banner137
banner25

"Hoca bunu yaparsa cemaat ne yapmaz!"dedirten cinsten...

İstanbul’un fethinin yıldönümü ve Fatih Sultan Mehmed Han’ın Edirne doğumlu olması sebebiyle etkinlikler düzenlendi.Düzenlenen etkinlikler İstanbul ayağında büyük bir coşku ile gerçekleşirken Edirne’de de düzenlenen etkinliklerle hem fetih hazırlıklarının Edirne’de olması hemde Fatih Sultan Mehmed Han’ın bir Edirneli olması ayrı bir önem kazandı.

Her yıl olduğu gibi bu yılda fetih kutlamaları öncesinde tamamlanan hazırlıklar ve yapılan kutlamalar göz doldururken, Trakya Üniversitesi Rektörü Prf.Dr.Erhan Tabakoğlu imzalı bir kutlama kartı dikkat çekti.Eğitim kurumunun başında ki kişi olarak bilinen Tabakoğlu’nun gönderdiği kutlama tebrik kartında akıl almaz hatalar dikkat çekti ve adeta “hoca bunu yaparsa cemaat ne yapmaz?”dedirtti.

Tarih bilgisinden yoksunluğun açık göstergesi olarak karşımıza çıkan kutlama tebrik kartında küçük fakat akıl alma hatalı olan detayı fark ettik.Bir üniversite Rektörünün özellikle dikkat etmesi gereken konuların başında gelen ve yazım konusunda hassas olunması gereken noktalarda göze çarpan detaylar şu şekilde yer aldı.

“Medeniyetimizin tarihe damga vurduğu İstanbul’un fethinin 566. yıl dönümünü kutluyor,sadece bir şehri değil,gönülleri de yeniden inşa eden ,Peygamber efendimizin övgüsüne mazhar,hemşehrimiz Fatih Sultan Mehmet Han ve bu kutlu zaferin mimarı şanlı ordumuzu şükran,rahmet ve minnetle yad ediyoruz.Bir defa daha ifade etmek isteriz ki İstanbul’un fethini anlamak için önce tarihimizin en görkemli zaferlerinden birini kazandıran ,Fatih’in doğduğu,fethin başladığı,medeniyetlerimizin en güzide eserleri ile süslenen Edirne’yi anlamak gerekir.İstanbul’u fetheden şehirden,İstanbul’a selam olsun”şeklinde ki Trakya Üniversitesi Rektörü Prf.Dr.Erhan Tabakoğlu imzalı kutlama mesajında ilk olarak bilinmesi gereken ve yazım dilinde dahi dikkat edilmesi gereken unsurların başında gelen tarih detayları dikkat çekiyor.Koyu renkle gösterdiğimiz “Fatih’in doğduğu” derken Fatih Edirne’de doğduğunda adı Mehmed olarak konuldu.O dönemde Fatih değildi ve sonradan konulan başarılarını perçinleyen,İstanbul’un Fatihi bir isim ekidir.Buna bir rektörün özellikle dikkat etmesi gerekir.Tarih yazımlarında bu şekilde bir dil kullanılması gerekir.

Öte yandan tarih kaynaklar Fatih Sultan Mehmed Han’ın adın yazılışını “Mehmed”olarak kabul eder.T ile değil D ile yazılır. “Mehmet” değil. Rektör burada da tarihten bihaber kutlama mesajını kaleme almıştır.

II. Mehmed, Osmanlı İmparatorluğu'nun yedinci padişahı. Tarihî kaynaklarda ismi, Mehmed isimli diğer padişahlarınki gibi, Muhammed şeklinde geçer. İlk olarak 1444-46 yılları arasında kısa bir dönem, daha sonra 1451'den 1481 yılında ölümüne kadar 30 yıl boyunca hüküm sürmüştür.

Kutlama mesajına görenler ise yaptıkları yorumda bir eğitim kurumunun başında olan kişinin bu hataları yapıyor olması ve altına imza atması kabul edilecek bir davranış değil.Ya tarih bilgisi hiç yok yada önüne yazılıp konulanı kontrol etmemiş.Etmişse de bilgisizliğinden dolay farkına varamamıştır”yorumlarını yaptılar.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
İlahi Adalet 5 yıl önce

Yaptığınız şeyin tek açıklaması art niyet, kötü kalplilik olabilir. O kadar iyi bildiğiniz yazım kurallarını, kendi haberinizde uygulayamamış olmak, haberi okuyanları ancak güldürür. Haberde, "şeklinde ki" ifadesinde yer alan "ki" ayrı yazılmaz. Ama ne yazık ki gün, bu temel kuraldan dahi haberi olmayan sizin gibilerin gazetecilik yaptığı gün... Bu şehir, bu kurumlar hepimizin. Bu anlamsız haberlere ayıracagınız zamanı, Edirne'yi nasıl daha iyi bir yere taşıyabiliriz diye düşünmeye ayırsaydınız keşke... Akıl Hocalarınızın, akla fazlasıyla ihtiyacı olduğu aşikâr... Emeğinize, zamanınıza yazık...

Avatar
İlahi Adalet 5 yıl önce

Unutmadan, az önceki yorumu yayınlayacak cesaretiniz, vicdanınız olmadığı da aşikâr.

Avatar
B. Alısüncü 5 yıl önce

Buradaki bakış açısına göre "Atatürk Selanik'te doğdu" cümlesi de yanlıştır. Çünkü doğduğunda soyadı kanunu yoktu.

banner30