banner78
banner25

Gürkan "bir faciaya doğru gidiliyor!"

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan yaşanan su sıkıntısına istinaden önemli açıklamalarda bulundu.

Belediye Meclis toplantı salonunda düzenlediği basın toplantısında konuşan Gürkan “vatandaşlar bize suyu neden kesiyorsunuz diye soruyorlar.Biz manyak mıyız suyu durup dururken keselim!”dedi.Bugün yaşanan kuraklığın özellikle Kayalı Köy barajındaki su seviyesinin bu denli hızlı düşmesinin o bölgede bulunan bir üreticinin kooperatif seçimleri zamanında sulu tarım için vahşi sulama yaptırdığını ve baraj suyunun gelişi güzel kullandırıldığını iddia etti.

Yaşanan su kesintilerinin nedenlerini niçinlerini anlatan Belediye Başkanı Recep Gürkan 2017 yılından bu yana Süloğlu barajından su alınmadığını ve Kayalı köy barajından su alındığını belirterek baraj için söylenen öngörülerin boşa çıktığını belirtti ve “Ne oldu o bölgede açık açık söyleyeceğim.O bölgede bir sulama Kooperatifi var.Sulama Kooperatifi'nin seçimleri nedeniyle,gerçi seçimleri kaybetti ama o başkan slajlık mısır ekimi, bahçe sulama ve benzeri işler için bol bol su kullandırdı ve Kayalı Barajı'ndaki su miktarı yüzde 3 seviyesine düştü.Türkiye'deki en düşük baraj su seviyesidir bu! Devlet Su İşleri bize yazı yazdı kritik seviyede olduğu için buradan su almayın dedi.Buradan su almayacağız da Süloğlu hattı bizim 3 yıldır yani Kayalı’dan böyle bir şey öngörülmediği için 3 yıldır o hat çalışmıyordu. 30 kilometrelik asbestli boru hattı. Devlet Su İşleri'ne gittik.Onların da çok yapıcı yaklaşımı var. Çok teşekkür ediyorum kendilerine, çok destek veriyorlar bu konuda ama su yok! Biz Tabii kuyuların hepsini devreye aldık bu noktada kaba bir tabirle harıl harıl çalıştırmaya başladık.Burada altyapıyı yapmamızın ne kadar gerekli ve zamanında olduğu bir kez daha ortaya çıktı.Şimdi vatandaşımız diyor.Ya habersiz suyu kesiyorsunuz diye!Ya biz manyak mıyız habersiz niye suyu keselim. Biz halktan intikam mı almaya çalışıyoruz.Günde 16 tane 20 tane patlak oluyor.Patlıyor”dedi.

Edirne Belediyesi olarak bu yıl iki defa planlı su kesintisi yaptıklarını bunlarında halkın çok az bir kesimine hissettirdiklerini belirterek “Biz bu yıl ki defa planlı su kesintisi yaptık.Bunun da ikisinde de haber ettik.Birisinde 48 saat su vermeyeceğiz dedik sıkıştırdık daha önce bitirdik. Önceden tedbirleri aldık.Planlı kesinti budur zaten.Önceden tedbir almış,depoları maksimum seviyeye getirmiştik.Şebekeleri kontrol ettirmiştik ve benzeri bir sürü iş vardı.Biz o 48 saatlik çalışmada da suyu kestik.Ama bu önceden planlandığı için her türlü tedbir alındığı için vatandaş bunu hissetmedi.Keza ikinci 36 saatlik çalışmada da birkaç yer hissetti.Onun dışında su kesintisi hissedilmedi”dedi.

11 ayda alt yapı çalışmasında yüzde 40’yan fazla imalat yapıldığını ve kent nüfusunun yüzde 65 lik bölümünü yeni yerleşim bölgesinin oluşturduğunu söyleyen başkan Gürkan; 6 aya kadar yeni yerleşim bölgesinin içme suyu hatlarının tamamının bitmiş olacağını ve bir daha su patlağına bağlı arızların yaşanmayacağını ve sağlıklı su içileceğini kaydetti.

