banner137
banner25

Belediye Meclisi 2020 Yılı 3. Olağanüstü Toplantısı gerçekleşti!

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan’ın çağrısıyla olağanüstü toplanan Edirne Belediye Meclisi’nde faaliyetlerini tamamen durduran belediye kiracılarından Aralık-Ocak-Şubat ayı için kira alınmaması; faaliyetlerine kısmen devam eden ya da tamamen devam eden belediye kiracılarına Aralık-Ocak-Şubat ayları için yüzde 75 oranında indirim yapılması önerisi oybirliğiyle kabul edildi.

Edirne Belediye Meclisi 2020 Yılı 3. Olağanüstü Toplantısı Belediye Başkanı Recep Gürkan’ın başkanlığında gerçekleştirildi. Belediye Meclis Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıda 1 gündem maddesi görüşülerek karara bağlandı.

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, toplantıya geçmeden önce Türkiye Cumhuriyeti’nin ikinci Cumhurbaşkanı, ilk Başbakanı, Türkiye Cumhuriyeti’nin tapusu olan Lozan Barış Antlaşması’nın mimarı, Edirne Milletvekili ve Edirne’nin fahri hemşehrisi İsmet İnönü’yü ölümünün yıldönümünde rahmetle yad etti.            

Pandemi nedeniyle bütün dünyanın ve ülkemizin çok zor günler geçirdiğini belirten Belediye Başkanı Recep Gürkan, “Son iki ayda 2. dalga diye nitelendirdiğimiz pandemi nedeniyle gerçekten hepimiz çok zor günler geçiriyoruz. Hem sağlık açısından hem de ekonomik açıdan. Tabi ki insan sağlığı her şeyin önünde, insan sağlığının önüne koyabileceğimiz hiçbir değer yok. Her türlü ekonomik değer insan sağlığının gerisinde. Kuşkusuz yaşamında bir şekilde devam etmesi gerekiyor. Devletimizin, Bakanlar Kurulu’nun aldığı kararlara Edirne’de hepimiz uyduk, uymaya da devam edeceğiz. 8 Mart’tan bu yana Edirne Valiliği ile ortaklaşa bir senkronizasyon içinde gerçekleştirdiğimiz çalışmalara 10 aydır hiç ara vermedik. Sayın Valimizin Başkanlığında kurmuş olduğumuz dezenfeksiyon ekipleri gerek sırt pompaları, gerek tankerlerle, gerek traktörlerle veya diğer araçlarla ilk günden bu yana evlerde, açık alanlarda, ortak alanlarda müthiş bir dezenfektan çalışması gerçekleştirdi, gerçekleştiriyor. Bu konudaki kararlılığımız tam” diye konuştu.
Çok uzun bir süre Edirne’de vakaların, ülke genelindeki vaka ortalamalarının çok altında olduğunu belirten Gürkan, “Ama bu son dalga bütün şehirler gibi, bütün dünya gibi bizi de sarstı. Çok şükür vaka sayısı bugünlerde tekrardan düşüşe geçti. Ama bu tedbirleri elden bırakmamamız ve tedbirleri gevşetmememiz sayesinde gerçekleşti. Yine her yerde temizlik, mesafe ve maskeye mutlak suretle uymamız gerekiyor. İlk günden bu yana almış olduğumuz tedbirler, almış olduğumuz malzemeleri (maske, dezenfektan, kolonya gibi) bütün vatandaşlarımızla paylaştık, paylaşmaya da devam edeceğiz” dedi.
Ekonomik olarak bütün dünyanın zor günler yaşadığını belirten Gürkan, “Tahakkuk - tahsilat oranlarımız yüzde 50’nin altına düştü. Vatandaşlarımızın içinde bulunduğu zor durumu biliyoruz. Tabi ki belediyelerin bu hususta farklı bir pozisyonu, farklı bir davranışı var. Tapu işlemlerini 6 ay durdursanız hiçbir şey olmaz ama sağlık işlerini durduramazsınız, suyu durduramazsınız, yollar bozuk, vatandaş isyan eder, durduramazsınız. Belediyelerin parası olsa da olmasa da personeli olsa da olmasa da mutlak suretle gecikmeden yerine getirmesi gereken hizmetleri var. Bir taraftan pandemi ve ekonomik şartlar ile mücadele ederken diğer taraftan bu hizmetleri eksiksiz yerine getirmeye çalışıyoruz. Mutlaka eksiklerimiz, kusurlarımız, hatalarımız vardır. Af ola. Ama biliniz ki Edirne Belediyesi ilk günden bu yana bütün personeliyle ki ikinci dalgada birçok personelimizin COVİD-19 testinin pozitif, beraber çalıştıkları arkadaşlarının da temaslı kategorisinde karantinaya girmiş olmasına rağmen ekiplerimiz,  gece-gündüz demeden 7/24 esası ile çalıştılar, çalışmaya da devam ediyorlar” şeklinde konuştu.
 
