banner78
banner25

İlgi beklenenden büyük oldu!

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan’ın vizyon projelerinde biri Balkanların ve Türkiye’nin en büyük interaktif çocuk müzesi olan Hasan Ali Rıza Çocuk Müzesi; 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda; Atatürk’ün çocuklarıyla buluştu. Müzenin açılışına ilgi büyük oldu. Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, “Cumhuriyet’in 95. Yılında, Cumhuriyetin çocuklarına armağan olsun. İnanıyoruz ve umuyoruz ki; Edirne’nin evlatları bu müzede aldıkları eğitim ile sadece birbiriyle değil, sadece ülkemizdeki akranlarıyla değil, İngilizlerin, Yunanların, Bulgarların,Almanların, Fransızların çocuklarıyla yarışacak nitelikli bir eğitime sahip olacaklar. Çünkü onlar Mustafa Kemal’in evlatları, çünkü onlar Türkiye Cumhuriyeti’nin evlatları” dedi.

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan’ın vizyon projelerinden biri olan; Türkiye ve Balkanlar’ın en büyük çocuk müzesi Hasan Ali Yücel Çocuk Müzesi, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda kapılarını hizmete açtı. Açılış töreninin sunumunu 6. Sınıf öğrencisi Haktan Çayır Biçer yaptı. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Edirne Belediye Çocuk Korosu Cumhuriyet Şarkıları seslendirdi, halk oyunları ekibi gösteri düzenledi.

Trakya Birlik 3. Sınıf öğrencisi Ada Esma Şen Hasan Ali Yücel Çocuk Müzesini hizmete sunduğu için Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan’a teşekkür etti. Şen, sözlerine “Sayın Başkanım, hiç kuşkunuz olmasın ki bize sunduğunuz bu fırsatı en iyi şekilde değerlendireceğiz. Burada edindiğimiz deneyimleri yaşamımıza yansıtacak; geleceği en iyi şekilde tasarlayacağız. Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu Türkiye Cumhuriyeti bizlerle daha da güçlenecek. Çünkü bizler, geleceğin mimarı çocuklar olarak hürriyetin, özgürlüğün ve uygarlığın en büyük simgesi olan Cumhuriyet’i sonsuza kadar yaşatmaya kararlıyız. Sizlere bir kez daha söz veriyoruz ki; daha çok çalışacağız. Cumhuriyetin bizlere kazandırdığı hak ve özgürlükleri gelecek nesillere taşıyacağız” diye devam etti.

Daha sonra söz alan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Japonların ikinci dünya savaşının ardından eğitim ile kalkınmaya başladığını söyledi. Japonya’nın bugün geliştirdiği teknolojiler ile dünyanın en ileri ülkelerinden birisi olduğuna dikkat çeken Gürkan, “ Bizde 1942’de yeni okullar açtık. Amacımız köy çocuklarının orada eğiterek, ülkemizin her tarafında eğitim meşaleleri yakmaktır. Bu okulların adına Köy Enstitüleri denir. Orada yetişen evlatlarımız aydınlanma meşalesini yurdun dört bir yanında yakacaktır. Ancak uygulanan yanlış politikalar ile 1947’de Köy Enstitüleri’nin öğrenci alımlarına son verilir. Bugün dünyanın neresine giderseniz gidin en iyi eğitim modeli STEAM yani Finlandiya Eğitim modelidir. Dünyanın en mutlu çocukları buradadır. Aslında bu eğitim modelini ilk uygulayan ülke Türkiye’dir. Bu fikri ortaya atanda müzemize adını verdiğimiz Hasan Ali Yücel’dir. ‘Ellerim çalışıyor, zihnim işliyor’ felsefesi ile yaşama geçirdiğimiz bu model sadece Türk çocuklarına değil; komşumuz olan Bulgar, Yunan, Makedon, Arnavut çocuklarına da örnek olsun, dedik. Bu yüzden müzenin ismi bütün dünyaya örnek olan eğitim modelinin kurucusu Hasan Ali Yücel’in ismi olmalıydı. Burası bir çocuk parkı değil, dinozor parkı değil. Burası okul dışı eğitim sağlayan, çocuklarımıza dünyanın oluşumundan bugüne kadar oluşan canlıların yaşamını öğreten, dünyanın tüm ülkelerinde evrensel değer olarak kabul edilen; sevgi, saygı, hoşgörü ve yardımlaşmayı; felsefesi ve uygulaması ile öğretecek olan bir interaktif evrensel çocuk müzesi. Edirne’mizin çocuklarına, Mustafa Kemal Atatürk’ün cumhuriyeti emanet ettiği gençlerimize Cumhuriyet’in 95. Yılında, Cumhuriyetin çocuklarına armağan olsun. İnanıyoruz ve umuyoruz ki; Edirne’nin evlatları bu müzede aldıkları eğitim ile sadece birbiriyle değil, sadece ülkemizdeki akranlarıyla değil, İngilizleri, Yunanların, Bulgarların,Almanların, Fransızların çocuklarıyla yarışacak nitelikli bir eğitime sahip olacaklar. Çünkü onlar Mustafa Kemal’in evlatları, Türkiye Cumhuriyeti’nin evlatları ” dedi.

Edirne Valisi Günay Özdemir, törende, Edirne'nin dünya medeniyetinde önemli bir yere sahip olduğunu söyledi.

Edirne'nin "huzur kenti" olduğunu belirten Özdemir, "Birlikte yaşamayı, birlikte nasıl yaşanacağını Edirne'ye geldiğinizde ve Edirne'de yaşadığınızda öğreniyorsunuz. Edirne'yi anlamanız için Edirne'yi Edirnelilerle yaşamanız lazım. Edirne bana çok şey kattı. Bundan sonra Edirne'ye vefa borcum var. Hakkınızı helal edin." dedi.

Açılışını yapacakları müzenin çocukların okul dışında bilgi edinmesi açısından büyük önem taşıdığını ifade eden Özdemir, "Eğitim hayat boyu her alanda yapılması gerekir. Bugün çocuklarımızın gelecek yüzyıllara hazırlanması konusunda, ülkeyi yönetecek nesillerin daha iyi yetişmesi anlamında çok önemli bir faaliyeti hep birlikte açacağız." şeklinde konuştu.

CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu ise bugünün çocukları, yarının büyükleri için tarihi bir müze açıldığını ifade etti.

Sosyal demokrat belediyelerin geleceğe ve insana yatırım yaptığını aktaran Gaytancıoğlu, müzenin yapımında emeği geçenlere teşekkür etti.

Parkın açılışı sırasında ise Edirne Valisi Günay Özdemir’in Gazilere yönelik jesti damgasını vurdu.Gazilerin alana geldiğini ve ayakta kaldığını gören Vali Özdemir protokolün tamamının oturduğu yerden kalkarak gazilere yer vermesini sağladı.Protokol programın tamamını ayakta izledi.

Binlere kişinin katılımıyla gerçekleşen açılışta neredeyse izdiham yaşandı.Vatandaşlar park alanı içerisinde bulunan maketlerle fotoğraf çektirmek için adeta birbiriyle yarıştı.

AA

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30