banner78
banner25

İriş "esnaf,çiftçi.vatandaş perişan"!

Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mustafa İriş, "Bugün dünyamızda 35-40 yerde savaş, işgal, kan ve gözyaşı vardır." dedi.

Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı İriş, partisinin Edirne İl Başkanlığında düzenlediği basın toplantısında, Türkiye ve dünya gündemine dair değerlendirmelerde bulundu.

İriş, dünya genelinde huzursuzlukların yaşandığını dile getirerek, başta Orta Doğu coğrafyası olmak üzere dünyanın farklı noktalarında savaşların sürdüğünü ve milyonlarca insanın zorluk içinde yaşamak zorunda kaldığını söyledi.

Kaba kuvveti ön plana çıkaran ülkelerin dünyaya zarar verdiğini belirten İriş, şöyle devam etti:

"Bugün dünyamız bir asırdan fazla süredir, kaba kuvveti, menfaati, hak sebebi sayan bir dünya görüşünün etkisi altındadır. Geçen yüzyılın başlarında iki büyük dünya savaşı yaşanmış, yüz milyondan fazla insan hayatını kaybetmiştir. Aradan geçen bunca zamana rağmen çatışmaların ardı arkası kesilmemiştir. Bugün dünyamızda 35-40 yerde savaş, işgal, kan ve gözyaşı vardır. Hepimiz biliyoruz ki hiçbir olay kendiliğinden olmaz. Meydana gelen her olayın perde arkasında projeyi yapan, kendi menfaatleri istikametinde yöneten güçler vardır."

İriş, Türkiye'nin iyi yönetilemediğini de savunarak ekonomik ve siyasal sorunlar yaşandığını öne sürdü.

Türkiye'nin 2002 yılında beri AK Parti hükümetleri tarafından yönetildiğini dile getiren İriş, "Halkımızın refahına katkı yapan her iş için teşekkür ederiz. Ancak bunların yanında söylenmesi gereken önemli konuları da halkımızla paylaşmanın milli ve vicdani bir görev olduğuna inanıyoruz." diye konuştu.

Ekonominin doğru ve faydalı istikamette gittiğinin en önemli göstergesinin bütçe olduğunu hatorlatan İriş "17 yıldan beri hiçbir sene denk bütçe yapılamamıştır. Her sene artan açıklarla devletin bütçesi adeta bir faiz ödeme bütçesine dönüşmüştür. 17 yılda yuvarlak rakamlarla 900 milyar lira faiz ödenmiştir. Nitekim 2020 bütçesinde 139 milyar lira faiz ödemesi vardır. Bu faiz ödemelerinin yanında son yıllarda bir kambur daha sırtımıza yüklendi. Bu kambur, devlet garantili yatırımlar için ödenen bir nevi cezadır. Yani geçilmeyen köprüden, kullanılmayan otoyoldan, hasta garantili hastanelerin boş kalan yataklarından bir zarar doğuyor. Bu zarar için 2019 bütçesinden 10 milyar lira ödenmişti. 2020 bütçesinden bu zararlar için 19 milyar lira ödenmesi gerekiyor, eski parayla 19 katrilyon.Diğer önemli bir göstergede işsizlik ve geçim sıkıntısıdır. Bugün 4,5 milyon işsizimiz var. Gençlerin, özellikle üniversite mezunu 4 gençten biri işsiz. Çalışanların yüzde 40 ı asgari ücretle çalışmaktadır. Evet bir gelirleri var, bu gelir ancak ölmeyecek kadar. Yani geçim sıkıntısı içindeler.Çiftçimiz gırtlağa kadar borç içindedir. 17 senede kullandığı kredi borcu 50 kat artmış. 115 milyar liraya ulaşmıştır. Doğru dürüst kazanmadığı içinde borçları geri ödeme imkânı her geçen gün zorlaşmaktadır. 2019 yılında yaklaşık yüzde 5 oranında, yani 5 milyar lira civarında borç, icralık olmuştur.Tarım ve hayvancılık en sıkıntılı sektörlerden biridir. Buğday ithal ediyoruz, et ithal ediyoruz. Demek ki üretimde büyük sıkıntı var. Çiftçimiz sıkıntıda. Nasıl olmasın? 3 yılda gübre fiyatları, mazot fiyatları yüzde 200 artarken, buğday ve ayçiçeği fiyatları sadece yüzde 60-70 oranında arttı.Diğer taraftan ticaretin orta direği esnafımızın her geçen gün ümüğü sıkılmaktadır. Hiçbir koruması yoktur. Sokak aralarına kadar giren zincir dükkanlar her meslekten esnafımızı yok oluşa sürüklemektedir. Bir süre sonra bu sürecin faturası milletimize çok ağır olacaktır. Haksız rekabetin en acımasız, vahşi yansıması olan zincir dükkanlar yakın gelecekte esnafımızın da , yerel üreticimizin de yok olmasına sebep olacaktır. Bu durum özellikle, hayata yeni atılan genç nüfus üzerinde ağır bir travma oluşturacak, teşebbüs kabiliyetlerini ve özgüvenlerini dumura uğratacaktır. Büyük fotoğrafa baktığımızda ülkenin ekonomik geleceğine yaygın kalkınmaya ve gelir dağılımındaki dengeye en ağır darbeyi vuracaktır"dedi.

Dış politika konuların da değinen İriş "Bir zamanlar komşularla sıfır sorundan bahsediliyordu. Şimdi her taraf “sırf sorun” oldu. Bu sorunlar İki yüzlü müttefiklerle çözülemez. Bölgemizde huzur ve barış ancak bölge ülkelerinin kendi aralarında yapacakları müzakere ve işbirliği ile çözülebilir. Ne yapıp edip, ABD’nin ve Rusya‘nın bölgeden çıkartılması için çalışılmalıdır. Komşularımızla, birlikte çözüm üretme yollarını aranmalıdır. Bu mümkündür ve olmalıdır"ifadelerini kullandı.

İriş, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu'nun 19 Ocak Pazar günü yapılacak Saadet Partisi Edirne İl Kongresi'ne katılacağını kaydetti.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30