91 YILIN EN KURAK DÖNEMİ
 
Trakya’nın son 91 yılın en kurak döneminin yaşandığını belirten Gürkan, halkı suyu tasarruflu kullanmaya davet ederek, “İçme suyu aldığımız Kayalıköy Barajı’nda bu seviyesi yüzde 3’e düştü. Rezerve olarak tuttuğumuz, daha önceden su aldığımız Süloğlu Barajı’nda su seviyesi yüzde 20’ler civarında. 12 tane içme suyu kuyumuzun tümü çalışıyor. Şimdi önümüzdeki hafta 2 yeni kuyu daha açıyoruz. DSİ ile görüşmelerimizi yaptık. Ama bütün bunlara rağmen ciddi bir kuraklık tehdidi ile karşı karşıyayız. Ve Trakya’da yer altı suları yüzde 85 oranında azaldı. Evet, pandemi var. Hijyene uymak zorundayız ama suyu da mümkün olduğu kadar tasarruflu kullanmak zorundayız. Araba yıkamalarını mümkün olduğu kadar az suyla yapmak, mümkünse silerek temizlemek. Halı yıkaması gibi diğer işleri mümkün olduğu kadar ertelemek veya yapmamak gerekiyor. Su yaşamsal bir ihtiyaçtır, tüm canlılar için. O yüzden ne kadar tasarruf edersek, emin olun o kadar kardır. Edirneliler şunu bilmesini isterim. Gerçekten su ekiplerimiz gece-gündüz demeden durmadan çalışıyorlar” dedi.
 
BELEDİYE KİRACILARI
 
Belediye kiracıları ile ilgili açıklama yapan Başkan Gürkan, “Cumhurbaşkanlığı’mızın başlattığı bir çalışma vardı. İşyeri kapalı olan esnaflarımızın kiraları ve ardından biner TL hibe desteği verilmesi ile ilgili. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da bir genelge çıkardı. Geçtiğimiz pandemide çıkan kanuna atfen. Biz de bu noktada belediye meclisimize belediye kiracıları ile ilgili işyeri tamamen kapanmış, faaliyeti durdurulmuş; kısmen durdurulmuş yada tamamen açık olanlar ama onlarında işyeri çok bozuk. Bunların kiraları ile ilgili genelgeye de dayanarak bir düzenleme getirdik” diye konuştu.
 
