banner137
banner25

Edirne'de ''Çeltik Çalıştayı'' düzenlendi
Edirne'de Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü ve Bitki Islahçıları Alt Birliği'nce Çeltik Çalıştayı düzenlendi.
Edirne Valisi Hasan Duruer, Edirne Ticaret ve Sanayi Odası'nda düzenlenen çalıştayda yaptığı konuşmada, Edirne'deki çeltik üretiminin, Türkiye'nin çeltik ihtiyacının yüzde 50'sini karşıladığını söyledi.
Son dönemde uygulanan politikalar sayesinde çeltik üretiminde artışlar yaşandığının kaydedildiğini vurgulayan Vali Duruer, şöyle konuştu:
''Çeltik üretimi çiftçilerimizin doğru politikaları uygulaması neticesinde Türkiye'de gurur verici bir hale gelmiştir. Edirne olarak da gururluyuz. Türkiye üretiminin yüzde 50'sini karşılamayı, memleket açısından çok önemli bir hadise olarak değerlendiriyorum. Çiftçilerimizin de yeniliklere ne kadar açık olduğunu bu üretim göstermektedir.
Dünya şu anda küçük bir köy haline geldi. Dünyadaki bütün gelişmeler herkesi yakından ilgilendiriyor. Kuraklık, küresel ısınma, tarım politikaları da ilgilendiriyor, dolayısıyla dünyadan da çeltiği ve diğer tarım üretimini de ayrı düşünemeyiz. Bu çalıştay dünyadaki gelişmeleri takip açısından da önem arz etmektedir.''
Trakya Tarımsal Araştırma Enstitü Müdürü Necmi Beşer de, Türkiye'nin dünya da çeltik üretiminde en yüksek dekara verim alan dördüncü ülkesi olduğunu söyledi.
Beşer, çeltik üretiminin Türkiye'de 1990 yılından sonra artış trendi gösterdiğini ifade ederek, ''Pirinçte ülkemizin kendi kendine yeterliliği 2000 yılında yüzde 41 iken bu oran 2011 yılında yüzde 90'ların üzerine çıkmıştır. Son yıllarda üretim artışı nedeniyle ithalat oranı düşmektedir. Üretim artışı bakanlığımızın desteklemeleri sonucu olan ekiliş alanı artışı ve birim alandan olan verim artışından kaynaklanmaktadır. Birim alanda verim artışı 2000 yılından 2010 yılına kadar yüzde 44 olmuştur'' dedi.
Bitki Islahçıları Alt Birliği Başkanı Doç. Dr. Ahmet Bağcı ise bitki ıslahının tohum için dışarıya bağımlı olmamak adına önemli olduğunu vurguladı.
Çalıştaya İtalya, ABD, Rusya, Avustralya ve Güney Kore'den gelen akademisyenlerin, ülkelerindeki çeltik üretim teknolojilerini anlattığı oturumla devam edildi.
Çalıştay, yarın düzenlenecek tarla gününün ardından sona erecek.
banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30