banner78
banner25

Gürkan “Kılıçdaroğlu bir Karamanlıdır!”

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde Balkan Ülkeleri Yerel Yönetimler İşbirliği Çalıştayı, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Kırklareli Belediye Başkanı Mehmet Siyam Kesimoğlu ve Arnavutluk, Bosna Hersek, Bulgaristan, Gagavuz yeri, Karadağ, Kosova, Kuzey Makedonya, Romanya, Sırbistan, Yunanistan’daki yerel yönetimlerden temsilcilerle sivil toplum örgütlerinin katılımıyla Tekirdağ’da gerçekleştirildi.

Çalıştayda bir konuşma gerçekleştiren Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, konumundan dolayı Edirne’nin Balkanlar’da çok önemli bir yere sahip olduğunu söyledi. Edirne olarak Balkanlar’daki bir çok ülke ile ikili ilişkiler kurduklarını belirten Gürkan, “Kuşkusuz, en büyük hemşehrimiz olan Kurucu Genel Başkanı’mız Mustafa Kemal Atatürk’ün doğduğu, büyüdüğü ve bu mukaddes toprakları bize vatan olarak bağışladığı Balkanların bir çocuğu olmak, bir evladı olmak hepimiz için bir onur meselesi. Var olduğu günden beri Balkanların Anadolu’ya, Anadolu’nun da Balkanlara açılan kapısı olan Edirne, eski bir başkent oluşu 92 yıl boyunca Osmanlı’ya başkentlik yapması ve başkent değişmesinin ardından sürekli ilişkileri canlı tutması nedeniyle Balkanlar’da çok özel bir yere sahip.

Bir zamanlar Karaman’da doğan büyüyen atalarımızın bu millet için bir görev edinerek, Balkanlar’a gönderildiğini belirten Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, “Bundan yaklaşık 600 yıl önce bize dendi ki, “sizler oralarda Türklüğü temsil edeceksiniz, Müslümanlığı temsil edeceksiniz”. Ve bugün bir çoğunun mezarını dahi bilmediğimiz o dedelerimiz oralarda yüz yıllar boyunca o görevlerine devam ettiler. Bir gün Osmanlı’nın gerilemesi nedeniyle bizler Anavatanımıza dönmek zorunda kaldık. Biz muhacirleriz. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi ‘Muhacirler, kaybedilmiş toprakların aziz hatıralarıdır’ Biz muhacirleriz. Çünkü biz dinimizi, dilimizi, adımızı terk etmediğimiz için o topraklardan gönderilen insanlarız. Biz aynı zamanda Türklüğün bayrağını yüzyıllardır orada taşıdığımız için, Fatih’in kararlarıyla oraya gittiğimiz için de evladı fatihan’ın torunlarıyız”ifadelerini kullandı.

Gürkan kürsüdeki konuşması sırasında Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’na bakarak Kılıçdaroğlu’nun bir Karamanlı olduğunu ifade etti ve “Balkan muhacirlerinin büyük bir çoğunluğu yüzde 90’ı Karaman Türkleridir.Karaman kökenlilerdir.Bizlerde öyleyiz.En büyük hemşerimiz olan Karaman’dan önce Makedonya Kocacık’a oradan Selanik’e gönderilen Mustafa Kemal’in,Mustafa Kemalimizin,Atatürkümüzün hemşerileri olarak bugün Karamanlı hemşerilerimiz Balkanlılar bizleri bekliyor,bizleri çağırıyor.Onun kurduğu Cumhuriyetin ve onun kurduğu Cumhuriyet Halk Partisi’nin sayın Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu’da bir Karamanlıdır.Sayın Genel Başkanım! Balkanlardaki Karamanlı Türkler Karamanlı Kemal Kılıçdaroğlu’nu Balkanlar’a bekliyorlar.Kosova’ya,Makedonya’ya,Arnavutluğa bekliyorlar.Sizlerin bir hemşerisi olarak Atatürk’ün bir hemşerisi olarak oralarda boy göstermenizi,emin olun ki o hemşerilerinizi çok mutlu,çok gurulu ve çok kıvançlı hissettirecektir”dedi.

Çalıştayda Trakya’dan ve Balkan coğrafyasından belediye başkanlarıyla CHP Genel Başkan Yardımcıları Faik Öztrak ve Seyit Torun da konuşma yaptı. Konuşmaların ardından kürsüye çıkan Genel Başkan Kılıçdaroğlu çalıştayın önemine dikkat çekerek, “Her türlü taassuptan uzak, ahbap çavuş ilişkilerinin dışında halkın seçtiği yerel yöneticilerimizle beraber bu çalıştayın yapılması son derece değerlidir. Sen-ben diyerek değil, ‘hepimiz’ temelinde çalışacağız. Bunu yapabilecek kaynağımız var. Balkanlara yönelik çalışmalarımızın iç politikaya alet edilmeden milli vasfın muhafazası önemlidir. Burada belediye başkanlarımıza büyük görev düşüyor. En büyük dileğim her bir belediyemizin Balkan coğrafyasından bir kardeş belediyesi olsun” dedi.

Balkan coğrafyasıyla ikili ilişkiler ve iş birliklerinde Balkan Masası’na çok büyük görev düştüğünü kaydeden Kılıçdaroğlu şöyle konuştu; “Bunun eşgüdümünü sağlamak da bizim görevimiz. Mutlaka Balkanlar’a ulaşmalıyız. Bunları yaparken de Balkanlar’dan gelen en büyük Türk olan Mustafa Kemal Atatürk’ün soydaşlarımızla ilgili söylediği şu sözler bizim için önemli bir ilkedir: “Onların bize yaklaşmasını bekleyemeyiz. Bizim onlara yaklaşmamız gerekli. Köklerimize inmeli ve olayların böldüğü tarihimiz içinde bütünleşmeliyiz. Tarih bağı kurmamız lazım, Folklor bağı kurmamız lazım. Bunları kim yapacak? Elbette biz.” Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün çizdiği bu vizyon ve anlayış bizim yol göstericimizdir.”dedi.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30