banner137
banner25

Edirneli boyacılar "yaşatılmalıyız!"

1970 li yıllara kadar sayıları 40’a yakın olan Edirne ayakkabı boyacıları bugünlerde adeta can çekişiyor.Bir elin beş parmağı sayısını geçmeyecek kadar az sayıda kalan ve kentin işlek caddeleri üzerinde kendilerince belirledikleri yerlerde yaz-kış demeden hem yok olmaya yüz tutmuş mesleği yaşatmaya hem de evlerine üç kuruş para götürmeye çalışıyorlar.

Şarkılara bile konu olan mesleğin bugünlerde ayakta kalan ustaları yıllar önceki işleri aradıklarını belirtirken kendilerine Edirne Belediyesinin sahip çıkmalarını istediler.

Bir önceki dönem belediye başkanı Hamdi Sedefçi tarafından kendilerine boyacı sandıkları yapılıp verildiğini söyleyen ustalar bazı boyacıların sandıkları sattıklarını ve mesleğe ihanet ettiklerini söylediler.

Yıllar önce Ziraat bankası önünde 35 kişi olduklarını ve herkesin ayakkabı boyatmak için buraya geldiğini hatırlatan boyacılar “artık bir elin parmak sayısı kadar az kaldık.Havalar soğuk ve biz burada ekmeğimizi kazanmaya ve en önemlisi bu mesleği yaşatmaya çalışıyoruz.Kimsede bu mesleği öğrenmek yadsa yapmak derdinde değil.Herkes evine aldığı boya ile ayakkabısını boyayabiliyor.Ama bizim gibi asla boyayamaz”dediler.

50 yılı aşkın bir süredir boyacılık yapan 64 yaşındaki Ferdi Örz ise Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan’dan bir isteği olduğunu belirterek “bizler bu gibi havada ellerimiz üşümesine rağmen bu mesleği yaşatmaya çalışıyoruz.Sevgili başkanımız bize Atatürk heykeli yanında Daruleytam caddesi üzerinde bir yer verirse ve bize soğuktan korunaklı bir yer sağlarsa çok daha iyi ve bir örnek olmuş oluruz.Bizler Edirne’nin boyacılarıyız ve yaşamalıyız en önemlisi ise yaşatılmalıyız”dedi.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30