banner137
banner25

Gürkan "10 ay'da 180 km'lik kısım tamamlandı!"

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan devam eden alt yapı çalışmaları hakkında bilgi verdi.Gürkan; yoğun bir şekilde devam eden alt yapı çalışmalarında vatandaşın mağduriyetini en aza indirmek için yoğun çaba sarf ettiklerini ve asfaltlama çalışmalarına biten noktalarda başladıklarını kaydetti.

Yıllardır ertelenen Edirne’nin en büyük sorununa neşter vurduklarını ve bu kararlılıkla göreve geldiğini belirten Gürkan yapılan eleştirilerin her birine hak verdiğini ancak bazı konularda bilen bilmeyen kişilerin ahkam kesmesine de bir anlam veremediğin ifade etti.

Partisinin parti içindeki muhaliflerine de cevap veren Gürkan; “Ağacın kurdu özünden olur”şeklinde cevap vererek “Parti içindeki muhalif arkadaşlar beni belediye hizmetleriyle yıpratacaklarını zannediyorlarsa karşılarında yaptığımız hizmetleri alkışlayan dev gibi bir Edirne ordusu var. Bu ancak kendilerini küçültür.”dedi.

215 milyon TL ihale bedeli ile İller Bankası tarafından sağlanan kredi ile toplam 520 km’yi kapsayan alt yapıda 180 kim’ik kısmı 10 ayda bitirdiklerini belirten Gürkan alt yapıya başlamalarında bir amaç olduğunu ifade ederek “Sürekli bu konuların üzerine gidiliyor. Yollar bozuk, arabalar arıza yaptı, çamura saplandı şeklinde. Bunlar doğru, bunlar yanlış şeyler değil ama burada basının da halkımızın da atladığı bir husus var. Birincisi bu altyapının yapılış amacı neydi? Artık suların kesilmemesi, su borularının patlamaması, korozyonlu, bakteri üreten, çürümüş, çok kötü durumdaki borulardan artık su içmemek. Yağmur yağdığında Abdi İpekçi’de, Kasapdere’de, Ekol Hastanesi’nin orada sel baskınları olmaması, yağmur suyunun taşmamasıydı. Bunlar kısa vadeli sorunlar. Yolların bozulması en büyük sorun. İkincisi altyapıdan kaynaklanmayan ama altyapıyı yapış amacımız olan içme suyu borularının, günde 15-20 kere patlayan eski boruların yenileriyle değiştirilmesi. Alt yapının yapılış amacı bunları ortadan kaldırmak. Yağmur yağdığında su basmasını önlemek,kanalizasyonun taşmasını önlemek. İçme suyunu komple yenileyerek patlaklarla ve paslanmış çok kötü durumdaki borularla vatandaşlarımıza su götürmemek”şeklinde konuştu.

Alt yapı çalışmalarının tamamlanması ile avantajların yaşanmaya başladığını kaydeden Gürkan “10’uncu ayın sonunda bir değerlendirme yapalım. Altyapının yapılış amacı sorunlarıyla beraber amacına ulaştı mı ulaşmadı mı? Örneğin Karaağaç Mahallesi’nde içme suyu şebekesi komple yenilendi. Bir kısımda son abone bağlantıları yapılıyor. Büyük bir kısmı bitti. Bugüne kadar yeni şebekeden su verdiğimiz günden bu yana Karaağaç’ta hiç su patlağı oldu mu? Hayır. Su kesintisi oldu mu? Hayır. Sudan bir şikayet oldu mu? Hayır. Suyun renginde bir değişiklik oldu mu? Hayır. Korozyon, bakteri var mı? Hayır. Demek ki yapılış amacına ulaşmış”diyerek altyapının tamamlandığı yeni yerleşim bölgelerinde özellikle Kocasinan, Fatih gibi bölgelerde,Abdi İpekçi Caddesi’nde Sadık Ahmet Caddesi’nde ve Kipa karşısında hiç sorun yaşanmadığını ve yağan yağmur sonrası eski görüntülerin oluşmadığını kaydetti.

Alt yapının planlandığı gibi gittiğini ve amaçlanan hedefe ulaşıldığını belirten Gürkan “Altyapı planlandığı gibi gidiyor. Başarılı bir şekilde gidiyor. İmalatlarını, yapımını bitirdiğimiz yerlerde arzuladığımız hedefe, amaca ulaşıyoruz. Elbette sıkıntılar yaşanıyor. Bunun için üzgünüz. Ama bu işin doğasında var. Bu sıkıntılar mecburen yaşanıyor. Biz o sıkıntılar daha uzun süreli yaşanmasın diye toprak dolgudan tamamen vazgeçtik. Fiyatları arttırma pahasına tamamen mekanik dolguya geçtik. Yollar çamur olmasın diye kış sezonunda mekanik dolgu yapacağız. Bazı yollarda çökme bizim istediğimiz seviyede olmamasına rağmen asfalt yapıyoruz. Muhammer Aksoy Caddesi, Şefki Arman Caddesi’nin asfaltları bitti. Yağışlar nedeniyle ara verdik. Pazartesi tekrar devam edeceğiz. Bazı noktalarda çökme olacağını bile bile asfalt yapıyoruz. Çünkü vatandaşımız kış aylarında, yağışlı havalarda daha çok çamurla karşılaşmasın istiyoruz”dedi.

