banner78
banner25

Giyik "kontak kapatmaya cesaretimiz yok ama!"

Yaklaşık 10 aydan bu yana tüm dünyanın mücadele ettiği Kovid-19 salgını Edirne’nin toplu taşıma sistemi olan ETUS’a da adeta fren yaptırdı.

Günlük 70-80 bin yolcu taşıma kapasitesiyle Edirne halkına hizmet veren ETUS Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Giyik bugünlerde bu sayının 8 bin kişiye düştüğünü belirterek hizmet vermenin sıkıntıların yaşadıklarını belirtti.

Düzenlediği basın toplantısı ile kamuoyuna yaşadıkları süreci basın aracılığı yansıtmak istediklerini ve yanlış anlaşılmalara mahal vermek istemediklerini belirten Giyik Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı destek paketinden kendilerine yarayan bir şeyin çıkmamasının kendilerini üzdüğünü ifade etti.

Zor günler geçirdiklerini belirten ve 280 kadar çalışanı ile istihdam konusunda Edirne’de önemli bir katma değer sağladıklarını belirten Hakan Giyik “Cumhurbaşkanımızın açıkladığı paketten bize gelen bir destek yok.Orada pandemiden faydalanmayan esnafa biner lira destek olacağı söylendi.Ama kriterlerde bizim ismimiz veya esnaf grupların da bizim ismimiz yok!Bu da olmadığı için zaten sıkıntılı günlerden geçiyoruz.Verilen destek de tabii tartışılır.Bugün vergimizi, sigortamızı veya belediyeye olan borcumuzu ödeyemezken yapılacak destek bizim için çok önemliydi ama o desteğinde bizim tarafımıza veya bizim esnafımıza Cumhurbaşkanımızın açıklanmaması esnafımıza derinden üzmüştür”diyerek yaşanan bu süreçte hatlarda yer alan araç sayılarını düşürdüklerini kaydetti.

Düzenlediği basın toplantısının amacının birilerine atıfta bulunmak olmadığını belirten Giyik “Kooperatifler olarak mücadelemizi devletimizin görmesini istiyoruz.Bizim buradan kimseye atıfta bulunma gibi bir lüksümüz yok ve bulunmayacağız da.Ama gerçekten sıkıntılarımızı anlattığımız şekilde yetkililer anlarsa bize de destek olursalar mutlu oluruz”dedi ve Ankara'da bakanlıklara gittiklerini, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Ulaştırma Bakanlığı yetkilileri ile görüştüklerini söyleyerek “buralardan hep destek sözleri aldık Ekim ayında bir paket açıklayacaklarını söylediler.Daha sonrasında ise yine destekle alakalı bir genelge çıkacağı söylendi. Ama bugüne geldiğimizde hiçbir destek tarafımıza olmadı.Olmadığı gibi inanın şu anda araçlarımıza mazot koyamayacak durumdayız”dedi.

ETUS’un şu an için 12 milyon TL zararda olduğunu hatırlatan Giyik “Mart ayında benim şahsımın liderliğinde olduğu kooperatifimiz iki bin kişilere düştü taşıma sayısı anlamında.Bu yolcu sayısı 70 binden 2 bine düştü.Buda 40-45 gün bandında gitti.Bu süre içerisinde ciddi zararlar ettik. Daha sonrasında biraz düzelmeler oldu. Ondan sonraki süreçte biraz serbest bırakıldı.Serbest bırakıldığı süreçlerde hastalıklar başladı ve ikinci dalgayı yaşadık.Şu anlara geldiğimiz 2 nci dalganın olduğu günlerde yolcu sayımız 6 bin,7 bin, 8 bin civarında gidiyoruz.Az çok matematik hepimiz biliyoruz.Bu taşıdığımız yolcu sayısını ücretle çarparsak mazotumuzu dahi karşılayamayacak durumda olduğumuz ortaya çıkıyor.Hiç bir yerden ve kimseden destek almadık.10 aydan beri 12 milyon lira gibi bir zararla karşı karşıyayız.Sadece ödememiz gereken borçlar var.Çığ gibi büyüyor.”dedi.

1 yıl önce Ankara’ya fuara gittiklerini orada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın fuar standına geldiğini ve sorunları aktarma fırsatı bulduklarını belirten Giyik “bundan 1 sene önce Ankara'da bir fuara katıldık. Türkiye özel halk otobüsleri Birliği olarak Cumhurbaşkanımız fuarda sadece bizim standımızı ziyaret etti.Orada kendisi ile görüştüğümüz konuşmalarımızda “sıkıntılarınızı bize yazın. Biz gerekeni yapacağız” dedi.Hatta ve hatta genel başkanımız dün bir tweet paylaştı. Onu da ben sizinle paylaşmak istiyorum. Kendisi şöyle bir tweet attı! “Randevu vermeyen, çözüm üretmeyen,telefonlara dönmeyen siyasetçi ve bürokratlara çağrımdır.Empati yapınız.Kibirden sakınınız.Seçimlerdeki gibi olunuz.Kendinize neden, niçin, nasıl diye sorunuz?Yordunuz ve üzdünüz.Bana ilet dediniz söz ve çözüm sizde sayın Cumhurbaşkanım” demiş. Gerçekten sektör şu anda çok sıkıntılı bir süreçte”ifadelerine yer verdi.

İlerleyen günlerde her hangi bir destek almadıklarında dayanacak güçleri kalmayacağını belirten Giyik ,kontak kapatmaya cesaretlerinin olmadığını ancak bu şekilde de sürdürmenin çok zor olduğunu ifadelerine ekledi.Basın açıklamasında Kırklareli ulaşım kooperatifi başkanı Ufuk Kan, Lüleburgaz 105 nolu şehir içi ulaşım başkanı Ahmet Ersöz,Uzunköprü Dantel ulaşım kooperatifi başkanı Savaş Özen'de hazır bulunarak yaşanan sorunun Trakya taşıyıcıları için aynı olduğunu ve destek beklediklerini ifade ettiler.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30