Kanal Müdürlüğü’ne, Mali Hizmetler Müdürlüğü’ne başvurarak, su borçlarını yapılandırarak ödeme içerisine girsinler.  Bizim bu hizmetleri yapabilmemiz için mutlaka kanunen almamız gereken gelirlerimizi tahsil etmemiz gerekiyor.  Su yaşam hakkıdır, doğrudur ama su yaşam hakkı ücretsiz değildir. Keşke ücretsiz verebilsek. Keşke bir kanun çıkarsalar su, elektrik, doğalgaz ücretsiz deseler biz de buna uysak. Ama bütçemizde yer alan kalemlerle ilgili bu tahsilatları yapmak zorundayız. Bununla ilgili işlemleri de arkadaşlarımız uygulamaya başladılar. Su faturalarını ödememeyi alışkanlık haline getirmiş konut ve iş yerlerinin sularını kesmeye başladılar. Bundan sonra 2 faturanın ödenmemiş halinde suyun kesilmesi işlemi kararlılıkla uygulanacak” dedi.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30