banner137
banner25

Balkan tahıl üreticileri bir araya geldi!
Edirne Ticaret Borsası (ETB) ile Bulgaristan Stara Zagora Trakya Tahıl Üreticileri Birliği işbirliğinde düzenlenen Tarımsal Üretim ve Pazarlama Ortak İşbirliği Forumu başladı.
Edirne Vali Yardımcısı Beyazıt Tanç, ETB'de düzenlenen forumun açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye ve Bulgaristan arasındaki işbirliğinin her geçen gün geliştiğini belirterek, komşu ülkelerle işbirliğini geliştirmenin kurumsallaşmayı gerektirdiğini söyledi.
Bulgaristan'la eğitimden, kültüre, ortak projelerin uygulanmasına kadar birçok faaliyeti birlikte sürdürdüklerini anlatan Tunç, ilişkilerin kalıcı ve sürdürülebilir olmasının ekonomik işbirliği ve ilişki temeli üzerinde yükselmesiyle mümkün olacağını kaydetti.
Bulgaristan'ın Edirne Başkonsolosu Lubomir Nikolov Popov da düzenlenen forumun iki ülke arasındaki tarımsal üretim ve pazarlamadaki ortaklığın geliştirilmesi için önemli olduğunu bildirdi.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve ETB Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Yardımcı da iki ülkenin ilişkileri konusunda son yıllarda büyük gelişmeler katedildiğine dikkati çekerek, amaçlarının, olumlu yönde seyreden bu gelişmeleri çok daha yukarılara çıkarmak olduğunu söyledi.
Yardımcı, ortak coğrafyada yaşıyor olmalarının avantajlarını çok daha etkin bir hale getirerek, bunu her iki ülkenin ekonomisinin gelişmesi için kullanmalarının önemini vurgulayarak, ''Gerek bilgi alışverişi, gerekse işbirliği yapılabilecek sektörlerde birlikte hareket edilmesi, bizlere bu hedeflere ulaşılması için gerekli yolu açacaktır'' diye konuştu.
Namık Kemal Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İhsan Soysal da her ülkenin, tabiat kaynaklarını kullanarak insanlık yararına mal ve hizmet üretmek istediğini anlatarak, ''Ortak çabamız bu. Ama tarih süreci boyunca bugün değişen, artık bir küresel köyde yaşıyoruz ve aynı köyün aynı apartmanında komşularız. Ülkemizde 'komşu komşunun külüne muhtaçtır' diye özlü bir deyiş var. Biz birbirimizin deneyimine, tecrübesine, üretim fazlasını pazarlamaya muhtacız. Belki de bu anlamda Avrupa ülkeleri içerisinde birbiriyle ortak tarımsal ürün pazarı oluşturmaya potansiyeli en müsait iki ülkeyiz''ifadesini kullandı.
Türkiye ve Bulgaristan arasındaki işlem hacminin hızla arttığını dile getiren Stara Zagora Trakya Tahıl Üreticileri Birliği Başkanı İvan Genchev ise Stara Zagora'daki buğday, arpa ve mısır üretiminin Bulgaristan'ın toplam üretiminde önemli bir yere sahip olduğunu kaydetti.
Forum, açılış konuşmalarının ardından, Stara Zagora Trakia Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gurga Mihaliova'nın ''Stara Zagora Bölgesi'nde Tarımsal Üretim ve Pazarlama Altyapısı'' konulu konferansıyla devam etti.
banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30