banner137
banner25

Edirne bugünde Balkanların merkezi!
Edirne Valisi Gökhan Sözer, Balkan Savaşları'nın 100. yıl dönümü nedeniyle Trakya Üniversitesi(TÜ) Balkan Kongre Merkezi'nde düzenlenen panelde yaptığı konuşmada, Edirne'nin suların, yolların ve kültürlerin kesiştiği bir kent olduğunu söyledi.
Edirne'nin tarihte ve günümüzde önemli bir şehir olduğunu ifade Sözer, ''Biz Rumeli'ye 1300'lü yılların başında geçtik. 1361 yılında Edirne'yi fethettik. Yaklaşık 100 yıl Edirne bir serhat şehri, yani uç il oldu. Tüm seferler, devletin, imparatorluğun güvenliği bu ilden soruldu'' diye konuştu.
Sözer, Balkanlar ile ilgili her türlü çalışmayı yapmanın Trakya Üniversitesi'ne yakışacağını ifade ederek, üniversitenin ufkunu sürekli geliştirdiğini belirtti.
Balkan Savaşları'nın 100. yılı değerlendirmelerinin bir kutlama olmadığını vurgulayan Sözer, ''Bu 100. yılını 'anma' deyin, 'değerlendirme' deyin ama kutlama değil. Diliyorum ki, her türlü çaba barışa ve dostluğa hizmet etsin'' şeklinde konuştu.

TÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Bülent Bek ise bu etkinliklerin Osmanlı devletine bir asra yakın başkentlik yapmış Edirne'ye çok yakıştığını söyledi.
TÜ Balkan Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ahmet Günşen de Türklerin yaklaşık 1650 yıldır Balkanlar'da var olduğunu belirterek ''1650 yıldır biz Türkler olarak Balkanlar'ın yerli bir halkı ve milletiyiz. Balkanlar'a asla sırtımızı dönemeyiz. Balkanları biz dostça kardeşçe kucaklamak zorundayız. Bu coğrafya son derece önemlidir. Hep söylerim Türkiye'nin savunma hattı Bosna Hersek'ten başlar diye'' ifadelerini kullandı.
Açılış konuşmalarının ardından Doç.Dr Yunus Koç ve Doç. Dr. Mehmet Özden Balkanlar'da Osmanlı idaresi hakkında bilgi verdi.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30