banner137
banner25

Glutensiz ekmek geliyor!

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan Edirne’de bulunan 170 kadar çölyak hastasının ihtiyacı olan glutensiz ekmek temini için düğmeye bastı.

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan ile Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Ertuğrul Tanrıkulu Belediye Meclis Salonu’nda Edirne’deki Çölyak hastaları ve hasta yakınlarıyla bir araya geldi.

Hastalığın tedavisi olmayan bir hastalık olduğunu anlatan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, “Çölyak, tedavisi olmayan bir hastalık. Bu hastaların glutensiz ekmek yemeleri gerekiyor. Ancak bu ekmek Edirne’de üretilmiyor. Edirne’de fırın açmayı da çok düşündük ama gerek hasta sayısı gerekse maliyet bunu yapmamızı engelledi. Çölyak hastalarının ekmek ihtiyaçlarını İstanbul’dan biz tedarik edeceğiz. Görevi biz üstleniyoruz. Çölyak Hastası vatandaşlarımız Sağlık İşleri Müdürlüğü’ne başvurabilecek. Ekmeğin ulaşabilirliği çok önemli. Ekmek bu, karnınızı doyurmanız gerekiyor. Belediye olarak kurumsal imkanları kullanarak erişimi sağlayacağız” dedi.

Toplumda görülme sıklığı yüzde 1 civarında olan çölyak hastalığının, kronik ve genetik bir rahatsızlık olduğunu ifade eden Başkan Yardımcısı Dr. Ertuğrul Tanrıkulu, “Başkanımız Recep Gürkan’ın talimatıyla 2 yıldır bu proje üzerine çalışıyoruz. Glutensiz ekmek üretmek için ayrı bir fırının olması gerekiyor. Edirne’de devlet hastanesi ve üniversite hastanesindeki gastroenteroloji uzmanlarından hasta sayılarımızı aldık. 170 civarında hastaya ulaştık. Ve daha sonra İstanbul halk ekmeğe gittik. Diğer belediyelerin de buradan hizmet aldığını öğrendik. Maalesef bu hastalığın tedavisi yok. Sıkı bir diyet yapmanız gerekmekte. Hastalık alerjik bir durum, buğday ununda glüten var. Hasta ömür boyu bu diyeti yapmalı; glutensiz gıdalarla beslenmeli, yoksa kemik, kas erimeleri yaşanıyor. Çok ciddi hastalıklarla karşı karşıya kalıyorlar. Bu fırınlar ayrı bir işletme olmak zorunda. Çünkü normal unun tozundan bile bulaşabilir” ifadelerine yer verdi.

Glutensiz ekmek için internetten sipariş verdiklerini ancak ekmeklerin çoğu kez ellerine küflenmiş olarak ulaştığından bahseden hasta yakınları, Edirne Belediyesi’ne teşekkür etti. Kendi ekmeklerini kendilerinin yaptıklarından bahseden çölyak hastaları ve hasta yakınları yaşadıkları sorunları anlattı.

Başkan Gürkan, daha sonra sembolik olarak Çölyak hastalarına ve yakınlarına glutensiz ekmek ikram etti

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30