banner78
banner25

İşbilen'den Ergene isyanı!

Edirne'nin kanayan yarası Ergene Nehri'ndeki kirlilik halen bölge halkını ve çiftçisini etkilemeye devam ederken Uzunköprü Belediye Başkanı Enis İşbilen, nehirle ilgili düşünülen 'Derin Deşarj' projesinin hem Marmara'yı yeni bir Ergene yapacağını hem de Ergene Havzası'nı kurutacağını söyledi. İşbilen, Türkiye'de en büyük kanser oranının da Edirne'de olduğuna dikkat çektiği açıklamasında kirlilikten en fazla etkilenen bölge çiftçisinin de tepki göstermemesini eleştirdi.

Uzunköprü Belediye Başkanı Enis İşbilen, ilçenin içinden geçen ve halen zehir akan Ergene Nehri ile ilgili açıklamada bulundu. İşbilen, nehrin temizlenmesi için düşünülen Derin Deşarj projesinin yanlış bir karar olduğunu ifade ederek Ergene Havzası'nı kurutacağını dile getirdi.

“ERGENE HAVZASINI KURUTURSUNUZ”

Söz konusu proje için bakanlığın çok büyük paralar harcadığını söyleyen İşbilen; “Bu projeyle tüm organize sanayi bölgesindeki atık suları toplayarak kapalı bir sistemle Marmara Denizi'ne 45 metre derin deşarjla Tekirdağ önlerinden verecekler. Uzunköprü'nün ana gözlerinin altında haldır haldır sular akıyor. O suyun bu fabrikaların bıraktıkları atık su ve belediyelerin şu anda bıraktıkları suyun yüzde 75'i yani 3/4'ü fabrikaların kirleterek doğaya bıraktıkları su. Bunun sadece yüzde 25'i temiz su. Siz bu 3/4'lük kısmı alıp Marmara'ya yollarsanız burada sadece bu yüzde 25'lik kısım kalacak. Haziran'ın sonunda derece 30'ların üzerine çıktığında siz bütün Ergene havzasını kurutursunuz” dedi.

“EN FAZLA KANSER HASTASI BİZDE”

Havzanın kurumasıyla bölgede sulu tarım yapılamayacağını da ifade eden İşbilen şöyle devam etti;

“Ergene'den bakıyorsunuz halen zehir akıyor. İsrail'de içme suyunu denizden elde ediyorlar. Bizde neden bu suyu oraya veriyorsunuz da Ergene Havzası'na vermiyorsunuz, toprağı temizlemiyorsunuz dedik. 100 yılda temizlenemez durumda şu anda toprak. Ben biraz sonra Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne gideceğim. Birkaç tane kanser tedavisi gören Uzunköprülü hemşerimi ziyaret edeceğim. Gittiğimde oradan Mehmet amca elini kaldırıyor 'Enis biz de buradayız' diyor. Teyzeni 2 senedir buraya getiriyorum diyor. Kanser hastası çok. Baktığınızda Türkiye'de alınan rakamlarda en fazla kanser görünen il Edirne görünüyor.

“YAŞAM HAKKIMIZI İSTİYORUZ”

Dolayısıyla Uzunköprü'de çok büyük sorunu gidermeye çalışıyoruz ama insanlar maalesef balık hafızalı. Çok günlük düşünüyorlar. Ben isterim en fazla zarar gören çiftçi de Ergene için ortaya çıksın. Yunanistan'a gidiyorsunuz Orestiada'da ya da Dedeağaç'ta en büyük traktörleri şehrin içine çekiyorlar. Belediye başkanı da yanlarında. Bir takım hakların peşindeler. Biz burada en büyük hakkımız belki yaşama hakkımızın devamlılığını istiyoruz.”

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30