Süloğlu barajında yüzde 21 dolayında rezerv olduğunu,ancak Kayalıköy barajının Türkiye’nin en kritik su seviyesi olan yüzde 3 seviyesine düştüğünü açıklayan Gürkan çözüm üretmek adına eski baraj olan Süloğlu’na dönme kararı aldıklarını ancak hatların 3 yıldır kullanılmamasının ve asbestli borular olmasının verdiği dezavantajı bugün yaşadıklarını kaydetti.

Küküler köyü üzerinden Kayalıköy hattına gelen boruyu birleştirmek için özel bir çalışma yaptıklarını ve burada iki hattı birbirine bağlayacak olan 800 mm’lik ve 1000 mm’lik hatları bağlayacak iki adet vanaya ihtiyaç olduğunu belirten Gürkan “hat o kadar eski ki taşımıyor, patlıyor.Patladığında da arızayı tamir etmek için kesmek zorundasınız, suyu kesiyorsunuz.Su gelmiyor. Kayalı’dan gelen 8 kilometrelik 1000 lik çelik hat Süloğlu Küküler Köyü mevkiinde Süloğlundan gelen asbest 800'lük borunun olduğu noktada kesişiyorlar.Dedik ki burada bu iki hattı birleştirelim.Bu aradaki mesafe 6- 7 kilometrelik bir mesafe.Oradaki 7 kilometrelik asbest boru hattını bir,iki günde değiştiremezsiniz mümkün değil bu!Çok büyük bir iş bu.Bizde sadece birleşim yerinde gerekli tedbirleri aldık.Lazım olan vanalar Türkiye’de 5 tane üretim yapan fabrika var bunlarında hiç birisinde yok ve bunların bir tanesi 3.5 ton ağırlığımda devasa vanalar.Bu istediğimiz süre içerisinde bunları temin edemeyeceklerini söylediler bende İstanbul Büyükşehir Belediye başkanı Ekrem İmamoğlu'nu arayarak onlar da biliyorsunuz çok büyük bir İSKİ diye bir müdürlük var.Çünkü inanılmaz büyük bir hacimle çalışıyorlar. Hakikaten de orada ellerinde bu bizim ihtiyacımız olan vanalar varmış ve biz bu iki vanayı oradan tedarik ettik, ödünç aldık. O arada bizim vanaların imalatı tamamlandı.Bugün yarın gelecek onların yerine teslim edeceğiz.Buradaki çalışmayı biz bu şekilde bitirdik, suyu vermeye başladık”dedi.

7 kilometrelik hattın 22 defa patladığına dikkat çeken başkan Gürkan yaşanan sıkıntıların eski hatlardan kayaklı olduğunu ifade etti ve bunun kolay kolay öngörülemez olduğunu belirtti.

İlerleyen günlerde söz konusu hattın çelik borularla değiştirileceğini ifade eden Gürkan; bir faciaya doğru gidildiğini belirtti ve acilen alınması gereken tedbirleri sıraladı.

Gürkan birincisi alt yapıyı yapmanın ne kadar yerinde ve zamanında olduğunu,ki biz o zaman kuraklı görmedik.İki, kuraklık dolayısıyla bizim yüzde 40’a varan kayıp kaçak oranlarımızın artık hiç olmayacak olması.Üç, vatandaşımızın mutlaka suyu kullanırken tasarruflu kullanması.Dört,sayın valimize bunu arz edeceğim!Mutlaka planlı tarım yapılması, su kaynaklarının kontrolü kullanılması, tarım ekim alanlarının buna göre revize edilmesi.Bu yönde talepte bulunacağız.Çok su isteyen ürünlerin mümkün olduğu kadar aza indirilmesi gerekiyor”diyerek Trakya’da son 91 yılın en kurak döneminin yaşandığını ve bir faciaya doğru gidildiğini sözlerine ekledi.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30