banner137
banner25

ETSO'dan esnafa uyarı!

Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Recep Zıpkınkurt düzenlediği basın toplantısında döviz artışının ülke ekonomisine sıkıntı yaşatmasının yanında Edirne ölçeğinde avantaj yarattığını ifade etti.

ETSO toplantı salonunda Meclis Başkanı ve yönetim kurulu üyeleri ile beraber basın toplantısı düzenleyen Recep Zıpkınkurt önemli açıklamalarda bulundu ve Edirne esnafını uyardı.Son günlerde dövizin değerinin artması ve Türk lirasının değer kaybetmesinin Edirne adına fırsata çevrilebileceğini kaydeden Zıpkınkurt esnafın Bulgar ve Yunanlı turistlere yüzünü dönerken Edirne insanını da sırtını dönmemsi gerektiğini.bunun geçmiş yıllarda yaşanan örneklerinin olduğunu kaydetti.

Özellikle yabancıların büyük AVM’leri tercih etmelerinin altında yatan gerçeğin satılan mallarda etiket olması olduğunu kaydeden Zıpkınkurt küçük ve orta ölçekli esnaf ile restoran ve diğer işletmelerinde ürünlerine etiket olmasının şart olduğunu ve bununla ilgili gerekli denetimlerin yapılmasının şart olduğunu ifade etti.

Zıpkınkurt açıklamasında “Bildiğiniz gibi son günlerde şehrimizde ciddi bir Yunan ve Bulgar yurttaşların alışveriş çılgınlığı devam ediyor. Döviz fiyatlarının yükselmesiyle birlikte bu ivme kazandı. Bugün hem sizlerle Edirne'nin ekonomisini paylaşmak istedim hem de Edirne esnafını sizlerle birlikte ne yapabiliriz, nasıl bir noktaya getirebiliriz noktasında bu misafirleri nasıl daha iyi karşılayabilirizi konuşmak istedik. Gündemimiz ciddi anlamda Yunan ve Bulgar turistlerin ciddi anlamda Edirne'ye akını ve çokça alışveriş yapmaları. Baktığımız zaman bu arkadaşlar eskiden belirli malları alıyorlardı ama bugün o kadar çeşitli şeyler almaya başladılar ki, bakıyorsunuz arabaların bagajlarında market malı da var, tekstil de var, züccaciye de var, nalbur malzemesi de var, herşey var. Dolayısıyla esnafımızın fiyat etiketlerini dükkanlarına veya malların üzerine asmasını öneriyorum. Bakıyoruz büyük mağazalardan alışveriş yapıyorlar, niye? Çünkü üzerinde fiyat etiketi var. Ama bizim büyük mağazaların haricinde küçük ve orta ölçekli işletmelerimizin birçoğunda fiyat etiketi yok. Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğü dönem dönem denetimlere çıkıyor ama fiyat etiketinin olmaması, müşterinin aklında 'acaba yabancıya farklı fiyata mı mal satıyor?' gibi endişeye yol açıyor. Dolayısıyla bunu ortadan kaldırmamız lazım”dedi.

Gelen turistlerin mağdur edildiğini de ifade eden Zıpkınkurt “bazı duyumlar alıyoruz, otoparkçılar 5 Lira alması gereken parayı 5 Leva, 5 Euro gibi rakamlar çıkıyor. Aynı şekilde çorbacılardan şikayet var. Esnafın her kesiminden ufak tefek şikayetler var ama bunu ETSO olarak denetleme yetkimiz yok. Tarifeler bizden çıkıyor ama denetleme yetkisi Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğü ve Belediye'de. Dolayısıyla Belediye ile de işbirliği yapıyoruz ve görüşüyoruz. Belki önümüzdeki günlerde belediye başkanı, esnaf odası başkanı ile birlikte bir basın toplantısı da yaparız veya esnaflarla bir araya geliriz”şeklinde konuştu.

