banner137
banner25

Hızlı tren hattı Edirne-Karaağaç arasına beton duvar çekecek!

Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli illerini İstanbul’a bağlayacak olan ve Avrupa Birliği Kredisi İle finanse edilen 523 milyon 899 bin 700 avro bedelli hızlı tren hattında çalışmaların Edirne ayağı tüm hızıyla devam ediyor.Toplam 229 kilometrelik hattın 2023 yılına kadar tamamlanması planlanırken Ayşekadın tren garına getirilen ve oluşturulan depone alanında istiflenen ray ve beton traversler Edirnelilerin hızlı tren merakının iyiden iyiye artmasına neden oluyor.Yetkililer 229 Kilometrelik hattın 75 kilometresi İstanbul’da planlanırken 40 kilometresi Tekirdağ, 60 Kilometresi Kırklareli, 54 Kilometresi ise Edirne İl sınırları içerisinden geçtiğini belirtiyorlar.Hızlı Tren Hattı Sirkeci’den başlayıp, Halkalı, Kabakça, Çerkezköy, Büyükkarıştıran, Misinli, Lüleburgaz, Babaeski, Havsa güzergahından Kapıkule’ye varacak. Tekirdağ ve Kırklareli’ne birer kol ayrılacak.

Ulaştırma Bakanlığı verilerine göre projenin 155 km’lik Çerkezköy-Kapıkule kesiminin inşası Avrupa Birliği ve Türkiye ortak finansmanı ile gerçekleşecek ve maliyeti 275 milyon Avro tutarında olup AB fonundan kullanılacak. 76 km’lik diğer kısımlar ise eş zamanlı olarak TCDD Genel Müdürlüğü tarafından milli bütçe imkanları ile inşa edilecek.

Çift hatlı geliş-gidiş şeklinde olacak projede Edirne’den geçecek olan 54 km’lik bölümlerde çalışmalar tüm hızıyla devam ederken viyadükler üzerinden geçecek hattın sondaj çalışmaları da yaklaşık 6 aydır Ayşekadın tren istasyonu ile Tunca demir köprüsü arasında ve devamında sürüyor.

Hızlı tren projesinin Edirne için bazı dezavantajlarına değinen Şehir Plancısı Namık Kemal Döleneken;yaptığı açıklamada endişelerini dile getirdi.Özellikle Edirne aksında yer alacak güzergaha ilişkin açıklamalarda bulunan Döleneken istimlak bedelinin yarattığı maliyetten dolayı hızlı tren hattının büyük bir kısmının viyadükler üzerinde seyredeceğini ve bununda şehrin merkezi ile Karaağaç arasına neredeyse bir duvar örüleceğinin anlaşıldığını ifade etti.

Döleneken açıklamasında “hızlı trenin neredeyse artık sonuna doğru gelindi. Hızlı trenin rayları Edirne kentine doğruda geliyor ve inşat çalışmaları sürüyor. Benim en çok sıkıntı duyduğum konu Edirne kentinin genel yapısı itibari ile,tarihi kent merkezinin ciddi şekilde etkilenebileceği kaygısı.Trenle ilgili bu güne kadar yapılan açıklamalar da viyadükten geçeceği.Bu çok net”diyerek viyadük yüksekliğinin 7 metre civarında olacağını ve eski sanayi arkasından başlayarak Tunca demir köprü yani Kazanovo olarak bilinen alana kadar havada ilerleyeceğini kaydetti.

Söz konusu viyadüklerin kentin dokusuna zarar vereceğini ve bununla beraber eklenecek bazı aparatlarla beton bir bloktan farksız olacağını belirten Döleneken “bu viyadüğün yüksekliği en az 7 metre olacağı açıklandı.7 metre bir duvar iki katlı bir yapıdan daha yüksek duvar yapılacak bu tren onun üzerinden geçecek.Bu hızlı trenler şehir içinde süratini düşürse bile,yerleşim yerlerini etkilememesi için koruyucu bir perde yapılır. Bu koruyucu perdeler şeffaf olsa bile bazı yerlerde şeffaf değildir. Bu ne demek? O, 7 metrenin yerine ses kesici gibi aparatlar konacak, bu da en az 9-10 metrelik bir duvar. Bu şehirde mevcut demir yolunun hemen hemen aynı noktasından,boydan boya şehrin güneyine 10 metrelik bir duvar ördüğünü düşünün.Ve şehrin noktalarından gördüğümüz Meriç nehri,Karaağaç ve Yunanistan peyzajını görmememiz hayal olacak diye düşünüyorum”dedi.

Kendisinin de belediye de olduğu yıllarda konuya vakıf olduğunu hatırlatan Namık kemal Döleneken “bu duvar şehre girene kadar çok yüksekten gitmesi gerekmiyor,ancak bu bölgede iki nedenle yüksek yapılıyor.Şehrin içinde çok fazla kamulaştırma çıkmasın diye yapılıyor. Bu proje ilk yapıldığında bu kadar yüksek bir viyadükten geçmiyordu.Battı çıktı şeklinde alt geçitlerle ulaşım sağlanıyordu diğer bölümlere.Ancak,daha sonra bu değiştirilip yükseğe alınmış. Şehrin olduğu yerde bütün şehir boyu yüksekten geçecek. Neden yüksek yapıldığına gelinirse; burası taşkınla ilgili sorunları olan kent.Taşkının seddeyi aşması halinde hiçbir şekilde tren yolunun su altından kalmaması gerekiyor.Bu yüzden yüksek yapılıyor”dedi.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30