banner137
banner25

Günde 3 bin ton alım yapıyorlar!

Edirne Ticaret Borsası Meclis Başkanı Fedai Canım buğday hasadının başlaması ile borsa olarak günde 3 bin ton ürün alımı gerçekleştirdiklerini belirtti.

Buğday’da verimli bir sezon geçirdiği bilinen Edirne’de hasadın başlaması ile üretici tarlasındaki ürününü bekletmeden Ticaret Borsası’na satış için getirmeye başladı.Verim ve kalite açısından bu yıl beklentilerin çok üzerinde bir buğday hasadı gerçekleştiren üretici, aynı beklentisini de açıklanan fiyatta bulmayı umarken,borsa tarafından yapılan alımlarda buğdayın kalitesine göre iyi fiyat verildiği ifade edildi.

Konu hakkında açıklama yapan Edirne Ticaret Borsası Meclis Başkanı Fedai Canım, tarihin en verimli yılı olarak tarihe geçebilecek bir yıl yaşadıklarını ifade ederek 10 günlük sürede 10 bin ton buğday alımı gerçekleştirdiklerini ifade etti.Canım açıklamasın da“17 Haziran'da hasada başladık.Şu ana kadar Edirne Ticaret Borsası’na yaklaşık bu mesai günleri içerisinde 10 bin ton, buğday işlem gördü.Bu yıl gözlemlediğimiz kadarıyla Edirne Ticaret Borsası’na gelen buğdayların çok yüksek kaliteli olduğunu, laboratuar ve satış salonunda ki değerlerden anlıyoruz.Uzun yıllardır Edirne'de gerçekten böyle bir kalite sıkıntısı vardı ama bu yıl çok şükür görüyoruz ki üreticilerimiz hem süne ile mücadele konusunda hem de kaliteli buğday üretimi konusunda gayret sarf etmişler.Bu da kendilerine fiyat olarak yansıdı”dedi.

Edirne bölgesinde hasadın yüzde 50’sinin tamamlandığını belirten Canım “Şu anda Edirne bölgesinde hasadın yüzde 50’sine ulaşmış bulunuyoruz.Bölgemizde çıkan buğdaylar gayet kaliteli.Protein değerleri şu ana kadar belki de tarihin en yüksek protein değerleri. 16,17 proteine kadar ürünler görebiliyoruz.Verim konusunda ise geçen yıla oranla yani konuştuğumuz çiftçi arkadaşlarımız da 400 ile 700 kilogram arasında ürün aldıklarını söylüyorlar.Bu da demektir ki yüzde 50 geçen yıla oranla bir verim artışı var bölgemizde.Fiyatlara gelince, fiyatlar bin 150 lira TMO fiyatlarını öncelikle bir hatırlayıp anımsayalım.Şöyle ki; TMO düşük vasıflı buğdaylara bin 150 lira 1. Sınıf Anadolu kırmızı ekmeklik sert buğdaylara ise bin 350 TL açıklamıştı.Şu anda gördüğümüz kadarıyla geçtiğimiz hafta içerisinde 1. Sınıf ekmeklik buğday fiyatları salon satışımızda yaklaşık bin 450 bin 500 TL'ye kadar satılmaktadır.Dolayısıyla çiftçilerimiz fiyatlardan da oldukça memnundu.Fakat harman büyüdükçe tabii ki fiyatlarda gevşeme olacaktır. Bu da bir tüccar arkadaşlarımızla sanayicimizle olsun harmanın genişlemesi ile beraber bir miktar fiyatlarda gevşeyebilir. Ama bu yıl görünen o ki genelde Trakya bölgesin de rekoltenin yüksek olacağı kanaati bütün tüccar ve sanayiciler üretici arkadaşlar da gözlemlenmiştir”şeklinde konuştu.

Bir süre önce kurulumu gerçekleşen ve bu yıl ilk alımını yapan Edirne Lisanslı Depoculuğun 42 bin ton kapasite ile alıma başladığını kaydeden Canım “Edirne Lisanslı Depoculuk Anonim Şirketi borsamız üyelerimizin iştirakiyle kurulmuş 42 bin ton kapasiteli bir lisanslı depodur.Bu yıl lisanslı depolar dün itibarıyla Edirne lisanslı depoculukta aynı zamanda üreticilerimizin ürünlerini almaya başlamıştır.Bu aynı zamanda piyasalardaki bu arzın fazlalığını da hafifletecektir. Hem normalde serbest piyasaya vermek isteyen üreticimize tercih yolunu açmaktadır.Dolayısıyla burada günlük olarak borsamıza yaklaşık 2 bin ila 3 bin ton arasında mal gelmektedir ve bu mal 3 bin tona yakın olan bu mal işlem görmektedir.Şunu da belirtmekte fayda var.Burada işlem gören buğday hasadını üreten üreticilerimiz saat 5’e kadar satıştan sonra ürettiği malın değerini parasını nakit olarak tahsil etmektedirler.Bu da çok önemli bir ayrıntıdır. Dolayısıyla Edirne Ticaret Borsası günlük 3 bin ton alımla ton alımla Türkiye'deki sayılı borsalar içerisindeki yerini yine egale etmiştir.

Genel olarak baktığımız zaman Edirne ve bölgesinde yaklaşık bu yıl, geçen yıla oranla yüzde 30 ila 40 arasında bir rekolte tahmini artışı bekliyoruz.Bu arada TMO’da tabii ki alımlarına devam ediyor.Ama şu andaki fiyatların üreticilerimizi memnun etmesinden dolayı serbest piyasada işlem görmektedir.Bu yıl buğday hasadı ile alakalı olarak güzel bir mevsim geçtiğini söyleyebiliriz.İnşallah üreticilerimiz,sanayicilerimiz ve tüccarımız ile güzel bir yıl olmasını temenni ediyorum”dedi.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30