banner78
banner25

Başsavcı Savran "uzlaşma büroları sayesinde yük azalıyor!"

Edirne Cumhuriyet Başsavcısı Muhammed Savran düzenlediği basın toplantısında uzlaştırma komisyonları hakkında bilgi verdi.

Düzenlediği basın toplantısında gazetecilerle bir araya gelen Başsavcı Savran Uzlaşma büroları sayesinde vatandaşların mahkemeye çıkmadan basit suçlarda uzlaştırıldığını bu sayede savcılık ve mahkemelerin yükünün azaldığını kaydetti.

Mahkemelerin cezai müeyyideyi gerektirecek suçlarda devreye sokulduğunu ancak hakaret,yaralama,tehdit gibi suçlarda Uzlaştırma bürolarının devrede olduğunu belirterek mahkeme yükünün azaldığını ve eskilerin diliyle helalleştirme hukukunun devreye sokulduğunu kaydetti.

Ülke genelinde 240 bin civarında hükümlü olduğunu bunların 60 bin kişisinin uyuşturucu satıcısı olduğunu ve 37 bin dolayında FETÖ örgüt üyesi suçundan tutuklu bulunduğunu kaydeden Başsavcı Savran Edirne’de 2008 yılında soruşturma sayısının 7 bin olduğunu şu anda ise bu sayının 16 bin’e ulaştığını ifade etti.

Artan sayıların bası ihtiyaçları beraberinde getirdiğini belirten Savran “soruşturma sayısının artması savcı ihtiyacını,mahkeme ihtiyacını,kalem ihtiyacını,bina ihtiyacını,cezaevi ihtiyacını doğuruyor. Domino taşı etkisi gibi. Ne yapmak lazım? Edirne'de Tüketici Hakem Heyeti var. Alternatif çözüm yolu anlamında çok güzel işler ortaya koyuyorlar. Konuyla ilgili bakanlık çözüm yoluna girdi. Arabuluculukla ilgili muhtarlarımızla toplantı yaptık. Arabuluculuğu anlattık. Buraya arabuluculuk bürosuna gelinmesini sağlamak adına adım attık. Edirne'de bin 624 dosyanın binini uzlaştırdık”dedi.

Uzlaştırma sonrası taraflar arasında sempatik olacak cezaların verildiğini belirten Başsavcı Savran karşılıklı birbirine hakaret eden iki karı kocanın kendilerine verilen cezanın çiçek almak veya benzer cezalar olduğunu belirterek “eğer karı koca arasında darp varsa elbette kadına şiddet konusu devreye giriyor ve suç olduğundan ceza mahkemelerimiz devreye giriyor.Ancak basit hakaretlerde her iki tarafın anlayışı ile bunu çözüme kavuşturuyoruz”diyerek müştekiye eşi tarafından çiçek alındığını ifade etti.

Kasten yaralama ve tehdit suçundan gelen bir konu hakkında ise Uzlaştırma Bürosunun bir araya gelen taraflardan şikayetçi olan kişi, karşı taraftan kendisinden özür dilemesinin yanı sıra Çocuk Esirgeme Kurumu'na 50 adet lahmacun ve 2 adet 2.5 litrelik kola alarak gıda yardımında bulunması karşılığında şikayetini geri aldığını kaydetti.

Göçmen kaçakçılığının sınır kenti olmasından dolayı Edirne için “kader”diyen Savran “cezaevlerimizde çok sayıda tutuklu organizatör var. Ve bunların çoğu yabancı uyruklu. Konuyla ilgili olarak buradaki kolluk elinden geleni yapıyor. Meriç hattı uzun bir hat. Sayılar ve imkanlar nispetinde etkin bir şekilde bir şeyler yapılıyor. Şöyle bir sıkıntımız var göçmen ticaretiyle ilgili yasal düzenlemelerde cezalar çok caydırıcı değil. Yasa koyucunun göçmen kaçakçılığı ile ilgili, organizatörlerle ilgili cezayı daha arttırması veya bununla ilgili teknik anlamda düzenlemeler yapması bu işle mücadelede daha etkin olur”diyerek 1 ayda Edirne sınırlarında Avrupa'ya gitmek isteyen 4 bin 800 kadar kaçak yakalandığını ifade etti.

FETÖ soruşturması kapsamında 15 Temmuz'dan bu yana Edirne'de bin 963 tane soruşturma yürütüldüğünü kaydeden Savran, “Bunlar çok detaylı araştırmalar. Suç unsuru bulamadığımız 300 dosyaya takipsizlik kararı verdik. 276 tane dosyaya da dava açtık. Şu an elimizde 423 tanede devam eden FETÖ soruşturması var. Savcılık olarak. Bin 963 tane dosyanın 964 tanesi buradaki çalışmalarımız kapsamında başka illerde olan tespit ettiğimiz kişiler var.Etkin pişmanlık kapsamında tespit ettiğimiz şüphelilerle alakalı ilgili yerlerine gönderdiğimiz dosyalar. Yaklaşık bine yakın subay tespit edildi”şeklinde konuştu.

Edirne Emniyet Müdürlüğünün önemli sayılan birimlerinde FETÖ soruşturması kapsamında açığa alınan,görevden uzaklaştırılan personel olduğunu ve kan kaybı yaşandığını belirten Başsavcı Savran her şeye rağmen başarılı iş çıkartıldığını ve dedikodu ile değil delil ve kanıtlarla suça ulaşıldığını belirterek başarılı iller arasında yer aldıklarını söyledi.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30