banner137
banner25

Geçişleri zorlaştırmak için tedbir mi?

Türkiye'de bulunan düzensiz göçmenlerin sınırların açılması ile Edirne'ye gelmesi ve sınıra yakın noktalardan Meriç nehrini aşarak Yunanistan'a buradan da Avrupa'ya geçmeye çalışması komşu ülkeleri bir dizi tedbir almaya yöneltti.
Başta Yunanistan'ın sınırı kapatması ve güvenlik tedbirlerini inanılmaz ölçüde arttırması üzerine Bulgaristan'da sınıra polis ve asker takviyesi yaptı.Türkiye ile Yunanistan arasında 190 km'lik bir hatta sınır teşkil eden Meriç nehrini, geçiş noktası olarak kullanmaya çalışan göçmenlerin bu geçişini engellemeye çalışan ve geri itme şeklinde geri iten Yunanistan, iddiaya göre Bulgaristan Başbakanı ile bir görüşme yaparak Meriç nehri ve Tunca nehri üzerinde bulunan barajlardan su salınmasını talep etti.Bulgaristan makamlarının barajlardaki su seviyesinin yüzde 60 seviyesinde olduğunu ve su salınımının enerji üretimi haricinde salınmasının kış kurak geçtiği için gelecek döneme sıkıntı yaratacağını belitrterek bu talebi ilk etapta reddettiler.
Yaşanan sorunun büyümesi üzerine talebini yenileyen Yunanistan ve AB üyesi ülkeler bu konuda Bulgaristan makamlarına baskı yaparak 3 gün önce su salınımına başladığı iddia edildi.
Gözle görülen nehir su seviyelerindeki artış DSİ'nin resmi veri sitesindeki tabloda da açıkça yerini aldı.
Kirişhane ölçüm istasyonu verilerine göre Meriç nehrinin debisi 7 Mart 2020 tarihinde 73 metreküp/saniye olarak görülürken 8 Mart 2020'de 145 metreküp,9 Mart 2020'de 176 metreküp ve 10 Mart 2020 tarihinde ise 205 metreküp/saniye olarak kaydettiği görüldü.
İç İşleri Bakanı Süleyman Soylu'nun düzensiz göçmenler için geçiş noktası olarak Meriç nehrini kullanmaları ve su seviyesinin 45 santimetre civarında olmasından dolayı yaya olarak geçilebileceği şeklindeki açıklaması ardından su seviyelerinin artması manidar ve bir tedbir olarak yorumlandı.
Seviye artışından sonra nehir debisinin yaya veya yüzerek geçişleri zorlaştıracağını düşünen Yunan makamları seviyenin dahada artması ile taşkın sahası içinde bulunan ve sınıra yakın bölgelerde bulunan mültecilerin uzaklaşacağını düşünüyor.
Bulgaristan makamları ise şu anda bölgede yağış olmadığını ve su salımı yayıldığı yönündeki iddiaları doğrulamazken gözle ve rakamlarla görülen artışın söz konusu iddiayı somut olarak doğruladığı da açıkça görülüyor.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30