Sınır kapılarında yaşanan yoğunluğa da değinen Zıpkınkurt “kapılarımızda da ciddi bir yoğunluk var. Bununla alakalı Gümrük Baş Müdürümüzle haftada en az 2-3 kez telefonla konuşuyor ve sık sık bir araya geliyoruz. Neler yapabiliriz bunları konuşuyoruz. Bildiğiniz gibi Pazarkule Gümrük Kapısı gündemde. Artık burası yetersiz kaldı. Bununla alakalı Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nda bir çalışma yapıldı. O kapının yenilenmesiyle alakalı bir çalışma var. Gümrük ve Ticaret İşletmeleri projeleri hazırlattı. Bakanlıkta tartışılıyor, kaç metrekare olsun, alışveriş mağazası olsun mu, idari binalar ne olacak gibi konular konuşuluyor. Kaldı ki geçen hafta büyük ihtimalle Rıfat başkan Milli Savunma Bakanı ile biraraya gelecekti. Askeriye var biliyorsunuz Pazarkule'de, oranın yerinin değişmesi lazım. Bildiğiniz gibi odamızın da gümrük sahası içerisinde 5 bin metrekare yeri var. Biz de arsamızı vermeyi planlıyoruz yapılacak gümrük binalarının içine. Dolayısıyla oradaki gümrük sahası da genişlerse Pazarkule'yi de rahatlatmış oluruz. Hem otobüs trafiği hem de binek araç trafiği ciddi anlamda rahatlamış olur diye düşünüyorum”dedi.

Edirne’de çok sayıda gayrimenkul bulunduğunu ve yabancıların Edirne’ye ilgisini çekmek için özel bir çalışma yaptıklarını kaydeden Recep Zıpkınkurt “emlakçılarla bir toplantı yapacağız. Çarşamba günü de Edirne'deki inşaat müteahhitleriyle bir toplantı yapacağız. Elimizdeki envanteri çıkaracağız. Ne kadar ev var, dükkan var, ne kadar pazarlamaya hazır mal var. Bunlarla ilgili bir toplantı yapacağız. Topladığımız bu portföyü Türkiye Cumhuriyetleri ve Arap Yarımadasına büyükelçiler ve ateşelikler vasıtasıyla pazara sunacağız. Bununla ilgili yönetim kurulumuz 1 haftadır ateşelikler ve büyükelçiliklerimizle görüşüyor. Söz konusu envanteri çıkarıp, İngilizceye çevirip onlara sunacağız. Çünkü şu anda İran tarafı Trabzon'da gayrimenkul alımı yapıyor vatandaşlık için, Van'da alımlar yapıyorlar. Bursa'ya Dubai'den ve Birleşik Arap Emirlikleri'nden talep var. Bizim burada istediğimiz şu, Edirne Avrupa'ya yakınlığı dolayısıyla farklı lokasyonda olan bir il. Tabii Edirne'de bu insanlar gelip yerleşmeyecek sadece yatırım veya vatandaşlık için alacaklar. Edirne'ye gelsinler, gayrimenkul alsınlar, kiraya verecekler sonuçta Edirne ekonomisine canlılık gelece”dedi.

Ekmek zammı ile ilgilide konuşan Zıpkınkurt girdi fiyatlarının artmasıyla ekmek üreticisinin zorda olduğunu ancak bu noktada vatandaşıda düşünmek adına ekmek zammına onay vermediklerini ileten Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu başkanı Recep Zıpkınkurt “Ekmek fiyatlarına baktığınızda Edirne en ucuz illerden bir tanesi. 2014 yılından bu yana aynı tarife uygulanıyor. Dolayısıyla 50 kiloluk un çuvalı 65 liradan 115 Lira'ya çıkmış. Fırıncıların mağduriyeti var. Baktığınız zaman bu fiyatları ETSO olarak verirken, esnaf odası, ETSO ve Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğü, Tarım İl Müdürlüğü ile Belediye olarak hepimiz toplanıyoruz ve fırıncıların girdilerini kontrol ediyoruz. Ekmeğin fırından çıkmasına kadar girdilerini etkileyen 85 kalem var. Bugün eğer ki o 85 kalemin tamamını yansıtmaya kalksak ekmek fiyatı 2 Lira'nın üzerinde olur. Ama tabi insanların çoğu ailece çalışıyor, kira vermiyor çeşitli maliyetleri hesaba koymuyor. Baktığınızda ekmeğe verilen fiyat çok faiş bir fiyat değil çünkü Türkiye'nin birçok yerinde bu fiyatlar uygulanıyor”dedi.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30