banner137
banner25

İsim gününe binlerce Bulgar katıldı

Kıyık semtinde bulunan ve 9 Mayıs 2004 yılında geçirdiği büyük restorasyon sonrasında ibadete açılan Bulgar ortodoks Sveti (aziz)Georgi kilisesi bugün büyük bir törene ev sahipliği yaptı.2004 yılındaki büyük restorasyon sonrasında geçtiğimiz yıl başlanan küçük tadilat ile yan duvarlar ve özellikle çatısı yeniden ele alınmış ve Bulgaristan’dan gelen vatandaşların görmesi için çatıya büyük bir haç konulmuştu.

İbadete açıldığı günden buyana yüz binlerce ziyaretçiye kapılarını açan ve birçok anma günü ile etkinliğe ev sahipliği yapan Sveti Georgi Kilisesi bugün yine kurucusu Aziz Georgi’nin isim günü ile restore edilişinin günü vesilesiyle binlerce Bulgar Ortodoks alemini bir araya getirdi.

Anma programına Bulgaristan ve Yunanistan’dan çok sayıda Metropolit ve din adamı katılırken Türk Bulgar dostluğunun gelişmesine büyük katkı sağlayan Bulgaristan’ın Türkiye-Ankara Büyükelçisi Nadejda Neynski,2006-2009 yılları arası Bulgaristan’ın Edirne şimdi ise İstanbul Başkonsolosluğu görevini yürüten Angel Angelov,Bulgaristan’ın Edirne Başkonsolosu Vassil Valchev,Konsolos Rodoslava Kafedzhıyska,İstanbul Ortodoks Kiliseleri sorumlusu Vasil Laze,Stara Zagora Metropoliti Kipriyan,Bulgaristan’ın tek Türk Valisi olan Günay Hüsmen ve çok sayıda davetli katıldı.

Türk yetkililerin bulunmadığı etkinlikte ilk olarak sabah saatlerinde ayin düzenlendi.Ayine çok sayıda Bulgar Ortodoks Hıristiyan katıldı.Yaklaşık 1 saat süren tören sonrasında konuşmalara geçildi.Konuşmalar kilisenin arka kısmında bulunan bahçede yapıldı.İlk konuşmayı Bulgaristan’ın Ankara Büyükelçisi Nadejda Neynski yaptı.Neynski konuşmasında Türkiye ile iki ülke arasında kültürel anlamda çok sayıda işbirliği yaptıklarına dikkat çekerek Sveti Georgi kilisesi isim gününe katılmaktan son derece mutlu olduğunu kaydetti.

Edirne Başkonsolosu Vassil Valchev ise konuşmasında her yıl düzenlenen isim gününde çok sayıda kalabalığın katılımın görmekten son derece memnun olduğunu ifade etti ve isim günü kutlu olsun dedi.

Konuşmaların ardından Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rumen Radev tarafından katkılarında dolayı Bulgaristan’ın İstanbul Başkonsolosu Angel Angelov,Bulgaristan’ın Edirne Başkonsolosu Vassil Valchev, İstanbul Ortodoks Kiliseleri sorumlusu Vasil Laze’ve devlet nişanesi takdim edildi.

Bulgaristan’ın İstanbul Başkonsolosu Angel Angelov yaptığı açıklamada “kilisemizin kusucunsun isim günü ve restorasyon sonrası kubbesi ve çevresi yenilenerek restore edilen kilisenin törenini gerçekleştirdik.Aynı zamanda Türk Bulgar dostluk gününde kutluyoruz.Görüyorsunuz ki Edirne ve İstanbul’a Bulgaristan’dan inanılmaz bir turist gelişi var.İki millet iki devlet daha yakın ilişkiler için büyük destek veriyorlar”dedi.

Sveti Georgi 200-300 yılları arasında yaşamış ve kendini dine adamış bir isim.Adını taşıyan kilise ise Edirne’de yaşayan Bulgar vatandaşların o dönemde ibadeti yaptıkları önemli eserlerden biri olarak bugün günümüzde ayakta duruyor.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30