banner78
banner25

İriş “esnaf bunalımda!”

Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mustafa İriş,son dönemde yaşananlara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.Partisinin il binasında gazetecilerle bir araya gelerek soruları yanıtlayan İriş, insanlık olarak zor bir süreçten geçildiğini,bunu aşmak için birlik ve beraberliğe ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

1 yıldır pandemi ile dünyanın uğraştığını ancak insanlığın bundan önce önemli eksiklikleri olduğunu ve bunda geç kalındığını belirterek “bugün insanlığın içinde bulunduğu durum, hiç iç acıcı değil. Görünüşte teknoloji ilerliyor, bir bolluk var gibi gözüküyor ama aslında iyiye doğru gitmiyor. Gücün, kuvvetin hakim olduğu dünyadan; merhametin, adaletin, iyiliğin geçerli olduğu bir dünyaya geçebilmemiz için paradigma değişikliğine ihtiyacımız var. Bu çok büyük bir enerji ister. Bugünkü dünyada özellikle ırkçı emperyalizm dediğimiz gücün adım adım bütün dünya nimetlerini tekeline almak gibi bir hırsı, hedefi ve çalışması var. O gücün ancak yeni bir paradigmayla önüne geçebiliriz”diyerek dünyanın adil bölüşüme ihtiyacı olduğunu kaydetti ve dört ana başlık altında konuları yorumladı.

“Öncelikle şu anda dünyada üretimden daha fazla nimetlerde adil bölüşümüne ihtiyaç var” diyen İriş “İnsanların en doğal hakkı, yaşama hakkıdır. Dolayısıyla dediğim gibi bir paradigma ortaya konulmalı ve bu millet bunu başarabilir. Nimetlerin adil bölüşümü için adım atılması, ciddi kurallar konulması lazım”şeklinde konuştu.Bir diğer ikinci konunun israf olduğunu aktaran İriş “bugün yeryüzünde akılların alamayacağı kadar büyük israf var. Gıda krizinden bahsediliyor; peki gelişmiş denen ülkelerde, hatta Türkiye’de bile çöpe giden gıdaların değeri ne kadar acaba? İsraf, baştan aşağı ele alınması gereken bir konudur.İsrafın önlenmesi için topyekün bir seferberlik gerekiyor”dedi.

Salgın ile ilgili olarakta değerlendirme yapan İriş, üçüncü konunun ise eğitim olduğunun altını çizdi.Salgın döneminde uzaktan eğitim gibi önemli bir çalışmanın yapıldığını, bunun avantaj ve dezavantajlarının olduğunu hatırlatan İriş “Salgın zamanında gördük ki; eğitim çok farklı alanlarda olabiliyor. Daha yoğun eğitim, kişisel öğretmenlerle kişisel gelişim ve bireysel kabiliyetlerin öne çıkarılması gerekiyor. Çocukların yeteneklerine göre çeşitli dallara yönlendirilmesi lazım. Eğitimde katılımcı, öğretmenin öğrencisine birebir rehberlik ettiği bir sisteme ihtiyaç var. İnsanları farklı alanlarda insan ruhuna, insan psikolojisine ve hatta fizyolojisine uygun olarak istihdam edelim. İnsanlara doğal bir hayat hazırlayalım. Dolayısıyla eğitimi kökünden güncellememiz gerekiyor”dedi.

Sağlık konusunda olmaz olmaz olan temel şartın temizlik olduğunu ifade eden İriş; “Sağlığın korunmasının birinci şartı temizlik, ikinci şartı da sağlıklı beslenmedir. İnsanoğlu mezarını dişleriyle kazar. Burada da bir paradigma değişikliği gerekiyor; yüzlerce ilaç değil. İlaca karşı değilim ama sağlıklı ve doğal beslenmeyle birçok sorunun önüne geçilebilir. Tüm bunları yaptığımız zaman zaten adalet kendiliğinden sağlanacaktır”ifadelerini kullandı.

Edirne esnafının zor günler geçirdiğini ve esnafın bunalımda olduğunu yaptıkları esnaf ziyaretlerinde gözlemlediklerini aktaran İriş “Covid-19’un etkilerine baktığımız zaman; özellikle gündelik yaşayan işçiler ve küçük esnafla alakalı çok daha kapsamlı tedbirler alınması gerektiğini düşünüyoruz. Tabii ki tedbirler alınıyor; alınmıyor diyemeyiz.Ama bunu genişletmek gerekiyor. Edirne’de esnaflarımızı hemen hemen her gün ziyaret ediyoruz. Özellikle kıraathane ve lokanta esnaflarının oldukça mağdur olduğunu gözlemliyoruz. Bu işletmelerin mesafe ve hijyen kuralları harfiyen uygulanarak açılmasının gerekli olduğunu düşünüyoruz. Metrekareye düşen insan sayısında bir düzenleme yapılabilir. Esnaf bunalmış bir durumda; işin içinden çıkamıyor. Esnaflarımız yöneticilerden bir düzenleme yapılmasını dört gözle bekliyor”dedi.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30