GÜN DAYANIŞMA GÜNÜ
 
Covid-19’un ikinci dalgası nedeniyle İçişleri Bakanlığı, Cumhurbaşkanlığı Kabinesi ve İl Hıfzıssıhha Kurulu kararları ile bazı işyerlerinin tamamen faaliyetten men edildiğini; bazıları kısmen, bazılarını da tamamen açık olduğunu belirten Gürkan, “Ama gerek sokağa çıkma kısıtlamaları gerek insanların kaygıları nedeniyle, paket servis gibi yönetmelere çok uyum sağlamadıkları gibi nedenlerle esnafımızın işlerinin normalin çok çok altına düştüğünü biliyoruz. Diğer taraftan faaliyetleri tamamen durdurulan işyerlerinde çalışanların da ciddi ekonomik sıkıntılar yaşadığını biliyoruz. Bu bağlamda Edirne Halkı’na bir kez daha çağrıda bulunmak istiyorum. Sevgili Edirneliler, Türk milletinin en büyük özelliklerinden biri olan zor günlerde dayanışma-yardımlaşma duygumuzu lütfen bir kez daha gösterelim. Edirne Belediyesi’nin Edirne İMECE isimli aplikasyonunu bütün telefonlara indirerek, lütfen elimizde ihtiyacımız olmayan malzemeleri ihtiyacı olanlara ulaştırmak üzere; isterseniz isminizi açıklayarak ya da isminizi açıklamayarak yardımcı olmanızı diliyoruz. Edirne İMECE üzerinden yapacağınız her türlü bağış; gıda, bebek maması, bebek bezi, kedi maması, köpek maması gibi her türlü bağışı arkadaşlarımız sizin taleplerinizden sonra gelip alıp, onu ihtiyacı olan vatandaşlarımıza ücretsiz olarak ulaştıracaklar. Bu konuda ekibimiz hazır. Mart ayından bu yana da durmaksızın çalışıyorlar. Yine Saraçlar Caddesi’nde Zindanaltı Mevkii’nde bulunan Edirne Belediyesi Dosteller Dayanışma Evi’nde bulunan Edirne İMECE’yi de ziyaret etmenizi isterim, Orada kadın-erkek-çocuk giysi, oyuncak gibi ihtiyaçlarınızı da ücretsiz olarak temin edebilirsiniz. Edirne İMECE üzerinden başvurarak ister bağış yapabilir, isterseniz yardım talep edebilirsiniz. Bu Edirne Halkı’nın birbiri ile olan dayanışmasıdır” dedi.
 
PANDEMİDEN ETKİLENEN 86 BELEDİYE KİRACISI VAR
 
Bugün itibaren son pandemi dalgasından etkilenen 86 belediye kiracısının olduğunu belirten Gürkan, “Belediye kiracılarımızdan 31 tanesi tamamen faaliyeti durdurulan kiracılarımız. 21 tanesi kısmen faaliyette bulunan; 33 tanesi de tamamen açık olan kiracımız. Ama tamamen faaliyette bulunuyor olması işlerin iyi olduğu anlamına gelmiyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 15 Aralık’ta çıkardığı bir genelgemiz var. O genelgede bu anlamdaki yetkiyi belediye meclislerine devrediyor. Belediye Meclisi’nin bu toplantısında faaliyetleri tamamen durdurulan kiracılarımızdan Aralık-Ocak ve Şubat aylarında hiç kira almamayı öneriyoruz. Kısmen faaliyette yada tamamen faaliyette olan kiracılarımız için de Aralık, Ocak ve Şubat aylarında yüzde 75 oranında indirim yapılmasını teklif ediyoruz” diye konuştu.
 
Belediye Başkanı Recep Gürkan’ın bu önerisi ise oy birliğiyle kabul edildi.
 
MAAŞ ALAMAYAN EMEKÇİYE AYNİ VE MADDİ DESTEK
 
Edirne Belediyesi olarak faaliyetleri tamamen durdurulduğu için maaş alamayan emekçilere maddi ve ayni destek yapılacağını belirten Gürkan, “Şehrimizde faaliyeti tamamen durdurulan 447 işyerimiz var. Bugün itibariyle tespit ettiğimiz bu sayı daha da artabilir. Ticaret odasının verilerini bekliyoruz. Buralarda 3’er kişi çalışsa 1500-2000 kişiye ulaşan bir çalışanımız olacak. Bu çalışanlarımıza da talep etmeleri halinde Edirne Belediyesi olarak ayni ve nakdi destekte bulunacağımızı buradan açıklamak isterim” diye konuştu.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30