banner137
banner25

Ergene köpük köpük!

Yıllardır yarattığı kirlilik ile adı anılan Ergene nehri yapılan tüm ıslah çalışmalarına rağmen hala zehir saçıyor.

Yetkililerin tüm açıklamalarına rağmen suda bulunan değerlerin bir türlü istenen seviyelere düşmemesi suda bulunan kirliliğin halen devam ettiğini gösteriyor.

Edirne’ye gelen bakanların “2013 yılında suyu berrak olacak”, “2014 yılında yüzülebilir hale gelecek” demesinin üzerinden yıllar geçmesine rağmen ne suyunda yüzülen,nede rengi berrak olan bir Ergene olmadığını belirten vatandaşlar,Ergene nehrinin zehir saçmaya devam ettiğini belirttiler.

Özellikle Türkiye’nin çeltik ambarı olarak bilinen Ergene ovasında çeltiklerin Ergene suyu ile sulandığını belirten uzmanlar,ovada yetişen çeltiğin bu durumdan etkilendiğini belirterek “son yıllardaki kanser artış oranlarına dikkat çekti ve kanda bulunan kadmiyum’un normalin 4 katı fazla olduğunun altını çizdi.

Ergene’nin kirli suyunun kimyasallarla dolu olduğunu ve sulama pompalarından akan suyun köpürerek akmasının kirliliği işaret ettiğini belirten yetkililer “lokal olarak nehre yakınlık çok fazla anlam taşımıyor. Bölgede bir dağılım varsa bunun tek yolu gıdayla olduğudur. Bu belgesel ve bilimseldir. Tüm çalışmalarda şöyle bir sonuç var, bu insanların kanlarında kadmiyum normalin 4 katı fazla. Yani kanda gezmesi demek halen aktif olarak bu maddeleri alıyoruz demektir. Kadmiyum Dünya Sağlık Örgütü tarafından birinci derecede kanser yapıcı madde olarak kabul edilmiştir. Sonuç olarak bu nehir burada olduğu sürece, burada yapılan her türlü sulama, özellikle ağır metal açısından risklidir. Bu ağır metallerle gelen yiyeceklerin hepsi sofralarımızda. Benim gözlemim olarak şöyle söyleyebilirim; 1990'lı yıllarda böbrek kanserli hastalarımızın sayısı 1 yılda 15-20 iken, bugün bu rakam 60'larda. Bu sayısal artışlar dikkatimizi çekiyor. Bize kanser başvurusu sayısı artmıştı”denildi.

Çeltik alanlarında oluşan köpüklü su ise vatandaşı tedirgin etti.Köpürmenin kimyasallardan oluştuğunu belirten vatandaşlar “inşallah kötü bir şey olmaz.yetkililer bu konuda numune alarak bir açıklama yapmalı ve vatandaşın gönlünü rahatlatmalı”dediler.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30