banner78
banner25

Edirne’den kötü ruhları uzaklaştırdılar!

Bulgaristan'ın Yambol kentinde her yıl ‘kötü ruhların kovulması' ritüelinin canlandırıldığı maske festivalinin Edirne ayağı Saraçlar caddesinde yapıldı.

Komşu Bulgaristan’ın 120 kilometre uzaklıktaki sınır şehri Yambol’da her yıl düzenlenen ve bu yıl 20’ncisi yapılacak olan Festivalin öncesinde Edirne Belediyesi ile ortak bir proje kapsamında yapılan Kuker festivali bugün gelen ekibin gösterileri ile Saraçlar caddesinde yapıldı.

Interreg IPA Sınır Ötesi İşbirliği Bulgaristan - Türkiye Programı kapsamında Edirne Belediyesi ve Yambol Belediyelerinin ortak olarak hazırlayıp, uygulamakta oldukları CB005.1.21.099 numaralı ve 'Yambol ve Edirne - Tunca'nın iki Şehri' projesi kapsamında, Yambol Belediyesi'nin 19 yıldır düzenlemekte olduğu geleneksel Kukerlandia Festivali için gelen grup Edirne halkı ile buluştu.Her yıl düzenlenen festivali duyduklarını ancak gidemedikleri için merak ettiklerini belirten vatandaşlar Kuker’lerin Edirne’ye gelmesinden son derece memnun olduklarını ifade ettiler.

Saraçlar caddesinde başlayan gösteriyi meraklı bakışlarla izleyen çok sayıda Edirneli ilginç kostümleri olan oyuncularla fotoğraf çektirmek için adeta birbirleriyle yarıştılar.

Gösteri alanının dar olmasından dolayı oyunlarını rahat oynayamadıkları gözlenen oyuncular yapılan anonslara aldırış etmeyen vatandaşlara ise oyunların bir parçasıymış gibi davranarak yer açmaya çalıştılar.

Bir antik çağ geleneği olarak Trakya, Bulgaristan ve Yunanistan'da yaşayan Trak'lardan günümüze taşınan festival, baharın yaklaştığı günlerde 'kıştan kalan kötü ruhları uzaklaştırma' ritüeli taşıyan bir festival.Kostümlerini giyen oyuncular üzerlerine bağladıkları büyük çanlar ile oyunlar oynayarak çıkarttıkları en çok ses ile kötü ruhları uzaklaştırıyorlar.

Yanbol şehrinde düzenlenen festivalde ise alandan geçen oyuncular yaptıkları kombinleri festival jürisine beğendirmek için yoğun bir çaba sarf ederek yarışmanın en iyisi olmaya çalışıyorlar.

Saraçlar caddesinde düzenlenen gösteriye katılan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan ve Yambol Belediye Başkanı Georgi Slavov katıldı.

Festival oyuncuları alana gelen her iki belediye başkanını elinde bulunan süpürge ile kıç ve sırtlarına vurarak kötülüklerden arındırmış oldu.

Festival açılışında konuşan kardeş belediye başkanı Georgi Slavov Yambol şehrinin Edirne’ye yakın bir şehir olduğunu belirterek çok ayıda Yambol’lunun Edirne’ye alış verişe geldiğini kaydetti ve “Bu etkinlikle sınırların öneminin kalmadığını gösteriyoruz, yeter ki insanlar iyi anlaşsınlar. Bu projemizle iki belediye, bir tarafta dostluğumuz pekiştirmek istiyoruz, diğer tarafta gelecek nesillere olumlu bir gelişme bırakarak halklar arasındaki ilişkileri pekiştirmek istiyoruz. Proje sonucu olarak Yambol'da güzel bir köprü yapılacak ve Edirne'de güzel etkinlikler yapılacak”dedi.

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan ise konuşmasında ülkemizin içinde bulunduğu duruma dikkat çekerek terör belasının Türkiye’yi, Türkiye Cumhuriyeti'ni ve Türk vatandaşını bölemeyeceğini belirterek “Biz bugün Edirne'de bu etkinliği gerçekleştirirken, elbette şehitlerimize rahmet, gazilerimize acil şifalar diliyoruz. Ama burada bu kadar insan toplanarak bu festivali yaparak, bir taraftan da bütün teröristlere meydan okuyoruz. Size asla ve asla Türkiye'yi, Türkiye Cumhuriyeti'ni ve Türk vatandaşını teslim etmeyeceğiz diyoruz. Bu bunun mesajıdır” dedi.

Festival alanında ise ufak birde kaza atlatıldı.Edirne Belediye’ne ait Drone havada uçan kuşların çarpması sonucunda hızlı bir şekilde yere düştü.Şans eseri dronenin düştü alanda kimsenin bulunmaması olası bir faciadan kıl payı dönüldüğünü gösterdi.Düşen drone’de ise maddi zarar meydana geldi.

Festivale Bulgaristan Cumhuriyeti Edirne Başkonsolosu Vasil Valchev’de katıldı.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30