banner78
banner25

Gegeoğlu "kadın Türkiye'de seçilme hakkını kullanamıyor!"

Son yıllarda CHP çatısı altında yaptığı başarılı çalışmalarla göz dolduran ve partisinin ilkelerine sıkı sıkıya bağlı olan Cumhuriyet Halk Partisi İl Kadın Kolları Başkanı Çiğdem Gegeoğlu, bir çok Avrupa ülkesinden çok daha önce seçme ve seçilme hakkına sahip olan kadınların; özellikle seçilme hakkının istendiği düzeyde kullanılamadığını belirterek, “Demokratik, çağdaş bir ülke için kadınlarımız siyasi hayatta daha fazla yer almalı” dedi.

CHP'nin aydın yüzü olarak kamuoyunda lanse edilen ve Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan'ın başkan yardımcılığı görevini başarılı bir şekdilede yürüten Gegeoğlu 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü ve Türk Kadını’na Seçme Ve Seçilme Hakkının Verilişinin 83. yıldönümü nedeniyle bir kutlama mesajı yayınladı.Dünya Kadın Hakları günü dolayısıyla yayımladığı mesajda kadına verilen önemi aktaran Gegeoğlu Türkiye’de kadının özellikle seçilme hakkını kullanamadığını ve kadının siyasette yeteri kadar yer alamadığına vurguladı.Kadınların siyasetin ve jayatın her alanında yer alması gerektiği belirten ve Genel Seçimlerde CHP'nin kadın kontenjanından birinci sıra Milletvekili adayı olmasına kesin gözü ile bakılan Gegeoğlu bu anlamlı günde yayımladığı mesajda "Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün en önemli devrimlerinden biri de Türk Kadını’na seçme ve seçilme hakkının verilmesiydi. Dünyadaki çağdaşlarından çok önce seçme ve seçilme hakkına sahip olan kadınlar sosyal, ekonomik ve siyasi hayatta birçok kazanım elde ederek, toplumsal alanda varlığını ortaya koymuştur. Ülkemizin gelişmesine ve demokratikleşme sürecine büyük katkı sağlamıştır.

Kadınların genel seçimlere girdiği ilk tarih 8 Şubat 1935 yılı olmuştur. TBMM 5. dönem seçimlerinde 17 kadın meclise girmiş; ara seçimlerde Hatice Özgener’in Çankırı milletvekili olarak seçilmesiyle meclisteki kadın sayısı 18’e yükselmiştir. Ancak aradan geçen 83 yılda kadınlar özellikle seçilme hakkını istenilen ve özlenen düzeyde kullanmamaktadır. Kadınların siyasetteki yaşamı hala çok ağır aksak ilerlemektedir. Bugün TBMM’de 80 kadın milletvekili bulunmaktadır. Edirne’de ise o günden bugüne sadece 4 kadın milletvekili, kenti temsil etmiştir. Edirne ilimizde hiç il genel meclisi kadın üyemiz yoktur. Edirne geneline bakıldığında Belediye Meclisi’nde kadın oranımız yüzde yirmiyi; kadın muhtar sayımız ise yüzde beşi geçmemektedir. Türkiye, kadınlara bu hakkı tanıyan ilk ülkelerden biri olmasına rağmen kadınların seçilme oranı göz önüne alındığında hala üçüncü dünya ülkelerinin bile gerisindedir.

Mustafa Kemal Atatürk’ün o gün o şartlarda yaptığı bu devrim; özellikle kadınların ellerinde kalan son kazanımların ellerinden alınmaya çalışıldığı günümüzde iyi okunması gerekmektedir.

Hiç kuşkusuzki bizler, Atatürk’ün 83 yıl önce yaktığı aydınlanma meşalesini daha da yukarılara taşıma ve bu yolda karşımıza çıkan her engeli aşacak güce ve kudrete sahibiz. Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının verildiği günün 83’üncü yıldönümünü bir kez daha kutluyor, tüm kadınları Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Türk Kadını’na verdiği seçme ve seçilme hakkına her zamankinden daha da fazla sahip çıkmaya davet ediyorum.”

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30