banner78
banner25

DSİ Edirne çalışmalarını paylaştı!

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü Edirne’ye yaptığı yatırımlarla mümbit topraklarını su ile buluşturmaya, vatandaşlarımıza içme ve kullanma suyu temin etmeye ve derelerdeki taşkın riskini azaltmaya devam ediyor. Edirne ilimizde son dönemde yapılan su yapılarının artması bölgedeki tarımsal faaliyetlerin gelişmesinde de önemli rol oynamaktadır.

Kurumumuz tarafından tarım alanlarında gerçekleştirilen projeler doğrultusunda gelişen tarım sektörü diğer sektörlerin de itici sektörü olmuştur. Sulama projelerinin devreye girmesi ile sulanan arazilerde sulama öncesi ve sulamadan sonraki durum arasında ciddi gelir artışları meydana gelmiş, bu artış il genelinde ve civar illerde doğrudan veya dolaylı olarak birçok sektöre yansımıştır.

Sulama Projeleri vatandaşların gelir düzeyi ve hayat standardını yükselterek, bölge ile diğer bölgeler arasındaki gelişmişlik farkını ortadan kaldırmak, kırsal alandaki verimliliği ve istihdam imkânlarını artırarak, sosyal istikrar, ekonomik büyüme gibi milli kalkınma hedeflerine katkı sağlamaktadır.

Ergene İçin Şafak Eylem Planını Başlattık…

Ergene Havza Koruma Eylem Planı dâhilinde yürüttüğümüz çalışmalarla Ergene Nehri’nin su kalitesinde iyileşme ciddi seviyelere ulaşmış ve kirlilik azalmaya başlamıştır. Ergene Havzası’nda son teknolojiye sahip 13 ileri biyolojik atıksu arıtma tesisi inşa ettiklerini ve hepsini hizmete aldıklarını açıklayan DSİ Genel Müdürü Mevlüt Aydın, ‘Bu 13 tesisten 2’si Edirne’de inşa edilmiştir. Uzunköprü ve Keşan ilçelerine ileri biyolojik atıksu arıtma tesisini tamamladıklarını açıkladı.

Edirne’nin İçmesuyu Meselesini Çözdük…

Son 16 yılda tamamlanan sulama tesisleri ile Edirne şehir merkezi, Keşan’a bağlı Beğendik, Çamlıca ve Mecidiye beldelerinin içmesuyu ihtiyacını karşıladıklarını ifade eden Aydın, ‘Tamamladığımız tesisler ile 334.000 kişi için yıllık 26,5 milyon m3 içmesuyu sağlıyoruz. Edirne’nin 2050 yılına kadar içmesuyu ihtiyacını Kayalıköy Barajı içmesuyu isale hattı ile içmesuyu arıtma tesislerini inşa ederek karşıladık. ‘dedi.

Edirne’ye 6 Baraj ve 31 Gölet İnşa Ettik

Edirne’nin hasretle beklediği baraj ve göletleri bir bir hizmete aldıklarını belirterek sözlerine deavm eden DSİ Genel Müdürü Mevlüt Aydın,’ Son 16 yılda tamamladıkları 6 baraj ve 31 gölet ile vatandaşların yüzünü güldürdüklerini belirterek, Edirne’nin yıllardır hayalini kurduğu Hamzadere Barajını 2011 yılında hizmete aldık. Baraj ile Keşan, İpsala ve Enez ilçelerinde 273.350 dekar zirai arazi sulamaya açılacak olup, bu arazinin 116.570 dekarı sulanmaktadır.

2015 yılında hizmete aldığımız Çakmak Barajı Edirne’nin ve ülkemizin önemli barajlarından biridir. Baraj ile Uzunköprü, Meriç, Havsa ve Pehlivanköy ilçelerinde bulunan 67 köye ait 522.000 dekar arazinin sulanmasını sağlayacağız. 164.530 dekar alana sahip Çakmak Sulaması

1. Kısmın inşaat çalışmalarına başlanmıştır. Bununla birlikte Edirne’de inşaat çalışmaları devam eden 3 baraj bulunmaktadır. ‘dedi.

Edirne’nin Münbit Topraklarını Sulamaya Açıyoruz…

Aydın,’Ülkemizin ziraat bakımından önemli illerinden Edirne’de son 16 yılda çok önemli sulama tesisleri inşa ettikleri ve bu sulama projeleri ile 454.490 dekar zirai araziyi sulamaya açtıklarını belirterek, böylece Edirneli çiftçilerimize bereket getirdik, yıllık 199 milyon TL zirai gelir artışı sağladık.

77.730 dekar araziyi sulayan Sultanköy Sulaması ile 28.680 dekar araziyi sulayan Yenikarpuzlu Sulamalarını hizmete aldık. Bu iki sulama tesisi Edirne için çok önemli tesislerdir. İnşaatı devam eden sulama tesisleriyle de 366.940 dekar araziyi daha sulamaya açılacağını vurguladı.

Taşkın Koruma Tesisleriyle Halkımızı ve Toprağımızı Koruduk…

Edirne’de zirai arazilerin ve vatandaşların zarar görmemesi için çok önemli taşkın koruma tesisleri inşa edildi. Açıklamalarına son 16 yılda Edirne ve ilçelerinde inşa ettikleri 106 adet taşkın koruma tesisi ile 91 meskûn mahal ve 26.990 dekar araziyi taşkın zararlarından korunduğunu belirterek devam eden Aydın,’ Taşkın koruma çalışmalarımız bununla kalmayacaktır. Edirne’de tehlike arz eden bütün dereleri ıslah etmeye kararlıyız. 15 adet taşkın koruma tesisinin inşaatı devam etmektedir.

Bununla birlikte Edirne’yi taşkınlardan koruyacak 50 metre genişliğinde ve 7.800 metre uzunluğundaki Kanal Edirne Projesinin kazı çalışmaları tamamlanmıştır. Dolgu ve köprü çalışmalarının tamamlanmasıyla birlikte bu sene içerisinde hizmete alınacaktır. Tesisin hizmete girmesiyle Edirne Meriç Nehri taşkınlarından korunacaktır.

Kanal kazısı idari imkânlarla yapılmış olup, %100 fiziki gerçekleşme sağlanmıştır. 2019 yılında sedde imalatları tamamlanacaktır. Kanal üzerine yaya ve araç geçişleri için 5 adet köprü inşa edilerek tamamlandığını belitti.

DSİ Genel Müdürü Mevlüt Aydın; “Son olarak bu projelerin yapılmasında en büyük destekçimiz Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a, Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Dr. Bekir Pakdemirli’ye şükranlarımı sunuyor, emeği geçenlere teşekkür ediyorum.” dedi.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30