banner78
banner25

Çeltikte dünya ikincisiyiz!
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, çeltik üretiminde son yıllarda Türkiye'nin büyük mesafe katettiğini belirterek, ''360 bin ton çeltik üretimi bugün 900 bin tona geldi. Yani Türkiye mevcut çeltik üretimine 540 bin ton ilave üretim yapıyor'' dedi.
Bakan Eker, Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Çeltik Tarla Günü'nde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin çeltik üretiminin 900 bin tona ulaştığını söyledi.
Geçmişte çeltik tohumunu ithal eden Türkiye'nin bugün geliştirdiği yerli çeltik tohumunu ihraç eder duruma geldiğine vurgu yapan Eker, ''Çeltik üretiminde son yıllarda Türkiye büyük mesafe katetti. 360 bin ton çeltik üretimi bugün 900 bin tona geldi. Yani Türkiye mevcut çeltik üretimine 540 bin ton ilave üretim yapıyor. Yeni tohum çeşitleri geliştirdi, Türkiye eskiden kendi tohumunu dışardan alıyordu, ithal ediyordu. Bugün tohumu içerde üretiyor, geliştiriyor, bununla üretimini 2 kat artırıyor ve geliştirdiği tohumu, artık çeltik tohumunu ihraç ediyor'' diye konuştu.
Çeltik üretimine 2004 yılında çıkarılan Bitki Islahçı Hakları Kanunu'nun büyük katkısı olduğunu anlatan Eker, şunları kaydetti:
''Türkiye çeltikteki bu gelişmeyi nasıl sağladı- 2004 yılında Türkiye 490 bin ton civarında, 2002'de 360 bin ton çeltik üretiyordu. Biz 2004 yılında Bitki Islahçı Hakları Kanunu çıkardık. Bu Türkiye'deki yerli tohum geliştirme çalışmalarının anahtarı oldu, kapıyı açtı. Bugün geliştirilen yeni çeşitlerin 15'i bu kanun yürürlüğe girdikten sonra tescil edildi.
Demek ki bu kanunla, bir çığır açıldı. Bunların verimi çok yüksek, bugün dünyada çeltik verimliliğinde dekar başına Mısır bir ton alıyor, Avustralya 900 kilogram, Türkiye de 900 kilogram alıyor. Bu kadar yüksek verimlilik sağlayan tohum Türkiye'de de geliştirildi.''
Araştırma enstitülerinde çeltik yanığına (mantar hastalığına) dayanıklı çeltik tohumu üretme noktasında son aşamaya gelindiğini vurgulayan Eker, bir kaç yıl içerisinde çeltik yanığı hastalığına dayanıklı tohumların çiftçilerin hizmetine sunulacağını belirtti.
Geçmişte tohum ithal eden Türkiye'nin bugün yerli tohumunu çeşitli ülkelere ihraç ettiğini dile getiren Eker, ''2009 yılından itibaren biz bu geliştirdiğimiz yerli tohumları ihraç etmeye başladık. Bulgaristan, Rusya, Yunanistan ve Ukrayna'ya Türkiye'de geliştirilen yerli çeltik tohumu ihraç edilmekte. Bu da yine Türkiye için büyük bir başarıdır'' şeklinde konuştu.
Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürü Masum Burak da, Ar-Ge çalışmalarının önemine dikkati çekerek, son yıllarda Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın Ar-Ge'ye büyük önem verdiğini anlattı.
Edirne Valisi Hasan Duruer ise, Türkiye'deki çeltik üretiminin yüzde 50'sinin Edirne'de yapıldığını bunun da gurur verici olduğunu kaydetti.
Konuşmaların ardından, Bakan Eker'e, Bulgaristan Çeltik Üreticileri Birliği ve Uzunköprü Çeltik Üreticileri Birliği çeşitli hediye ve plaketlerini sundu.
Daha sonra Trakya Tarımsal Araştırma Merkezi'ndeki deneme tarlalarındaki çeltik üretimlerini inceleyen Bakan Eker, deneme tarlalarında üretilen çeltiklerden elde edilen pirinçlerle yapılan pilavlardan tattı.
Bakan Eker, buradaki toplantının ardından partisinin il başkanlığına hareket etti.
banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30