banner78
banner25

Çiftçiye faiz oyunu!

Çiftçiye büyük bir faiz oyunu oynandığına dikkat çeken Saadet Partisi İl Başkanı Ali Demirkıran, “Bakanlar Kurulu kararına göre çiftçiye yüzde 8’den kullandırılması gereken tarımsal krediler, Ziraat Bankası ile Tarım Kredi Kooperatifleri’nin 2012 yılında yaptığı bir anlaşmadan dolayı yüzde 22,5’ten kullandırılıyor” dedi.

Demirkıran, konu ile ilgili şunları kaydetti, ”Bu yanlıştan dönülmesi konusunda yaptığımız çağrılar yeni bir skandalı ortaya çıkardı. Çiftinin neden üretimden çekildiğini, Türkiye’nin neden birçok tarımsal üründe ithalatçı konuma geldiğini belgeleyen yeni bir gelişme yaşandı. Ziraat Bankası, yaptığı açıklama ile büyük bir skandala imza attı. 1 milyon 200 bin çiftçi ortağı bulunan Tarım Kredi Kooperatifleri’ni, tarımsal kuruluş olarak değil ticari bir kuruluş olarak değerlendirdi. Ziraat Bankası bu açıklamasıyla, Tarım Kredi Kooperatifleri’nin 1 milyon 200 bin çiftçi ortağını da çiftçi olarak görmediğini ortaya koydu. Bundan dolayı da Bakanlar Kurulu kararları kapsamında Tarım Kredi Kooperatifleri’ne indirimli tarımsal kredi kullandırılmasının mümkün olmadığı belirtti” şeklinde konuştu.

İNDİRİMLİ TARIMSAL KREDİLERDE SADECE İKİSİ YETKİLİ

Demirkıran devamla, “Türkiye’de çiftçiye indirimli tarımsal krediler Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri aracılığıyla kullandırılıyor. Ziraat Bankası’nın dışında hiçbir bankanın böyle bir yetkisi bulunmuyor. Tarım Kredi Kooperatifleri de Ziraat Bankası’ndan sağladığı kaynakla çiftçiye bu krediyi kullandırıyor. Ancak Tarım Kredi, çiftçiden indirimli tarımsal kredilerde yüzde 8 yasal faiz alırken diğer aradaki açığı da ‘kaynak kullanım ücreti’ adı altında gizli faizle kapatıyor. Dolayısıyla Tarım Kredi’den indirimli tarımsal kredi kullandığını zanneden çiftçi, aslında cari faiz oranıyla kullanmış oluyor” dedi.

İŞTE SKANDAL AÇIKLAMA!

“Bankamızca kullandırılan tarım kredilerinin amacı, tarımsal üretim yapan üreticilerin tarımsal faaliyetleri ile ilgili olarak ihtiyaç duydukları tarımsal yatırımların finansmanını sağlamaktır. Bankamızca kullandırılan tarım kredilerinden yararlanmanın birinci şartı tarımsal üretim yapmaktır. Tarım Kredi Kooperatifleri ise bünyesinde pek çok sanayi kuruluşunu barındırmakta olup tarımsal üreticilere hizmet vermekle birlikte, tarımsal üretici ya da çiftçi değildir. Bu yönüyle Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri’nce Tarımsal Üretime Dair Düşük Faizli Yatırım ve İşletme Kredisi Kullandırılmasına İlişkin Bakanlar Kurulu kararları kapsamında kredi kullandırılabilecek kişiler arasında bulunmamaktadır”

HÜKÜMET BU KONUYA ÇÖZÜM BULMALI!

Tarım Kredi üzerinden kullandırılan indirimli tarımsal kredilerde ortaya çıkan bu skandala Hükümetin bir çözüm bulması gerektiğini belirten Ali Demirkıran, “Aksi halde olayın vahameti daha da büyüyecektir. Çünkü Tarımsal krediden kullandırılan kredilerde çiftçi kandırılmış oluyor. Tarım Kredi Kurumu bir çiftçi kuruluşu değilse onu niye aracı yaptınız? Ziraat Bankası krediyi niçin direk olarak çiftçiye vermiyor da maliyetleri çok yükselten Tarım Kredi Kooperatiflerini aracı yapıyor? Böyle bir haksızlık çiftçiye niçin reva görülüyor” açıklamasını yaptı.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30