banner78
banner25

İriş "ekonomi bir güçtür!"

Sadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mustafa İriş düzenlediği basın toplantısında ülke ekonomisine değinerek açıklamalarda bulundu.

50 yıla yaklaşan Milli Görüş hareketinin temsilcisi Saadet Partisi olarak ülke meselelerine olan duyarlılıklarını ve heyecanlarını her zaman canlı tuttuklarını ifade eden Mustafa İriş, gerek muhalefette gerekse yönetimde oldukları zamanlarda ülkemiz ve insanlarımızın problemlerini çözmeye çalıştıklarını kaydetti.

İriş konuşmasında ekonominin bir güç olduğu vurgusunu yaparak “Üretmek, üretebilmekte ekonominin gücüdür. Bugün yaşanılan ekonomik zorluklar, işsizliğin artması, borç yükleri ve benzeri hususlar aslında bir sonuçtur. Sebep ise yeterli üretim yapamamaktır” dedi.

Yerli üretim yapılamamasını eleştiren İriş dışa bağımlı bir ülke olduğumuzu ifade ederek “Yollarımızda giden araçların ne kadarını biz üretebiliyoruz?Yollarımızı yaptığımız araç ve makinaların ne kadarını biz üretebiliyoruz? Tarlalarımızı ekip biçen traktörlerin biçerdöverlerin ne kadarını biz üretebiliyoruz? Hastanelerimizdeki tıbbı alet ve ekipmanların ne kadarını biz yapabiliyoruz” dedi ve “Bu sorulara ne yazık ki müspet cevap veremiyoruz”şeklinde konuştu.

Borç yükünden bir türlü kurtulamayan bir ülke haline geldiklerini ifade eden İriş “Yeterli, üretim yapamadığımız için yurtdışından 200 milyar dolarlık mal satın alıyoruz, ancak 142 milyar dolarlık mal satabiliyoruz. Yani Dış Ticaretimiz 58 milyar dolar açık veriyor. Sürekli borçlanarak, sürekli ithal ederek güçlü bir ekonomiye sahip olamayız. Bunun için; İhtiyaca göre öncelikler sıralaması yapılmalıdır. Üretimin ve üreticinin ayak bağı olan her türlü mevzuat süratle düzeltilmelidir. Bankacılık sistemi baştan aşağı revize edilmelidir”dedi.

Bankacılık sektörüne değinen İriş bankaların tek amacının kar etmek olduğunu ve paramızla para kazandıklarını belirerek Bankaların tek amacı kar etmek. Böyle olduğu içinde 2015 yılında 26 milyar, 2016 da 37,5 milyar, 2017 de muhtemelen 50 milyar lira kar etmiş olacaklar. Bu hızla devam ederse banka karları 2 sene sonra 100 milyar lirayı aşacak. Bunlar kara gark olurken, çalışan üreten kesiminde önemli bir kısmı borca gark oluyor” dedi.

“Bu karlar öyle sıradan karlar değil. Kendilerine sağlanmış kanuni alanda kredi üreterek milleti ve devleti borca boğarak kazanılan karlardır” diyen Mutafa İriş, “Türkiye’ de basılı para miktarı 127 milyar liradır. Ama bankaların kullandırdığı para miktarı 1 trilyon 327 milyar liradır. Yani olmayan para kredi olarak kullandırılıyor. Sistemin işleyişi bu. Böyle kurulup sürdürülüyor. Hem milletin hem Devletin aleyhine bir sistem sürdürülüyor. Bu sistemden dolayı 2002 yılında 232 milyar dolar olan ülke toplam borcu 2016 da 575 milyar dolara fırladı. 2002 den 2016 yılına kadar, 14 yılda 700 milyar lira faiz ödendi. Bu arada vatandaşın ödediği faizlerin haddi hesabı belli değil” şeklinde konuştu.

İnsanların her geçen gün kutuplaştırıldığını ve bununda ülke insanına zarar getirdiğini belirten İriş “Türkiye’de kutuplaşma var!Politik arenada ısrarla kutuplaşan iki grup var.Türkiye’de kamplaşma bilinçsiz olarak yapılıyor.70’li yıllarda Ecevit ile Demirel’in kavgasından bıkmıştık.Hep kavga.Hoca çıktı ve “neden hep bu kavga”dedi.Biz CHP ile koalisyon kurduğumuzda üstümüze geldiler.Neden kavga edelim ki?Kavga ile değil akıl planında uzlaşma kültürünü Türkiye’ye Milli görüş getirdi.Burada önemli olan ilkeler.Ülke şu anda sıkıntıda.İktidar partisinin fanatik insanları çok sert karşılıyor.Bunlara gerek yok”dedi.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30