Vatandaşların ve bazı kesimlerin en çok eleştirdiği dağınık çalışılıyor konusunda açıklık getiren Gürkan “Dağınık çalışmaya bir şey demiyorum ama plansız, programsız diyorlar. Bu kadar büyük bir işi bırakın bir evin tadilatında bile plansız, programsız çalışamazsınız. İş akış şemaları var. İş yapılış süreçleri var. Vatandaş sanıyor ki biz sabah kalkıp bugün hangi sokağı kazalım, hadi şuradan başlayalım diyoruz. Böyle bir şey yok. Olması mümkün değil. Bu bir sistemdir. Sistemin iki temel mantığı var. Bir, içme suyunu ilk kullanacağımız yerden son noktaya kadar götürmek. İçme suyu mühendislik tabiriyle kaynağından alınıp son kullanıcıya kadar götürülüyor. Kanalizasyon ve yağmur suyu bunun tam tersidir. Son döküleceği noktadan alıp geriye doğru yapıyorsunuz. Bunun bütün dünyada yapılış şekli budur. Başka bir şekli yok. Biz kanalizasyonu Paşaçayırı’na yapmış olduğumuz atık su arıtma tesisinden başladık, geriye doğru gide gide yapıyoruz. Döküleceği noktadan alınacak nokta arasında döşüyoruz. Geriye doğru döşüyoruz. Ama içme suyunu başlangıç noktasından alıp son noktaya taşıyoruz. Böyle bir çalışmayı plansız yapabilir misiniz? Rastgele hadi bugün sokağa kanalizasyon döşeyelim, yağmur suyu döşeyelim. Olabilir mi böyle bir şey? Hangi mühendislik hesabına, hangi projeye sığar? Bunların hepsi elimizde. Bir plan dahilinde çalışıyoruz”şeklinde konuştu.

Eleştirilerin en çok parti içindeki muhalif kesimden geldiğini ifade eden Recep Gürkan “Ağacın kurdu özünden olur” diyerek “Parti içi eleştirileri yapan arkadaşlarımız biz bu şehirde yaşayan 200 bin kişinin hangi partili olduğuna bakmadan dünya görüşüne bakmadan hizmet götürdük ve götürmeye devam edeceğiz. Parti içindeki muhalif arkadaşlar beni belediye hizmetleriyle yıpratacaklarını zannediyorlarsa karşılarında yaptığımız hizmetleri alkışlayan dev gibi bir Edirne ordusu var. Bu ancak kendilerini küçültür. Siyaset olarak gelirsiniz partide siyasetinizi yaparsınız”diyerek eleştirinin nezaketini verdiği örnekle ifade etti. “Az önce bir kadın hemşerimiz yazdı: ‘Çalışmalarınızı takdir ediyoruz. Altyapı yapılması zorunlu bunu biliyoruz ama şunlara da dikkat eder misiniz?”dedi. Ne kadar medeni ne kadar nazik ne kadar içe sinen bir eleştiri. Hem yapılanı takdir ediyor.Ama şunu yaparsanız güzel olur diyor. Bunu yapanın başımızın üstünde yeri var. Bu yapılanları görmezden gelip yok sayarak sırf Recep Gürkan’ı siyasi kaygılarla parti içi siyasi kaygılarla yıpratmaya çalışıyorsanız bugüne kadar olmadı bugünden sonra da başarılı olacağını sanmıyorum”cevabını verdi.

Göreve geldiği günden buyana Edirne’nin temel sorunlarını çözmeye odaklandığını ifade eden Gürkan “ Günübirlik gelir geçer işler yapmamaya çalıştım. Altyapıya harcadığımız paranın onda biriyle her tarafını çiçek bahçesine, asfaltları jilet gibi yapmasını ben de bilirdim. Ama mesele kalıcı sorunları kökten çözmek”diyerek yapılan hizmetleri sıraladı.Gürkan “çöplük kalıcı sorundu. Kökünden çözdük. Geçen gün bir büyükşehrimizin belediye başkanı bana diyor ki ‘başkanım artık çöpten elektrik üretmeye başlayacağız.’ Biz bunu 2017’de bitirdik. Süloğlu Barajı ve içme suyu kuyularımızda problem vardı. Yine 2017 sonu itibariyle DSİ’ye parasını ödemek şartıyla 58 kilometre uzaktaki Kayalıköy Barajı’ndan yıllık 20 milyon metreküp su gelmesini sağladık. 58 kilometre hat döşedik. Lalapaşa kavşağında içme suyu arıtma tesisi yaptık. 2017 yılının sonundan beri suyu oradan alıyoruz. İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi yapılıyor. Eski çöplüklerin rehabilitasyonunu yapıyoruz. 520 km altyapı yapıyoruz. 180 km 10 ayda bitti. 3 yıl hedef koyduk. Böyle giderse 3 yıldan daha kısa sürede bitireceğiz. Güney, Kuzey çevreyolunu açtık. Vatandaş hiç trafiğe girmeden şehrin etrafından dolaşabiliyor. Herkes yapılanları unutuyor. Vatandaşımız Güney çevre yolunun olmadığını, Bostanpazarı’nın içerisinden geçtiklerini düşünsünler. Sağlık Yolu’nun olmadığını düşünsünler. Bütün bunları zaman zaman düşünmek gerekiyor. Ben reklam yapan bir insan değilim. Devasa tabelalar mı asmam gerekiyor? Kalıcı sorunları çözmeye devam ediyoruz. En son olarak altyapı kalmıştı. Atık su arıtma bitiyor. Altyapı da planlandığından daha hızlı gidiyor. Onu da zamanında bitireceğiz. Süsleme işi kolay. Vatandaşı kandırma yolunu hiç tercih etmedik”dedi.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30