banner78
banner25

Başpehlivan'dan Gürkan'a ziyaret!

656’ncı Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri Başpehlivanı 29 yaşındaki İsmail Balaban, Kırkpınar’ın ev sahibi Belediye Başkanı Recep Gürkan’ı makamında ziyaret etti.

Başpehlivanlık müsabakalarında rakiplerini yenerek adını 656’ncı Tarihi Kırkpınar Başpehlivanı olarak tarihe yazdıran İsmail Balaban ikinci defa altın kemeri almanın haklı gururu ile Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan’ı makamında ziyaret etti.

“Son 10-15 yılın en iyi Kırkpınar’ını izledik”diyerek sözlerine başlayan Belediye Başkanı Recep Gürkan gerçekleşen güreşlerde akıllarda en küçük bir şüphe kalmadığını,muhteşem seyirlik bir güreş sergilendiğini belirterek “Akıllarda en küçük bir şüphe dahi bırakamayacak güreşler izledik.Kırkpınar’a çok yakışan güreş izledik ve yakışan bir başpehlivan oldu.

Göreve başladığımız günden buyana güreşe katılan pehlivan sayısını yineliyoruz,her yıl rekorumuzu tazeliyoruz.Bin 924 ile başlamıştık, bin 969 oldu geçen yıl.Bu yıl ise 2 bin 200 pehlivan katıldı”dedi.

Kırkpınar’a katılan pehlivan sayısının fazlalığından yakınan Belediye Başkanı Recep Gürkan “Her pehlivanın hayali Kırkpınar çayırına çıkmaktır.Ama şunu da tartışmamız gerekiyor.Yıl içerisinde hiçbir başarı göstermeyen,hiçbir performans göstermeyen ve kötü olan pehlivanların Kırkpınar çayırına çıkıp çıkmamasını tartışmak durumundayız.Çünkü o zaman güreşleri biz yarım saate sığdırmak ve puanlamayı 5 dakikaya sığdırmak durumunda kalıyoruz.Bizim Türkiye’deki yağlı güreşlerin bazı kısımlarına yeni bir şekil vererek disipline etmemiz gerekiyor.Bunu yağlı güreşin oyununa,ruhuna,felsefesine,geleneklerine dokunmadan yapmamız gerekiyor.Yıl içerisinde 120 ila 150 arasında güreş yapılıyor.Bunların yüzde 80’nini belediyeler yapıyor”diyerek yeni kurulan ve Edirne Belediyesinin de üyesi olduğu Yağlı Güreş Düzenleyen Kentler Birliği’nin bu düzenlemelere gitmesi ve yıl içerisinde yapılan güreşlerdeki tarih çakışmalarının önlenmesi gerektiğini kaydetti.

Başpehlivana verilen para ödülünün az olduğunu ve arttırılması gerektiğini ifade eden Gürkan “Türkiye’nin başpehlivanına 50 bin TL yakışan bir rakam değil.Bunu açık söylüyorum.ben niye 500 bin TL vermiyorum,yada niye veremiyorum?Ben bu gelen 2 bin 200 pehlivanın büyük çoğunluğuna yolluk veriyorum, harcırah veriyorum, hakemlerin yolluk ve harcırahlarını veriyorum, cazgırların konaklamalarını veriyorum.Düzenleyen kurum Edirne Belediyesi'ne Tanıtma Fonu'nun verdiği 300 bin liranın dışında hiçbir katkı yok.Geçen yıl Bin 969 pehlivan katılmıştı.Sadece pehlivanlara,hakemlere,cazgırlara, harcırah ve konaklamalara ödediğim para bir milyon 500 bin TL.Ama diğer taraftan da bu pehlivanları 250 bin TL ödül veriyorum.Hangisi doğru?”dedi.

29 yaşındaki 2013 ve 2017 yılları başpehlivanı İsmail Balaban ise “ben2013 yılında başpehlivan olmuştum”diyerek “o yıldan buyana çalışıyorum.Geçtiğimiz yıl bir haksızlık olmuştu ve bunu bütün Türkiye gördü.İlahi adalete güveniyoruz ve inanıyoruz.Bu yolda adalet şaşmadı ve bileğimizin hakkıyla birinci olduk. gururluyuz.Sevenlerime Antalyalı hemşerilerime kemerimi armağan ediyorum.Bundan sonra hedefim üç yıl birinci olarak altın kemerin ebedi sahibi olmak”diyerek rakiplerini nasıl yendiğini anlattı.

Rakiplerini hep aynı stille yendiğini belirten Başpehlivan Balaban “Benim stilim bu sürekli Dalan giren çıkan bir güreş sergiliyorum bu yıl da aynı stilim'de güreşime devam ettim. Recep Kara ile 80 dakika süren bir güreşim oldu.beni en çok zorlayan rakibimdi ama sonuca ulaştık”dedi.

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Beden Eğitimi mezunu olduğunu ve Trakya Üniversitesi Rektörü Prf.Dr.Erhan Tabakoğlu’nun kendisine Kırkpınar (BESYO) Beden Eğitimi Yüksek Okulu’nda lisans yapması teklifinde bulunduğunu söyleyen Balaban “Rektörümüz ile konuşma,tanışma fırsatımız oldu.Güreşe çıkmadan önce yüksek lisans yapacağımı söylemiştim o da bize bizim üniversitemizde yapmamızı istediğini söyledi.Ben de gurur duyarım dedim.İnşallah ben de Trakya Üniversitesi'nde yüksek lisans yapmayı düşünüyorum”dedi.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30