banner137
banner25

Elleriniz kırılsın!

118 yıllık geçmişe sahip olan ve 2 yıldır devam eden restorasyon sonrasında adeta kentin en önemli sivil mimarlık örneklerinden biri olarak karşımıza çıkan tarihi Türk Ocağı Binası bazı kendini bilmezlerin sprey boyalı saldırısına uğradı.

1900 yılında inşa edilen ve 1905 yılında yaşanan Edirne yangını sonrasında zarar gören Türk Ocağı binası hizmet vereceği gün için geri sayarken dün gece bazı kendini bilmez kişi veya kişilerin tahribatına maruz kaldı.

Kurulduğu günden buyana çeşitli kurumların çatısı altonda hizmet veren tarihi bina bugün ise Kültür ve Turizm Bakanlığı envanterinde bulunuyor.

Bir Rum aile tarafından yapılan bina, büyük yangın sonrasında mülkiyetinin Devlet eline geçmesi ile kız yurdu, şehir lokali ve devlet hastanesi olarak kullanılıyor.En uzun süre ise Türk Ocakları kullanımında kalan bina daha sonra Edirne’deki sanat severlerin katkısı ile 1997 yılında kısmi onarım geçirdikten sonra Kültür Bakanlığı Devlet Türk Müziği Topluluğu’na veriliyor.

Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’te 24 Aralık 1930 yılında bizzat bu binayı ziyaret edip halkla bir araya geliyor.2017 yılının Temmuz ayında başlayan restorasyon çalışmalarında sona gelinen binada bugüne kadar 4 milyon 500 bin TL’nin harcandığı biliniyor.

Restorasyonunun tamamlanması ile tüm şehveti ile ortaya çıkan bina görenlere parmak ısırtırken dün gece Kaleiçi semtinde dolaşan kişi veya kişilerin ellerine aldıkları sprey boyalarla binanın dış duvarları adeta uzun uğraşlarla boyanarak 4 cephesi tanımayacak hale getirildi.Üzerine sinkaflı kelimelerin yazıldığı binanın dış cephesine gece 00:30’dan sonra boyama işleminin yapıldığını belirten yetkililer daha öncede buna benzer bir tahribatın yapıldığını belirttiler.

Edirne Polisevi başta olmak üzere İstiklal İlköğretim okulu ek hizmet binasına ait güvenlik kameralarının olayı gerçekleştirenleri gördüğü açıda olduğunu belirten yetkililer şüphelilerin en kısa sürede yakalanarak cezalandırılmasını istediler.Polisin olayla ilgili çalışma başlattı ve kamera kayıtlarını incelemeye başladığı belirtilirken,yapılan çirkin saldırının izlerinin boya çalışması ile silineceği ancak bunu yapana kişilerin hasta ruhlu kişiler olduğu gerekçesi ile aynı saldırıyı yine yapabileceği ifade ediliyor.

Restorasyonunun 15 gün sonra tamamlanması beklenen binanın Kaleiçi semtinin en önemli görsel sivil mimarlık örneği olarak ortaya çıktığı belirtiliyor.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30