banner78
banner25

Bebeklere işitme testi gerekli!

Edirne Sultan 1. Murat Devlet Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Dr. Çağlayan Yavuz, yeni doğan bebeklerin işitme testinden geçirilmesi gerektiğini bildirdi.

Edirne İl Sağlık Müdürlüğü Basın ve İletişim Birimi'nden yapılan yazılı açıklamada görüşlerine yer verilen Yavuz, bebeklerde işitme kaybı için farkındalık oluşturulması ve engelin ortadan kaldırılması gerektiğini belirtti.

Dünya genelinde 360 milyon işitme engelli bulunduğunu aktaran Yavuz, şunları kaydetti:

"Türkiye’de ise TÜİK verilerine göre 250 binin üzerinde işitme engelli hasta bulunmaktadır. İşitme kayıpları sonradan kazanılabildiği gibi doğumsal da olabilmektedir. Doğumsal işitme kayıpları en sık karşılaşılan doğumsal anomalilerden biridir ve Türkiye’deki insidansı binde 1-2'dir. Ülkemizde her yıl 1 milyon 300 bin canlı doğum olduğu göz önüne alınırsa, her yıl bin 300 - 2 bin 600 işitme engelli bebek topluma katılmaktadır. Ülkemizde doğuştan gelen işitme kayıplı hastaların tespit, tedavi ve rehabilitasyonunun yapılabilmesi için her yeni doğanda işitme tarama testi yapılmaktadır. İşitme kaybı bu kadar sık görülmesine rağmen doğumdan itibaren kolayca tanımlanabilen bir özürdür."

Sağlık Bakanlığının 2004'ten itibaren yeni doğan işitme tarama programını faaliyete geçirdiğini aktaran Yavuz, "Amaç, tüm yeni doğanların işitme taramasından geçirilip erken tanı konulmasıdır. Tanının geç konulması, konuşma yeteneğinin gelişimindeki en önemli engeldir. Ebeveynlere düşen görev ise doğumdan sonra hastaneden taburcu olmadan bebeklerinin işitme testini yaptırmaktır." ifadelerini kullandı.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30