banner78
banner25

ETB Aromatik bitki arayışında!

Edirne Ticaret Borsası üyeleri yaklaşık 150 kişilik bir heyetle, Bulgaristan’ın ikinci büyük kenti Plovdiv’de (Filibe) kapılarını açan Agra 2018 Tarım Fuarı’na katıldı.Fuarda diğer fuarlara nazaran bir ilki gerçekleştiren ETB yönetimi üyelerine özel olarak bir sunum gerçekleştirdi.

Borsa üyesi üreticiler fuarda, tıbbi ve aromatik bitkiler hakkında araştırma ve girişimlerde bulunurken Edirne Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Özay Öztürk, özellikle lavanta ekiminin verimi düşük alanlarda yapılabileceğini belirterek Edirne ekonomisine yeni bir ürün girdisi kazandırabileceklerini belirtti…

Bulgaristan’ın Plovdiv kentinde bu yıl 21-25 Şubat tarihleri arasında kapılarını açan Agra 2018 Tarım Fuarı, 33 ülkeden 700 şirketi bir araya getirdi. Edirne Ticaret Borsası üyeleri de yaklaşık 150 kişilik bir heyetle fuara katılım gösterirken üyeler, tarım sektöründeki yeni gelişmeleri ve teknolojik ürünleri takip etme fırsatı buldu.

Fuarın ikinci gününde, merkezi başkent Sofya’da bulunan analiz şirketi İntel Agro temsilcisi Nikolai Vilkanov tarafından ‘Tıbbi ve Aromatik Bitkiler’ konusunda bilgilendirme yapıldı.Diğer fuarların aksine bu ve bundan sonraki fuarlarda bu tür ön bilgilendirmeler yapıldıktan sonra üyelerin fuarları gezeceğini belirten Edirne Ticaret Borsası Başkanı Özay Öztürk “bu sayede üreticimiz fuar alanını gezmeden önce bilgilenmiş oluyor”dedi.

Sunum sonrası gazetecilere açıklamalarda bulunan Edirne Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Özay Öztürk, borsa olarak Edirne’de yapılacak lavanta üretimini destekleyeceklerini söyledi. Edirne ve civarında, ayçiçeği ve buğday ekiminin yapılmasının mümkün olmadığı kumlu toprağın bulunduğu alanlardan ve kıraç bölgelerden verim alınamadığını belirten Öztürk, “Bugün burada öğrendik ki lavanta üretimi bu topraklarda yapılabiliyormuş. Dolayısıyla bölgemizdeki bu topraklarda lavanta üretimi yaparak hem bu arazilerden faydalanmış oluruz hem de yeni bir üretim çeşidi geliştirerek ekonomiye katkı sağlarız” dedi. Öztürk, konuya ilişkin yaptığı açıklamada özetle şunları söyledi:

“Lavanta üretimi alternatif ve karlı bir üretim. Bunun yağının çıkartılması noktasında bir kooperatif üzerinden ya da özel müteşebbis üzerinden hiç olmadı biz Edirne Ticaret Borsası olarak bu noktada katkı sağlayacağız. Amacımız bölgedeki üreticiye katma değerli ürünler ürettirip bölge ekonomisine katkı sağlamak. Tıbbi ve alternatif bitkiler üretimi ile ilgili ticari anlamda Türkiye içi ve dış pazarlarla ilgili araştırma çalışması yaptırıyoruz. Aynı zamanda bu ürünlerin daha katma değerli hale geçmesi noktasında yağının üretilmesi ilgili de araştırmalar yapıyoruz. Fuarın ardından Bulgaristan'daki uygulama noktalarında incelemelerde bulunacağız. Bu ürünlerin ülkemize ve bölgemize katma değer yaratacağını düşünüyorum. Katma değerin üretici tarafında kalmasını arzu ediyoruz. Bu bağlamda ürünlerin yağının çıkartılması noktasında kooperatifleşme gibi modellere her türlü destek veririz."

Edirne Ticaret Borsası Meclis Başkanı Fedai Canım da fuarların yeni iş bağlantıları açısından ülkeye ve bölgeye katkı sağladığını ifade etti. Bulgaristan'ın da Edirne'nin sınır komşusu olduğunu dile getiren Canım, "Ayçiçeği veya diğer tarımsal ürünlerin dışında, katma değeri yüksek tıbbi aromatik ürünlerin üretilebilme konusunu yerinde gördük. Bu ürünler çiftçilerimize ve üreticimize katkı sağlayacaktır" dedi.

Sunumun ardından borsa üyeleri, 6 salonda bulunan ve 33 ülkeden 700’e yakın şirketin katıldığı fuar alanını gezerek son teknolojik ürünler hakkında bilgi sahibi oldu.

Fuar ziyaretinin ardından Edirne Ticaret Borsası Başkanı Özay Öztürk,Meclis Başkanı Fedai Canım ve Meclis Üyesi Recep İriş ile Genel Sekreter Serkan Kösem Türkiye’nin Plovdiv (Filibe) Başkonsolosu Hüseyin Ergani’yi ziyaret etti.Ziyarette Başkan Öztürk Borsa faaliyetleri hakkında bilgi vererek yapmayı düşündükleri çalışmaları aktardı.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30